Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαϊκός Σύλλογος Μέριμνας των Ζώων: Το μάντρωμα των αδέσποτων που προωθεί ο Δήμος Πατρέων δεν είναι λύση

Αχαϊκός Σύλλογος Μέριμνας των Ζώων: Το μ...
Βγενόπουλος Φάνης

Η πρόεδρος του Συλλόγου Αναστασία Αραβαντινού καταθέτει, μέσω του thebest.gr, την πρότασή της για τη διαχείριση του προβλήματος

Την ώρα που η δημοτική Αρχή της Πάτρας αναζητά χώρο για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων, η πρόεδρος του Αχαϊκού Συλλόγου Μέριμνας των Ζώων Αναστασία Αραβαντινού, μιλώντας στο thebest.gr, τονίζει πως «το μάντρωμα δεν είναι λύση». Όπως εξηγεί με την παρέμβασή της η κ. Αραβαντινού, η Πάτρα χρειάζεται μεν, ένα χώρο φιλοξενίας των αδέσποτων (σ.σ. όπως αυτόν θέλει να δημιουργήσει ο Δήμος), ωστόσο αυτό από μόνο του δεν αρκεί.

Απαιτείται, όπως εξηγεί η πρόεδρος του Αχαϊκού Συλλόγου, χρειάζεται χαρτογράφηση των ζώων, πως θα γίνεται η επανένταξή τους, πως θα αντιμετωπιστούν οι ασυνείδητοι που θα πετάνε τα κουτάβια που δεν θέλουν έξω από τον χώρο, εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών, καμπάνια ευαισθητοποίησης, κτλ.

Όπως σημειώνει ο Αχαϊκός Σύλλογος Μέριμνας των Ζώων είναι πρόθυμος να συμβάλει με τους ανθρώπους τους και τη γνώση που διαθέτει τη δημοτική Αρχή, αρκεί βέβαια και αυτή να το θελήσει.

Όπως εξηγεί η Αναστασία Αραβαντινού: « Σε κάθε αλλαγή δημοτικής αρχής αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Από το 1994 που δραστηριοποιούμαστε καλούμαστε να εξαφανίσουμε τα ζώα που κυκλοφορούν στους δρόμους. Όχι να τα διαχειριστούμε, όχι να βοηθήσουμε στην μείωση του πληθυσμού τους, όχι να βοηθήσουμε στην επιμόρφωση του κόσμου, απλώς να τα εξαφανίσουμε.

Επίτηδες δεν μιλάμε για αδέσποτα διότι όσα ζώα κυκλοφορούν χωρίς επίβλεψη δεν είναι απαραιτήτως αδέσποτα.

Έχουν ιδιοκτήτη που απλώς έχει το ζώο σε καθεστώς ημιαδέσποτο για να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Να μην καθαρίζει τον χώρο του, να μην αναλαμβάνει την βόλτα του ζώου και γενικώς να κάνει τα ελάχιστα για την περιποίηση του.

Τα ζώα που είναι όντως αδέσποτα, πάλι προστατεύονται από ομάδες φιλόζωων σε κάθε γειτονιά της πόλης αλλά και εκτός αυτής. Οι άνθρωποι αυτοί φροντίζουν τα ζώα και κάνουν ο,τι θα έπρεπε να κάνει ο Δήμος.

Ο καθένας που αναλαμβάνει την αντιδημαρχία που έχει την ευθύνη και των ζώων, κάνει ο,τι ακριβώς και ο προηγούμενος. Προσπαθεί να βρει ένα χώρο να μαντρώσει τα σκυλιά. Χωρίς κανένα προγραμματισμό στειρώσεων, εμβολιασμών, χωρίς καμία μελέτη. Μόνο μάντρωμα.

Το αποτέλεσμα του μαντρώματος δεν χρειάζεται να είναι κανείς φιλόζωος για να το καταλάβει. Συνωστισμένα ζώα που καταλήγουν να τρώνε το ένα το άλλο, δυσφήμηση της πόλης και της χώρας παγκοσμίως, κατακραυγή, ανταλλαγές μηνύσεων, βασανισμός και θανατώσεις ζώων.

Προφανώς χρειάζεται χώρος προστασίας αλλά με την έννοια του καταφυγίου, όχι του κυνοκομείου. Πριν την δημιουργία του χώρου χρειάζεται μελέτη, χρειάζεται χαρτογράφηση.

Για πόσα ζώα μιλάμε, από ποιες περιοχές, ποιο το κόστος διατήρησης, που θα γίνεται η επανένταξη, πως θα αντιμετωπίσουμε τους ασυνείδητους που θα πετάνε τα κουτάβια που δεν θέλουν έξω από τον χώρο; Ποιος θα εκπαιδεύσει το προσωπικό; Ειδικά το εκπαιδευμένο προσωπικό είναι υποχρέωση βάσει του νόμου.

Η λύσει είναι παρεμβάσεις για την μείωση του πληθυσμού, επιμόρφωση και εκπαίδευση.

Και υπογραμμίζει με νόημα: «Ο Αχαϊκός Σύλλογος  μπορεί να υποστηρίξει και να βοηθήσει την Δημοτική Αρχή σε κάθε φάση της διαχείρισης των ζώων, ιδιόκτητων και μη, αρκεί η τελευταία να το θέλει.

22 χρόνια εμπειρίας, τεχνογνωσίας, διαρκούς επιμόρφωσης. 22 χρόνια ανταλλαγής καλών πρακτικών από Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά χρήση επιστημονικών μεθόδων καταγραφής και χαρτογράφησης των ζώων  παρεμβάσεις για την μείωση του πληθυσμού μέσω στειρώσεων από εθελοντές κτηνιάτρους, Έλληνες και ξένους επιμόρφωση του κοινού για την αρμονική συμβίωση.

Τα ζώα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής πανίδας με εκπαίδευση των εργαζομένων σε καταφύγια, παρεμβάσεις για την εξάλειψη της κακοποίησης και εφαρμογή κινήτρων για την υπεύθυνη ιδιοκτησία, αυστηρό έλεγχο σε πετ σοπ και εξάλειψη των παράνομων εκτροφείων σε όλο τον Νομό.»

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, όπως σημειώνει η κ. Αραβαντινού, απαιτείται:

Καταγραφή των ζώων με χρήση επιστημονικών εργαλείων (μέτρηση πυκνότητας ανά χιλιόμετρο, μαζικές στειρώσεις, μαζικοί εμβολιασμοί ενημερωτικές εκστρατείες, μηδενική ανοχή στην κακοποίηση και την εγκατάλειψη.

Και τονίζει πως:

«Ο Αχαϊκός Σύλλογος μπορεί και θέλει να βοηθήσει. Έχει κάθε λόγο και  όφελος να το κάνει.

Ο Δήμος έχει εθελοντές.

Υπάρχουν προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκπαίδευση των υπαλλήλων του Δήμου.

Υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης για την κατασκευή καταφυγίου και για δράσεις που έχουν οφέλη για τους δημότες, τους επισκέπτες και τα ίδια τα ζώα

Το κυριότερο: οι ίδιοι οι φιλόζωοι δημότες θα αγκαλιάσουν τον Δήμο και θα είναι οι πρώτοι που θα βοηθήσουν αφιλοκερδώς για την προστασία των ζώων. Το κάνουν ήδη χωρίς να έχουν στήριξη από πουθενά.»

Όσο για το αποτέλεσμα των προτεινόμενων παρεμβάσεων, όπως αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου, θα είναι: « Μια Πάτρα Φιλόζωη Πόλη, παράδειγμα προς μίμηση, διαφήμιση στο εξωτερικό, υποστήριξη και αναγνώριση από τους δημότες.»

Το πρώτο βήμα, όπως εξηγεί, είναι η συνεργασία του Δήμου με τον Αχαϊκό Σύλλογο, σχεδιασμός και εφαρμογή καλών πρακτικών, καταγραφή και μαζικές στειρώσεις. Υποστηρικτικές εκστρατείες εκπαίδευσης.

Όσο για το κόστος των προτεινόμενων παρεμβάσεων η πρόεδρος του Αχαϊκού Συλλόγου απαντά με τα εξής:

«Πριν υπολογίσουμε το κόστος της δράσης θα πρέπει να εκτιμήσουμε το κόστος της μη δράσης. Τι μας κοστίζει τώρα η κατάσταση πχ στο Νοσοκομείο και στο Πανεπιστήμιο; Τι μας κοστίζει η δυσαρέσκεια των πολιτών; τι μας κοστίζει η δυσφήμηση της πόλης;

Σίγουρα πολλά περισσότερα από όσα θα μας κοστίσει η διαρκής ενημερωτική εκστρατεία, οι εμβολιασμοί και ο έλεγχος σε πετ σοπ και παράνομα εκτροφεία.

Αυτό που δεν θα μας κοστίσει είναι οι μαζικές στειρώσεις.

Αυτό που θα μας φέρει κέρδος είναι η συνεργασία με τους φιλόζωους δημότες, η εκπαίδευση των υπαλλήλων και η διαφήμιση της πόλης.

Το κέρδος θα έρθει από την μείωση του πληθυσμού, την εξάλειψη της κακοποίησης και γιατί όχι, από τα πρόστιμα για το παράνομη εκτροφή και  εμπόριο των ζώων συντροφιάς.

Αρκεί να υπάρχει θέληση.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις