Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηλεία: Κλειστά παραμένουν εδώ και δυο εβδομάδες τα Λύκεια του Πύργου, κόντρα στα σκουπίδια που παραμένουν

Ηλεία: Κλειστά παραμένουν εδώ και δυο εβ...

Ευρεία σύσκεψη σήμερα

Ευρεία σύσκεψη, για τον εφιάλτη των σκουπιδιών, που ζει δυόμισι χρόνια η πόλη του Πύργου με τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία να είναι ορατός, πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα στις 6 η ΕΛΜΕ Ηλείας στην οποία έχουν κληθεί να παραβρεθούν οι Διευθυντές των σχολείων, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Διδασκόντων, των Συλλόγων Γονέων και των 15μελών μαθητικών συμβουλίων.

Η ανακοίνωση- κάλεσμα της ΕΛΜΕ αναφέρει: «Γνωρίζουμε ότι βασική αιτία για το ζήτημα αποτελεί η νεοφιλελεύθερη λογική, που επιβλήθηκε και στη διαχείριση των σκουπιδιών με μνημονιακά νομοθετήματα και η οποία εξυπηρετεί ουσιαστικά την παραίτηση του κράτους από βασικές υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες. Απέναντι σε αυτή την πολιτική γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με φορείς του Πύργου ξεσηκώθηκαν πέρυσι με μεγάλες συγκεντρώσεις ζητώντας να λυθεί επιτέλους το θέμα. Ο δήμαρχος αντιμετώπισε απαξιωτικά τις συγκεντρώσεις μιλώντας για ογκώδεις διαδηλώσεις  … μαθητών.  Φέτος, μετά τα Χριστούγεννα με τα σκουπίδια να πνίγουν την πόλη, οι μαθητές βρίσκονται σε διαδικασίες κινητοποιήσεων με καταλήψεις και πορείες. Το πρόβλημα όμως παραμένει και δεν μπορούμε να είμαστε απαθείς».
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της ΕΛΜΕ (2ο Λύκειο).

Ενημέρωση του Υπ. Παιδείας για τις καταλήψεις
Την ίδια στιγμή όμως, υπό κατάληψη παραμένουν για δεύτερη συνεχή εβδομάδα, τα Λύκεια του Πύργου, πλην του 1ου ΓΕΛ που χθες λειτούργησε, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς έχουν ήδη χαθεί πολύτιμες ώρες διδασκαλίας.  Το αρχικό αίτημα της κινητοποίησης των μαθητών που ήταν η άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών από τις σχολικές μονάδες, ικανοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή που ουσιαστικά ολοκληρώθηκε η αποκομιδή των απορριμμάτων απ’ όλα τα σχολεία, οι μαθητές όμως δεν επέστρεψαν στις αίθουσες θέτοντας εκ νέου αίτημα την συνολική «απελευθέρωση» της πόλης από τα σκουπίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των μαθητών, έχει ενημερωθεί ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, ο οποίος και έχει διαβιβάσει σχετικό έγγραφο ενημέρωσης στο Υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα είναι πιθανό, μέχρι το τέλος της εβδομάδας να υπάρξει και συνάντηση μεταξύ του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Β. Δημητρέλλου με όλους τους Διευθυντές των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ του Πύργου προκειμένου εξετάσουν τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου των καταλήψεων.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί, ότι ήδη δεκάδες γονείς εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους και αντιδρούν στη συνέχιση των καταλήψεων, ζητώντας από το Δήμο Πύργου να δώσει άμεσα λύση με τα σκουπίδια και από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να παρέμβει ώστε τα παιδιά τους να επιστρέψουν στα θρανία.

«Τα παιδιά έδειξαν το δρόμο, ας πάρουν τη σκυτάλη οι μεγάλοι»
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Βασίλης Βασιλειάδης, επισήμανε ότι η ευαισθησία των παιδιών απέναντι στο σοβαρό αυτό πρόβλημα είναι δικαιολογημένη τόνισε όμως πως δεν μπορούν να σηκώνουν μόνα τους έναν αγώνα που μας αφορά όλους. «Το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα με τα σκουπίδια στον Πύργο οξύνεται.

Οι πράσινοι κάδοι έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και τα σκουπίδια πάνω σε πεζοδρόμια και οδοστρώματα έχουν δημιουργήσει εκατοντάδες χωματερές. Η βροχή και ο αέρας μεταφέρουν τα σκουπίδια παντού και δεν είναι κάποιος υπερβολικός αν χαρακτήριζε την πόλη χαβούζα. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, οι μαθητές των σχολείων του Πύργου προέβησαν σε καταλήψεις και πορείες, κινητοποιήσεις που με μικρά διαλείμματα συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Το αυτί των αρμοδίων δεν ιδρώνει όμως, και η λύση δε φαίνεται στον ορίζοντα. Η ευαισθησία των παιδιών είναι δικαιολογημένη, δεν μπορούν όμως να σηκώνουν αυτά μόνα τους έναν αγώνα που μας αφορά όλους. Μπορεί να δείχνουν το δρόμο, ήρθε η ώρα όμως να πάρουν οι κάτοικοι του Πύργου τη σκυτάλη στα χέρια τους. Αυτοί τουλάχιστον που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους, που πονάνε για το κατάντημα της πόλης».

εφημερίδα Πρωινή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις