Σε λίγο καιρό εντάσσεται σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα
Ευρωπαϊκή διάσταση προσδοκά να δώσει στην έκθεση Patras IQ η κυβέρνηση και οι επτά οργανωτικοί φορείς, καθώς όπως ανακοίνωσε η πρ. Υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου σύντομα η έκθεση θα ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να αποκτήσει όπως είπε, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Η κα Αναγνωστοπούλου ήταν κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση του Patras IQ που διεξήχθη στο πλαίσιο του 19ου Forum Aνάπτυξης/Μoney Show.
Η πρώην Υπουργός, υπενθύμισε πως η προγραμματική σύμβαση που έχε υπογραφεί για την έκθεση έχει δεκαετή διάρκεια και διεμήνυσε, πως δεν η στήριξη του Patras IQ είναι δεδομένη από την κυβέρνηση, παρά τον ανασχηματισμό και την απομάκρυνσή της από το Υπουργείο. «Μας ενέπνευσε από την πρώτη στιγμή. Δεν ήταν για την κυβέρνηση μία υπόσχεση, αλλά ένα κοινό όραμα που οι τοπικοί φορείς και όλοι εμείς καταφέραμε να ενσωματώσουμε στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, ένα σπουδαίο εγχείρημα που θα δώσει πολύ σύντομα σημαντικά αποτελέσματα», ανέφερε η κα Αναγνωστοπούλου. Ωστόσο, η πρώην Υπουργός, τόνισε πως στη θητεία της στο Υπουργείο διαπίστωσε πως ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν έχει εκδηλώσει το αναμενόμενο ενδιαφέρον για την έρευνα, ενώ δεσμεύτηκε πως από όποια θέση κι αν συνεχίσει να βρίσκεται θα προάγει πάντα την αριστεία και τη δυνατότητα σε όλους τους νέους να σπουδάσουν.
Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΗΛ. ΞΑΝΘΑΚΟΥ
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση στοχεύει σ’ ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον με κατάλληλους άξονες αναπτυξιακής πολιτικής. Μάλιστα, τόνισε πως ο τρεις κεντρικοί άξονες του αναπτυξιακού προτύπου της Χώρας, είναι: (α) διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, (β) ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και (γ) στήριξη του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού. Ακόμη, ο κ. Ξανθάκος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, όπως, ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις, η απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων (στη Βουλή), η απλοποίηση σύστασης επιχειρήσεων (“One Stop Shop”) (υπό ολοκλήρωση) και η ενίσχυση ανταγωνιστικότητας («Εργαλειοθήκη 3 ΟΟΣΑ») (παραδόθηκε).
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν και ο Καθηγητής του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωάννης Καλλίτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στα υλικά για τις νέες ενεργειακές τεχνολογίες που παράγονται στο εργαστήριο Προηγμένων Πολυμερών & Υβριδικών Νανο-υλικών. Μίλησε για την οικονομία υδρογόνου, για τις κυψελίδες καυσίμου, για τα ενεργά υλικά των φωτοβολταϊκών, για τα νέα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. «Πρέπει οι ερευνητές να έλθουν κοντά στους πολίτες. Οι εταιρείες χρειάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας και μέσω συνεργασιών θα υπάρξουν οφέλη για την οικονομία», τόνισε ο Καθηγητής.
ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας τόνισε πως το Patras IQ αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και επεσήμανε πως «σαν Επιμελητήριο έχουμε ήδη ενημερώσει την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής Ιονίου για την έκθεση και η πρώτη επίσημη παρουσίαση θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο. Το Patras IQ έφερε τους ερευνητές κοντά, μεταξύ τους, αλλά και με την παραγωγή. Αυτό που θέλουμε είναι μέσα από αυτή τη συνεργασία να καταφέρουμε να παράξουμε καινοτόμα προϊόντα. Αυτή θα είναι η υπεραξία μας, ενώ θα υπάρξει και η δυνατότητα προσέλκυσης νέων επιχειρήσεων», τόνισε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ
Τέσσερα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Πατρών συνεργάστηκαν και κατασκεύασαν τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο, ο οποίος θα τεθεί σε τροχιά από τον διεθνή διαστημικό σταθμό τον Φεβρουάριο του 2017. Αυτό ανακοίνωσε, ο Καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλης Κωστόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση του Patras IQ. Ο κ. Κωστόπουλος έδωσε τις τεχνικές λεπτομέρειες της συγκεκριμένης κατασκευής, καταδεικνύοντας ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών διαθέτει τεχνογνωσία, η οποία πρέπει να διασυνδεθεί με την παραγωγή.
Ακόμη, ο κ. Κωστόπουλος τόνισε πως «η έρευνα, η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα είναι τα απαραίτητα στοιχεία για τη δημιουργία πλούτου. Για πολλά χρόνια η σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα ήταν ενοχοποιημένη. Η αποτελεσματικότητα προϋποθέτει σταθερότητα στη χρηματοδότηση της έρευνας και γνώση των χρηματοδοτικών εργαλείων πολύ νωρίς.
Επίσης, θα πρέπει να γίνουν παρουσιάσεις σε ευρύτερο κοινό και επενδυτές. Για παράδειγμα το Patras IQ είναι μία εξαιρετικά καλή πρακτική που χρειάζεται διεθνοποίηση», είπε.
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκε ακόμη, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, Βασίλης Τριανταφύλλου, και εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ο Κώστας Καρπέτας, οι οποίοι και επεσήμαναν τα οφέλη της έκθεσης, τονίζοντας την ανάγκη διεύρυνσής της.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr