Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Νίκος Μαστοράκης στο thebest.gr για τον Κρυμμένο Θησαυρό του Καρναβαλιού: "Ανανεώνω την "άδεια χρήσης" για άλλα 50 χρόνια"

Νίκος Μαστοράκης στο thebest.gr για τον ...

Μια αναδρομή στην 50χρονη ιστορία του πατρινού καρναβαλικού θεσμού - ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΨΩΜΑ

Ήταν Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 1966 –μισό αιώνα πριν- όταν ο Νίκος Μαστοράκης διοργάνωσε στην Πάτρα, για λογαριασμό του Δήμου Πατρέων, το «Κυνήγι Αποκρηάτικου Θησαυρού». Το παιχνίδι διεξήχθη στο κέντρο της πόλης με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία Τριών Συμμάχων και έμελλε να είναι η πρώτη διοργάνωση του Παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού, που έκτοτε αποτελεί κορυφαίο θεσμό εντός του Πατρινού Καρναβαλιού.

Στην ιστορική φωτογραφία που τραβήχτηκε εκείνο το βράδυ στην πλατεία εμφανίζονται τόσο ο τότε διοργανωτής Νίκος Μαστοράκης, όσο και ο διάδοχός του Άλκης Στέας, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη την αμέσως επόμενη χρονιά και διοργάνωνε το παιχνίδι ανελλιπώς, μέχρι και το 1999, χρονιά θανάτου του. Το 1966 ο Άλκης Στέας συμμετείχε ως μέλος πληρώματος το οποίο κατέκτησε την τρίτη θέση στο παιχνίδι.

Στο συγκεκριμένο στιγμιότυπο παρουσιάζεται, ενώπιον της επιτροπής και του Μαστοράκη, ένα από τα ζητούμενα του παιχνιδιού της χρονιάς, «κοπέλα με μπικίνι». Στη φωτογραφία εμφανίζονται και ντομινοφόροι (άλλο ζητούμενο της ημέρας εκείνης), ενώ δεξιά κάτω εικονίζεται ο πατρινός Βασίλης Παπαχρηστόπουλος.

Σε εκείνο το πρώτο Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού πήραν μέρος 94 Πατρινοί και επισκέπτες με τα αυτοκίνητα τους. Η εξέλιξη του θεσμού φτάνει ως τις μέρες μας με πληρώματα που κάποιες χρονιές ξεπέρασαν και τα 200 στο πλήθος και με μία μαζική συμμετοχή καρναβαλιστών που αθροίζει πλέον σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες άτομα. Φέτος διοργανώνεται στην Πάτρα το 51ο Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού, στο οποίο έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή περί τις 150 καρναβαλικές ομάδες.

Η εξέλιξη

Την επόμενη χρονιά εμφανίστηκαν και τα πρώτα μασκαρεμένα αυτοκίνητα. Το παιχνίδι είχε διάρκεια 3 – 5 ώρες και διαδραματιζόταν την προτελευταία Κυριακή της Αποκριάς με την παρέλαση των μασκαρεμένων αυτοκινήτων. Το πρώτο ομοιόμορφο καρναβαλικά ντυμένο πλήρωμα, εμφανίστηκε το 1968.

Στη διαχρονική εξέλιξη του παιχνιδιού κι όσο αυξανόταν η συμμετοχή των καρναβαλιστών στο Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, φυσικό ήταν τα πληρώματα να κατέβουν από τ’ αυτοκίνητα στο δρόμο κι από τότε να αρχίσει ένας πολύχρωμος ανταγωνισμός στις στολές, ενώ ιδέες και ευρηματικές κατασκευές μεταφέρθηκαν με φαντασία και εκπληκτικό αποτέλεσμα στα καρναβαλικά άρματα.

Το 1978 η τότε δημοτική Αρχή αποφασίζει να μεταφέρει το παιχνίδι την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και το 1980 το εντάσσει στην Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής η οποία μέχρι τότε γινόταν μόνο με τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου, εξέλιξη που επέδρασε καταλυτικά στη διαμόρφωσή της Μεγάλης Παρέλασης της Κυριακής, προσδίδοντάς της έκταση, ποικιλομορφία και αξιοζήλευτη ζωντάνια.

Σήμερα, το μοναδικό, ευρηματικό και ανατρεπτικό αυτό παιχνίδι -που εμπλούτισε τις εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού, ανοίγοντας δρόμους έκφρασης, συλλογικής δράσης, άμιλλας και ευγενούς συναγωνισμού και δημιουργικής αναζήτησης – αποτελεί πλέον βασικό συστατικό επιτυχίας του θεσμού και θεμελιώδη λίθο των εκδηλώσεών του.

