Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Οικογένεια Βουρλούμη: Το κτίριο πίσω από τα "Αστέρια"- Εκεί που έλαμπαν οι σταρ της οικονομίας, την εποχή που η Πάτρα φορούσε στέμμα φταγμένο από ...σταφίδες

Οικογένεια Βουρλούμη: Το κτίριο πίσω από...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Πολλοί τα έχουμε...σπάσει εκεί μέσα, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουμε

To μεγάλο πετρόχτιστο κτίριο στην διασταύρωση των οδών Όθωνος Αμαλίας και τριών Ναυάρχων, δεν ήταν πάντα "Αστέρια" ή μάλλον,  φιλοξενούσε κάποτε την λάμψη άλλων αστεριών, ταγμένων όχι στην ψυχαγωγία, αλλά στην τέχνη της οικονομίας και των επιχειρήσεων και μάλιστα σε μια εποχή που η Πάτρα φορούσε το στέμμα της οικονομικής ευμάρειας που ήταν φταγμένο από ...σταφίδες.

Πολλοί τα έχουμε...σπάσει εκεί μέσα, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουμε ότι σε αυτό τον επιβλητικό χώρο ξεδίπλωσε το ταλέντο του ένας στιβαρός, αυτοδίδακτος επιχειρηματίας, ο οποίος αργότερα απασχόλησε την Αγγλία των αστών και των εμπόρων, αρφήνοντας το στόγμα του ακόμη και στην αρθογραφία της εποχής.

Μια ταμπέλα ωστόσο  έχει κρατήσει το όνομά του στο χρόνο, δείγμα πως τα...γραπτά μένουν, ακόμη και αν αυτά βρίσκονται στην πρόσοψη ενός κτιρίου. Διότι όποιος κοιτάξει προσεκτικά, θα διαβάσει "Βουρλούμης" και όχι δεν πρόκειται για τον  στάρ του μαγαζιού.

O Θεόδωρος Βουρλούμης γεννήθηκε στο Κούμανι της Ηλείας το 1851 και εγκαταστάθηκε στην Πάτρα στην τρυφερή ηλικία των 8 ετών. Δούλεψε σκληρά και κατάφερε να δημιουργήσει ένα μεγάλο  σταφιδικό εξαγωγικό οίκο την εποχή που το εμπόριο της σταφίδας άφηνε στην πόλη τον ήχο των νομισμάτων και η σταφίδα γέμιζε τις πουτίγκες των κυριών της Αγγλίας και όχι μόνο.

Το σταφιδεργοστάσιο Βουρλούμη εγκαταστάθηκε στην διασταύρωση των οδών Όθωνος Αμαλίας και Τριών Ναυάρχων στα 1890. Στο οικόπεδο στο οποίο ανεγέρθη, προϋπήρχε το βαρελοποιείο Ι. Αποστιολίδου και Σία.

Το συγκρότημα Βουρλούμη αποτελείτο από ένα ισόγειο κτίσμα και ένα τριώροφο με λιθοδομή. Χαρακτηριστικά ειναι τα χυτοσιδηρά κιγκλιδώματα με ένθετο στο κέντρο το μονόγραμμα του ιδιοκτήτη.

 

Σε συνεργασία με τον Ι. Παππά από τη Σμύρνη, ο Βουρλούμης  ίδρυσε σταφιδικό οίκο στο Λονδίνο όπου στη συνέχεια, διέμεινε και ο ίδιος επί 43 συναπτά έτη. Ο οίκος Βουρλούμη αποτελούσε το κέντρο όλου του εισαγωγικού εμπορίου ξηρών καρπών στην Αγγλία.

Αυτοδίδακτος και αυτοδημιούργητος, ο Βουρλούμης ήταν ικανός να γράφει ως επαγγελματίας οικονομολόγος ενώ τα άρθρα του στο Λονδίνο αποτελούσαν σημαντικό γεγονός.

Συνέγραψε μάλιστα και βιβλίο με πολύτιμες οδηγίες και πληροφορίες για τη σπουδαιότητα της σταφίδας ενώ έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις στέλνοντας επιμελημένα δείγματα σταφίδας με σχετικές διαφημίσεις για τη διάδοση της Κατανάλωσης του προϊόντος.

Διετέλεσε πρόεδρος του Σωματείου των ξένων δημοσιογράφων του  Λονδίνου και υπήρξε σημαίνον πρόσωπο της πόλης. Ήταν αυτός που εισηγήθηκε την παρακράτηση στη σταφίδα και υπήρξε εκ των εμπνευστών της Προνομιούχου Εταιρείας της σταφίδος "Ενιαίας", ενώ  είχε τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος.

 

Το 1958 η επιχείρηση Κουνινιώτη με εργοστάσιο στο Αίγιο, νοίκιασε από τους κληρονόμους του σταφιδικού οίκου Βουρλούμη το εργοστάσιο και το χρησιμοποίησε για τις δραστηριότητές της έως το 1974.

Κατόπιν το τριώροφο του συγκροτήματος Βουρλούμη χρησιμοποιήθηκε για αποθήκη και συσκευαστήριο πτηνοτροφών και το ισόγειο για  χώρος διασκέδασης.

 

Εξέχων μέλος του οίκου Βουρλούμη και της οικογένειας, ήταν επίσης  ο Παναγιώτης Βουρλούμης ο οποίος παντρεύτηκε την ανηψιά του γιατρού Χρήστου Κορύλλου Ελευθερία. Ο Παναγιώτης Βουρλούμης αναμίχθηκε με την πολιτική, εξελέγη βουλευτής και υπηρέτησε ως Υπουργός Επιστισμού το 1918 και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας την περίοδο  1928-1932 στις κυβερνήσεις Βενιζέλου.

Ο γιος του Ανδρέας έγινε ζωγράφος και ήταν αυτός που επιμελήθηκε στα 1971 το ημερολόγιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής με τοπία απο την Ηλεία και την Αχαϊα.

Ο Θάνος Βουρλούμης, ανηψιός του θεόδωρου και του Παναγιώτη, υπηρέτησε ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και του εμπορικού επιμελητηρίου. Πέθανε στα 1943.

Νεώτερο μέλος της ίδιας οικογένειας, ο Παναγής Βουρλούμης γιος του ζωγράφου Ανδρέα Βουρλούμη, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΟΤΕ από το 2004 μέχρι το 2010.

 

- Oι φωτογραφίες είναι από το Ιστορικό Λεύκωμα Αχαϊκής Βιομηχανίας του Νίκου Σαραφόπουλου

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight