Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BEST VIEW

/

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΤΟ thebest VIEW.ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ, ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ "ΤΟ ΚΕΛΑΡΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ"

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΤΟ theb...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

"Oι νέοι, σήμερα πιο συνειδητά, αναζητούν την παράδοση"

ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ ΜΠΑΚΟΟΥΛΟΥ

Γεμίζει κόσμο κάθε ηλικίας το νέο κτίριο του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών στην οδό Σατωβριάνδου, καθώς κάθε βράδυ τα τμήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών για παιδιά, εφήβους, φοιτητές, ενήλικες, παραδοσιακού τραγουδιού για μικρούς και μεγάλους αλλά και τα μαθήματα ζωγραφικής, χειροτεχνίας, οικοτεχνίας, μουσικοκινητικής έχουν φανατικό κοινό. Στους δυο ορόφους στεγάζονται οι αίθουσες διδασκαλίας, τα γραφεία και το περίφημο βεστιάριο του Λυκείου. Οι κυρίες της διοίκησης μας υποδέχθηκαν με μεγάλη ζεστασιά και  έκδηλη αγάπη για το θεσμό που υπηρετούν. Τριγύρω, παλιές φωτογραφίες από την ιστορία και της εκδηλώσεις του Λυκείου, λαικές φορεσιές και αξεσουάρ και βέβαια το απαραίτητο καλωσόρισμα των μελών και των γονιών, που συνόδευαν τα παιδιά τους.
Η πρόεδρος Κατερίνα Πολυκρέτη, η αντιπρόεδρος Ράνια Χριστιά και οι άλλες κυρίες της διοίκησης απάντησαν στις ερωτήσεις του thebestview και πόζαραν στο φακό μας:

-Πόσος κόσμος ανταποκρίνεται σήμερα στο Λύκειο των Ελληνίδων στην Πάτρα; Πώς βλέπετε την απήχηση με δεδομένες τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες;

"400 παιδιά, έφηβοι και ενήλικες αποτελούν συνολικά το δυναμικό των τμημάτων  του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών αυτή τη στιγμή. Αν και δύσκολες οι σημερινές κοινωνικές συνθήκες, καταφέραμε όχι μόνο να κρατήσουμε τους μαθητές μας, αλλά να τους αυξήσουμε με τη δημιουργία νέων τμημάτων, όπως τμήμα ζωγραφικής ενηλίκων, τμήμα οικοτεχνίας και τμήμα μουσικοκινητικής για νήπια και παιδιά".
-Τί αγωνίζεται να προσφέρει το Λύκειο; Ο κόσμος αποζητάει την παράδοση ή τη θεωρεί "παλιομοδίτικη" επιλογή;
"Το Λύκειο των Ελληνίδων από την επανίδρυσή του μέχρι σήμερα αγωνίζεται για την ευαισθητοποίηση της Πατραϊκής κοινωνίας και κυρίως της νεολαίας, στα θέματα του ελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού, ώστε καθένας να προσεγγίσει στο μέγιστο βαθμό τις ρίζες του. Ειδικά οι νέοι, περισσότερο συνειδητοποιημένοι σήμερα αναζητούν την παράδοση, έχοντας κατανοήσει ότι  χωρίς γνώση του παρελθόντος δεν υπάρχει μέλλον".
-Διεθνώς παρατηρείται  μια στροφή στις έθνικ κουλτούρες. Εχουν γίνει μόδα! Οι Ελληνες και οι πατρινοί έχουν αντιληφθεί τη σημασία τους ή έχουν άλλες προτεραιότητες βασισμένες σε ξένα πρότυπα;
"Αν και η Πάτρα είναι κάπως ‘ιδιαίτερη’ πόλη, με έντονες επιρροές από την καρναβαλική μουσική και τα ξένα πρότυπα, θεωρούμε ότι δεν έχει ‘χάσει’ το δρόμο της και η παράδοσή μας  κρατά τη θέση που της αξίζει στην κουλτούρα των Πατρινών".
-Στην Πάτρα η κοινωνία και η τοπική αρχή συμπαρίσταται σε πυρήννες πολιτισμού όπως το Λύκειο; Εννοώ και πρακτικά και ηθικά.
"Η Πατραϊκή κοινωνία έχει αποδείξει ότι συμπαρίσταται σε πυρήνες πολιτισμού που αναδεικνύουν την παράδοση, όπως το Λύκειο των Ελληνίδων. Όσο για τις τοπικές αρχές θεωρούμε ότι συμπαρίστανται, αλλά κυρίως ηθικά και όχι πρακτικά εκτός από κάποιες τρανταχτές εξαιρέσεις".
-Ποιές είναι οι επιδιώξεις της διοίκησης στην παρούσα φάση;
"Κύρια επιδίωξη της διοίκησης και των μελών του Λυκείου αυτή την εποχή είναι η ευαισθητοποίηση όλων στις δυσκολίες των συνανθρώπων μας. Το Λύκειο των Ελληνίδων της Πάτρας από την ίδρυσή του ανταποκρινόταν στις ανάγκες των ‘ευαίσθητων’ συμπολιτών μας, έχοντας εντείνει τις προσπάθειές του τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Με μέριμνα όλων των κυριών-μελών του Λυκείου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα συγκεντρώνονται για ευπαθείς ομάδες και ιδρύματα. Οι χορευτικές ομάδες, με παραδοσιακές φορεσιές, εμφανίζονται σε κοινωνικούς φορείς, ιδρύματα, ορφανοτροφεία και γηροκομεία, προσπαθώντας να δώσουν χαρά και ελπίδα. Έφηβοι και παιδιά με ειδικές ανάγκες, από ιδρύματα της πόλης μας όπως η Κιβωτός της Αγάπης, είναι ενταγμένα σε χορευτικές μας ομάδες.  Μία ημέρα το χρόνο, οι αίθουσες του Λυκείου είναι ανοικτές στους φίλους και τα μέλη για την καθιερωμένη προσφορά αίματος στον Σύλλογο εθελοντικής αιμοδοσίας Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων ΄Ο Άγιος Στυλιανός΄. Πάμπολλες φορές το Λύκειο έχει δραστηριοποιηθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς".

-Οι άμεσες εκδηλώσεις και τα σχέδιά σας.


"Οι άμεσες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι το Κελάρι της Γιαγιάς αυτό το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, συμμετοχή στα Πρωτοκλήτεια, σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της Πόλης, η καθιερωμένη κοπή της πίτας που εξελίσσεται σε παραδοσιακό γλέντι με τη συμμετοχή και άλλων χορευτικών συλλόγων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής,  χορευτικές παραστάσεις των παιδικών τμημάτων τον Φεβρουάριο. Πολλές είναι οι σκέψεις και τα σχέδια για το μέλλον, όπως εκ νέου επίσκεψη στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, όπου το Λύκειο των Ελληνίδων Πάτρας από το 1981 υπήρξε πρωτοπόρος στην σύσφιξη σχέσεων και στην αναζήτηση  κοινής αξίας του παρελθόντος, της γλώσσας, της ιστορίας και της παράδοσης. Τον επόμενο χρόνο θα γιορτάσει τα σαράντα χρόνια παρουσίας του στην πολιτισμική παράδοση της πόλης από την επανίδρυσή του το 1976, με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων όπως χορευτικές συναυλίες με διάσημες παρουσίες του χώρου, βραδιές ποίησης, επιδείξεις παραδοσιακών φορεσιών και κεφαλοδεσιμάτων από όλη την Ελλάδα, με προσκεκλημένα όλα τα Λύκεια Ελληνίδων της χώρας".

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Mε έτος ίδρυσης το 1913 και μετά από επανίδρυση το 1976 από πατρινές κυρίες, το Λύκειο είναι αφοσιωμένο στη διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων και στη συμπαράσταση στην ελληνίδα μητέρα και εργαζόμενη αλλά και σε όλη την οικογένεια. Εχει εκπροσωπήσει την πόλη μας πολλές φορές στην Κάτω και Νότια Ιταλία, σε Ολλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Τυνησία,Τουρκία, Βουλγαρία, Βοσνία συμμετέχοντας σε φεστιβάλ και τιμητικές συναντήσεις και αποσπώντας διακρίσεις. Από το 1977 που έδωσε την πρώτη του παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο, έχει πραγματοποιήσει διάφορες "θεματικές" εμφανίσεις στην Πάτρα (Αρχαίο Ωδείο,Πάνθεον, Θέατρο Απόλλων και στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών) συμπράττοντας με μεγάλα ονόματα της παραδοσιακής μουσικής (Δόμνα Σαμίου, Χρόνης Αϊδονίδης, Σάββας Σιάτρας, Πέτρος Γαϊτάνος, Αγάθωνας Ιακωβίδης, Πετρολούκας Χαλκιάς, , Παναγιώτης Λάλεζας κτλ.)
Εχει δώσει το παρόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Αθήνα 2004», την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τα Special Olympics της  Ρώμης το 2006, στην Πάτρα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής» 2007  και σε διάφορες τοπικές εκδηλώσεις όπως Πρωτοκλήτεια, Ναυτική Εβδομάδα, πανεπιστημιακά συνέδρια κλπ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ-ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗ
Επικεφαλής χοροδιδάσκαλος είναι από 1979 έως σήμερα ο Δημήτρης Ηλίας, μέλος του ελληνικού τμήματος της cioff. Η μοναδική ιματιοθήκη του Λυκείου διαθέτει μεγάλο αριθμό παραδοσιακών φορεσιών, αυθεντικών ή ακριβών αντιγράφων από περισσότερες από 20 περιοχές της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View