Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Καταγγελία του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας: Πώς ο Δήμος Πατρέων απέκλεισε τον Αντώνη Σκιαθά από εκδήλωση ποίησης για πολιτικούς λόγους

Καταγγελία του αντιπροέδρου του Συνδέσμο...

Άρθρο του Γιάννη Παππά

Αποκλεισμό του ποιητή Αντώνη Σκιαθά από εκδήλωση του πολιτιστικού τομέα του Δήμου Πατρέων για πολιτικούς λόγους καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος  του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας, φιλόλογος-ποιητής -μεταφραστής Γιάννης Παππάς με άρθρο του στο thebest. Το άρθρο έχει ως εξής: "Δύο, τουλάχιστον, μεγάλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν φέτος με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης που γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου.

Τα τελευταία 10 -12 τουλάχιστον χρόνια, όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι συμπολίτες μας,  ο Σύνδεσμος φιλολόγων Πατρών μαζί με τον πολιτιστικό τομέα του δήμου οργάνωσαν πολύ σπουδαίες εκδηλώσεις με την συμμετοχή καταξιωμένων ελλήνων ποιητών, τραγουδιστών και ηθοποιών. Εκδηλώσεις που είχαν απήχηση και εκτός Πατρών.

Το ίδιο θελήσαμε να γίνει και φέτος.  Ήρθαμε σε επαφή με τον πολιτιστικό τομέα του δήμου αλλά διαπιστώσαμε ότι ενώ οι εκπρόσωποι του Δήμου μας λέγανε ότι επιδίωκαν την συνδιοργάνωση με τον Σύνδεσμο, ουσιαστικά είχαν κανονίσει όλο το πλαίσιο της εκδήλωσης με αποτέλεσμα ο Σύνδεσμος να μην έχει κανέναν ουσιαστικά λόγο. Αυτό μας οδήγησε στην απόφαση να μην κάνουμε μαζί την φετινή εκδήλωση και να προχωρήσουμε μόνοι μας πραγματοποιώντας ξεχωριστή εκδήλωση το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 7.30 στην αίθουσα  του Πανηπειρωτικού συλλόγου Πατρών, με την συμμετοχή 20 τουλάχιστον πατρινών ποιητών οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά στην πρόσκλησή μας.

Όμως εδώ δεν μιλάω ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου αλλά μιλώ ως πρόσωπο για να καταδείξω μια απαράδεκτη κατά την άποψή μου συμπεριφορά, η οποία αν την αφήσουμε να περάσει θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια και μπορεί να μας γυρίσει πολλά χρόνια πίσω.

Μιλώ για τους αποκλεισμούς στους οποίους προέβησαν οι υπεύθυνοι του πολιτιστικού τομέα του Δήμου από την δική τους εκδήλωση με το αιτιολογικό ότι είναι, άκουσον άκουσον, «πολιτική απόφαση» να αποκλεισθεί ένας συγκεκριμένος ποιητής ο οποίος έχει όνομα και είναι ο Αντώνης Σκιαθάς. Θέλω να γίνει κατανοητό ότι δεν υπερασπίζομαι με το κείμενό μου αυτό μόνο τον Αντώνη Σκιαθά.

Αυτό που με ενόχλησε σφόδρα είναι η αντιδημοκρατική αντίληψη, που φαίνεται να κυριαρχεί στους υπευθύνους του πολιτιστικού τομέα του Δήμου. Εννοώ βεβαίως την κ. Σκοπούλη με την οποία μίλησα και εγώ ως αντιπρόεδρος και η Μαρία Ψάχου ως πρόεδρος του Συνδέσμου. Και μας ανέφερε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινήσεις, τα περί «πολιτικής απόφασης» ή «ότι με τον κύριο αυτόν υπάρχει πρόβλημα» κλπ. για τον αποκλεισμό του Αντώνη Σκιαθά.

Η αντίληψη αυτή λέει ότι όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου τον αποκλείω. Αυτή η νοοτροπία, η οποία βέβαια κυριαρχεί στον πολιτικό χώρο (ΚΚΕ) τον οποίο εκφράζουν και οι υπεύθυνοι του πολιτισμού στον Δήμο, έχει καταδικαστεί στο παρελθόν από τους πνευματικούς ανθρώπους όχι μόνο στην Ελλάδα, γιατί οδηγεί στον ασφυκτικό έλεγχο του πολιτισμού από το κόμμα με τρομακτικές παρενέργειες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των πνευματικών δημιουργών.

Μετά από αυτές τις αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις ανακοινώνω δημόσια ότι δεν θα συμμετέχω (με είχαν βάλει στην αρχή με ερωτηματικό) ως ποιητής στην εκδήλωση του δήμου και καλώ όλους τους πνευματικούς, αλλά και όλους τους σκεπτόμενους και δημοκρατικούς πολίτες της πόλης να πάρουν θέση και να αντιδράσουν σε τέτοιες νοοτροπίες.

Το ξέρω καλά, ότι από την στιγμή αυτή θα είμαι αποκλεισμένος από όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει και για μένα «πολιτική απόφαση». Δεν με νοιάζει όμως καθόλου. Απλά λυπάμαι, γιατί τον Δήμο και κυρίως τον πολιτισμό τον διοικούν άνθρωποι με τέτοιες νοοτροπίες.

Φυσικά αν χρειαστεί θα επανέλθω"

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture