Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Μαρία Ρούτση - Η Πατρινή ερμηνεύτρια με τη δυνατή, στιβαρή φωνή που τραγουδά στην "Ζωή του Γαλιλαίου" μίλησε στο thebest.gr

Μαρία Ρούτση - Η Πατρινή ερμηνεύτρια με ...

Χαρακτήρισε προσιτό και μεγάλο δάσκαλο τον Κ. Καζάκο και ενθαρρυντικό τον συνθέτη της παράστασης, Δ. Τσακνή

Του ΤΑΚΗ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΥ

Όσοι έχουν ήδη έχουν δει την παράσταση «Η Ζωή του Γαλιλαίου» του Μπέρτολτ Μπρεχτ που έχει ανέβει από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στη σκηνή του Δημοτικού θεάτρου Απόλλων, σίγουρα ξεχωρίζουν από αυτή την εξαιρετική ομαδική θεατρική δουλειά με επικεφαλής τον βετεράνο Κώστα Καζάκο που υπογράφει τη σκηνοθεσία και ερμηνεύει τον Γαλιλαίο, την Πατρινή ερμηνεύτρια Μαρία Ρούτση, η οποία αποδίδει 14 σύντομα τραγούδια ανάμεσα στις σκηνές ενώ παίρνει μέρος και σε μία σκηνή αυτή του καρναβαλιού.

Όπως ανέφερε η ταλαντούχα καλλιτέχνιδα μιλώντας στο thebest.gr, με την συμμετοχή της στην παράσταση «Η Ζωή του Γαλιλαίου» παίζει για πρώτη φορά σε μία θεατρική παράσταση ενώ συνεργάζεται και για πρώτη φορά με το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας. Άλτο ως φωνή και σίγουρα όχι σοπράνο όπως μας είπε, απ’ όσο θυμάται τον εαυτό της, αγαπά την μουσική. Γεννήθηκε στην Πάτρα και από μικρή θυμάται να ακούει στο σπίτι των γονέων της μουσική κυρίως ελληνική όπως Θεοδωράκη και Χατζιδάκι αλλά και λαικά και ρεμπέτικα τραγούδια.

Μπορεί να έχει σπουδάσει αγγλική γλώσσα και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εν τούτοις είναι η μουσική που την έχει κερδίσει. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής στο Εθνικό Ωδείο της Κύπρου κοντά στη Λία Βίσση. Είχε βρεθεί για ένα χρόνο την περίοδο της Γ΄ λυκείου στην Κύπρο και κατόπιν κράτησε την επαφή με τη Λία Βίσση.

Η Μαρία Ρούτση στην παράσταση του «Γαλιλαίου» εμφανίζεται ανάμεσα στις σκηνές και συνοδεία τεσσάρων μουσικών που παίζουν live, ερμηνεύει με στιβαρό τρόπο και δυναμισμό, κομμάτια πάνω σε μουσική του Διονύση Τσακνή, ο οποίος και συνέθεσε την πρωτότυπη μουσική της παράστασης.

«Ο Μπρεχτ συνήθιζε να χρησιμοποιεί μουσική στα έργα του και μέσα από τη μουσική ο σπουδαίος αυτός δραματουργός απευθύνεται στο συναίσθημα αλλά και στο μυαλό του ανθρώπου. Ήθελε κατά κάποιο τρόπο να αφυπνίσει το κοινό με τη χρήση της μουσικής. Από τους βασικούς συνθέτες συνεργάτες του Μπρεχτ ήταν ο Χανς Άισλερ.

Ο Μπρεχτ συνδύαζε τις μαρξιστικές με τις λαικές ιδέες. Επίσης είχε αγάπη στα πνευστά μουσικά όργανα, την κιθάρα και το ακορντεόν και στην παράσταση του κ. Καζάκου ακούγονται ακριβώς αυτά τα όργανα όπως και μαντολίνο και κοντραμπάσο», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μαρία Ρούτση, η οποία παραδέχεται πως αρχικά είχε άγχος αλλά και συνάμα μεγάλη όρεξη για δουλειά για την συγκεκριμένη παράσταση μιας και δεν είχε ξανακάνει κάτι παρόμοιο.

Έτσι έψαξε και διάβασε πολλά στοιχεία για τον Μπρεχτ αλλά και για τον ρόλο της μουσικής στο έργο του. «Πρόκειται για μία συλλογική, ομαδική δουλειά. Είναι τόση η χαρά και η ενέργεια που πραγματικά το απολαμβάνω. Με βοήθησαν πολύ τόσο ο θεατρολόγος που έχει ασχοληθεί με τον Μπρεχτ, Μίχαελ Ζάιμπελ, η Μάρω Γαλάνη και ο ίδιος ο κ. Καζάκος στον τρόπο του πώς να κινηθώ και να τοποθετώ το σώμα μου επί σκηνής και φυσικά ο Διονύσης Τσακνής που ήταν πολύ ενθαρρυντικός. Γίνονται όλα στη σκηνή αστραπιαία με τα περισσότερα κομμάτια να διαρκούν 2 και άλλα μόλις 1 λεπτό», μας εξήγησε η Μαρία Ρούτση.

Για τον Κώστα Καζάκο σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή της παράστασης αλλά και καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, η Μαρία Ρούτση έχει να πει πως είναι ένας σπουδαίος ηθοποιός και μεγάλος δάσκαλος. «Τον ενδιαφέρει η δουλειά του, να πετύχει τους στόχους του. Μας έδειξε τι σημαίνει να είσαι απλός. Δίνει ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες και μην ξεχνάμε πως έχει μία μεγάλη συμβολή στον πολιτισμό σε δύσκολους μάλιστα καιρούς για τη χώρα όπως όταν επί χούντας είχε ανεβάσει “Το Μεγάλο μας τσίρκο”. Μας έκανε όλους να νιώσουμε οικεία, ήταν προσιτός και ενθαρρυντικός».

Όσο για το πώς η Μαρία Ρούτση βρέθηκε στην παράσταση, η ίδια μας εξήγησε πως η πρώτη επαφή της με τον κ. Καζάκο είχε γίνει το καλοκαίρι του 2014 όταν στη συναυλία – αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη με την Αφροδίτη Μάνου στο Αρχαίο Ωδείο, από το Μουσικό Εργαστήρι του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών είχε τιμηθεί ο Κώστας Καζάκος. Το περασμένο καλοκαίρι, την περίοδο της φετινής μουσικής παράστασης του Παμμικρασιατικού με τίτλο «Οι Λαοί τραγουδούν» με τραγούδια διαμαρτυρίας απ’ όλο τον κόσμο, όπου επίσης συμμετείχε η Μαρία Ρούτση, ο κ. Καζάκος παρέστη και είδε την δουλειά αυτή και ένα μήνα αργότερα επικοινώνησε με την κ. Ρούτση προκειμένου να συζητήσουν για την παράσταση "Η Ζωή του Γαλιλαίου".

Η είδηση επίσης είναι πως πρόσφατα οι μουσικοί μαζί με την Μαρία Ρούτση και τον Δ. Τσακνή ηχογράφησαν την μουσική και τα τραγούδια της παράστασης στο Noise studio του Σάκη Μπάστα στην Πάτρα με την προοπτική να κυκλοφορήσει το 2016 σε cd. Eπίσης όπως μας είπε η Μαρία Ρούτση, αισιοδοξεί πως μέσα στο 2016 θα κυκλοφορήσει και ένα δικό της προσωπικό δίσκο.

Μέχρι σήμερα πέρα από βασικό και εκ των ιδρυτικών μελών του Μουσικού εργαστηρίου του Παμμικρασιατικού (η 1η τους συναυλία έγινε το 2013 και αφορούσε στην ποίηση στο ελληνικό τραγούδι με τιμώμενα πρόσωπα τους Διονύση Καρατζά και Χρήστο Λεοντή) έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία σχεδόν δέκα χρόνια live εμφανίσεις σε μαγαζιά της Πάτρας. Για παράδειγμα πέρυσι τραγουδούσε στο «Παντοπωλείο» ενώ έχει κάνει live και στο «Πέριξ» καθώς και στην Αθήνα, στο Πάρκο Τρίτση, στο Χυτήριο και αλλού.

Μία ακόμα σημαντική στιγμή στην έως τώρα πορεία της ήταν και πέρυσι που συνεργάστηκε με τον Πατρινό τραγουδιστή Χρήστο Κωνσταντόπουλο στην μουσική παράσταση «Προορισμός» που είχε παρουσιαστεί στο θέατρο Αγορά και στο Επίκεντρο+.

«Με ενδιαφέρει στο μέλλον να κάνω κάτι στο μουσικό θέατρο. Η παράσταση “Η Ζωή του Γαλιλαίου” είναι μία μεγάλη εμπειρία που σου χαρίζει πολλά εφόδια. Σίγουρα δεν είμαι ηθοποιός, θα ήταν άδικο να πω κάτι τέτοιο. Θέλω όμως να παρακολουθήσω το λυρικό εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που έχει αναλάβει ο κ. Ζάιμπελ καθώς σε βοηθά στη δουλειά σου και είναι ωραίο να μαθαίνεις και να σου ανοίγονται νέοι ορίζοντες», ανέφερε στο thebest.gr, η Μαρία Ρούτση.

Τέλος προσθέτει πως ήδη με το Μουσικό εργαστήρι του Παμμικρασιατικού ετοιμάζουν τη συναυλία του ερχόμενου καλοκαιριού και πως χαίρεται ιδιαίτερα όπως και όλοι οι ηθοποιοί και συντελεστές της «Ζωής του Γαλιλαίου» που η παράσταση εδώ και ένα και πλέον μήνα που παίζεται, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και έχει περάσει πολύς κόσμος («είναι πολύ ωραίο αυτό που κάνεις να έχει απήχηση στο κοινό», τόνισε χαρακτηριστικά»).

Όσο για τα εισιτήρια της παράστασης «Η Ζωή του Γαλιλαίου» που παρουσιάζεται σε μετάφραση Οδυσσέα Νικάκη και σκηνικά – κοστούμια της Θάλειας Ιστικοπούλου, φωτισμούς του Νίκου Σωτηρόπουλου και κίνηση της Μάρως Γαλάνη, κάθε Πέμπτη με Σάββατο στις 21.00 και την Κυριακή στις 20.00 στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων, όπως υπογράμμισε και η κυρία Ρούτση, είναι προσιτά στο πλαίσιο της φιλοσοφίας «το θέατρο να είναι για όλο τον κόσμο». Γι’ αυτό και υπάρχουν μέχρι και εισιτήρια μόλις 5 ευρώ για τους ανέργους αλλά και 8 ευρώ για ομαδικά γκρουπ και συλλόγους.

*Στην παράσταση εκτός του Κώστα Καζάκου παίζουν οι ηθοποιοί: Διονύσης Βούλτσος, Ηλίας Γιαννάκης, Φάνης Δίπλας, Αντρέας Θανασούλας,  Δημήτρης Καλαντζής,  Σπύρος Κουβαρδάς, Γιώργος Μάρκου, Πέτρα Μαυρίδη, Γεράσιμος Ντάβαρης , Θανάσης Σαράντος, Δωροθέα Στεργιώτη.

Συμμετέχουν οι μικροί: Λεωνίδας Καραπατάκης, Μάνος Μπαλασκάκης , Παπαδημητρόπουλος Σπύρος, Παπούλιας Αλέξανδρος και οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής Δημήτρης Βαμβακάς, Σπύρος Βλάχος,  Γιάννης Χαρκοφτάκης, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Τάσος Χρυσόπουλος, Χάρης Φραγκούλης.

Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί:

Γιώργος Γεωργιάδης - μαντολίνο

Τάσος Σχίζας - ακορντεόν

Νίκος Σκεπαρνιάς- κιθάρα

Μιχάλης Δάρμας- κοντραμπάσο.

Βοηθός σκηνοθέτη- Έλενα Αλεξανδράκη.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture