Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Στο πολύτιμο «Ιστορικόν Λεξικόν των Πατρών» του Κώστα Ν. Τριανταφύλλου διαβάζουμε:
«Πετιμεζά τοπωνύμιον μεταξύ Παραλίας Προαστείου και Ρίου, όπου αγροτική περιουσία της οικογενείας μεταβληθείσα εις οικισμόν».
Στο λήμμα «Πετιμεζά» του Λεξικού του, ο Κ. Τριανταφύλλου αναφέρεται στην μεγάλη και ιστορική στρατιωτική οικογένεια Πετιμεζά από τα Σουδενά των Καλαβρύτων που είχε όμως και δράση και περιουσία στην Πάτρα και οι απόγονοί της έφτασαν μέχρι τις μέρες μας.
Η Ανδρομάχη, σύζυγος Λεωνίδου Πετμεζά, κληροδότησε μετά τον θάνατό της, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '80, μέγιστο μέρος της ακίνητης περιουσίας της, στην τοπική εκκλησία της Πάτρας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κληροδοσίας επικεντρώθηκε στην ενορία του Καστελλόκαμπου, με κτίσματα-ορόσημα, στον μεν λεγόμενο "Κάτω Καστελλόκαμπο" τον ενοριακό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που έχτισε με δικά της έξοδα, και τον πέριξ αυτού μεγάλης εκτάσεως περιβάλλοντα χώρο, στον δε "Άνω Καστελλόκαμπο" τον περιβόητο "πύργο Πετμεζά", στον οποίο παραθέριζε η ίδια τα καλοκαίρια, και ο οποίος εγκαινιάστηκε τότε με πανηγυρικό τρόπο ως "Πνευματικό Κέντρο" της ενορίας. Μάλιστα, θέλοντας να εξασφαλίσει η αείμνηστη και την εύρυθμη λειτουργία των ενοριακών αυτών παραρτημάτων, προίκισε την ενορία και με μετρητά, καθώς και με ικανό αριθμό διαμερισμάτων σε πολυκατοικία της οδού Αγίου Νικολάου, στο κέντρο της Πάτρας.
Από τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενό μας, αντιλαμβάνεται ο καθείς ότι ο «πύργος Πετμεζά» στον Καστελλόκαμπο έχει εγκαταλειφθεί πλήρως. Ένα τέτοιο κτίριο ρημάζει κυριολεκτικά. Ίσως η Μητρόπολις Πατρών, στην οποία ανήκει το κτίριο, γνωρίζει περισσότερα…
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr
* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.