Πρόκειται για το κλασικό προσκοπικό παιχνίδι στο οποίο συμμετέχουν καρναβαλικές ομάδες που καλούνται να απαντήσουν σε γρίφους, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους απαντώντας σε ερωτήσεις πάνω στην ιστορία, τη γεωγραφία και άλλους τομείς. Οι ομάδες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ασκήσεις πλοήγησης μέσα από κρυμμένα ενδεικτικά στοιχεία διασκορπισμένα σε ολόκληρη την πόλη, καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής, παντομίμας, θεατρικών στιγμιότυπων και ό,τι άλλο σκαρφιστούν οι διοργανωτές του παιχνιδιού.

Οι ομάδες του Κρυμμένου Θησαυρού συγκροτούνται είτε από μόνιμες συντροφιές καρναβαλιστών είτε από παρέες στα γυμνάσια και τα λύκεια της πόλης, συνάδελφους στη δουλειά ή γνωστούς στη γειτονιά. Έχουν ένα όνομα ως ομάδα και ένα θέμα -που δίνει και το όνομα κάθε χρονιάς- για τη μεταμφίεσή τους. Ανάλογα με την καρναβαλική θητεία-παιδεία των μελών και τον χρόνο που διαθέτουν προσανατολίζονται είτε μόνο στη συμμετοχή στις παρελάσεις είτε και στη συμμετοχή στα παιχνίδια και τους διαγωνισμούς του κρυμμένου θησαυρού.

Οι επιδόσεις των καρναβαλικών ομάδων στις διάφορες φάσεις του παιχνιδιού βαθμολογούνται και στο τέλος αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής. Τα καρναβαλικά βραβεία και τους επαίνους στους νικητές του παιχνιδιού δίνονται σε ειδική εκδήλωση την Καθαρά Δευτέρα.


Η μεγαλύτερη δύναμη του Κρυμμένου Θησαυρού, εκτός της διαγωνιστικής του φυσιογνωμίας και των βραβεύσεων, είναι η συμμετοχή των καρναβαλικών ομάδων σε μια μεγάλη συλλογική δράση με κοινές επιδιώξεις στην περιπέτεια, το κέφι, τη φαντασία, την ευρηματικότητα. Αρκετές ομάδες του Κρυμμένου Θησαυρού που συμμετέχουν στις παρελάσεις κατασκευάζουν και καρναβαλικά άρματα σχετικά με το θέμα της μεταμφίεσής τους.

Το μήνυμα του Νίκου Μαστοράκη

Σήμερα, 50 χρόνια από το ξεκίνημα, το παιχνίδι έχει αυτονομηθεί και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του Πατρινού Καρναβαλιού. Διοργανώνεται πια από πατρινούς που το αγάπησαν και το «σπούδασαν» όλα αυτά τα χρόνια. Δύο φορές μάλιστα τα τελευταία χρόνια η διοργάνωση του «Κρυμμένου Θησαυρού» ανατέθηκε σε πληρώματα που συμμετέχουν σ’ αυτό (το 2011 στο Πλήρωμα 94 και το 2013 στο Πλήρωμα 159).

Ο Άλκης Στέας που επί χρόνια το στήριξε οργανωτικά με τις ιδέες και το κύρος του δεν υπάρχει πια. Ο δε εμπνευστής του Νίκος Μαστοράκης, αποστασιοποιημένος πια από το παιχνίδι που τότε πρωτο-διοργάνωσε και από το Πατρινό Καρναβάλι γενικώς, παρακολουθεί από απόσταση χρονική και χιλιομετρική.

Το «Best Carnival» τον βρήκε στην Αθήνα και εξασφάλισε για τους αναγνώστες του μία σπάνια δήλωση, με αφορμή τη φετινή επέτειο. Μ’ αυτή και σας ευχόμαστε καλό Πατρινό Καρναβάλι 2016:

«Kάπου μισό αιώνα πριν, χάρισα στην Πάτρα και το Καρναβάλι της, το παιχνίδι μου "Κυνήγι Θησαυρού." Για κάπου μισό αιώνα, οι Πατρινοί το έκαναν παράδοση, το αγάπησαν με πάθος και συνεχίζουν να το τιμούν, πράγμα που με υποχρεώνει να ανανεώσω την "άδεια χρήσης" για άλλα 50 χρόνια και να ευχηθώ σε όλους σας, να μη χάσετε ποτέ τον ενθουσιασμό σας για το Καρναβάλι. Σας ευχαριστώ».

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight