Συμμετέχει στο Patras IQ 2017
Το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής λειτουργεί από το 2006 στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα.
Αποστολή του είναι:
- Η κάλυψη, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. στα γνωστικά αντικείμενα των Αλγορίθμων, της βελτιστοποίησης, της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων, της Υπολογιστικής Νοημοσύνης και Γνώσης, και γενικά της Ευφυούς Πληροφορικής. Επίσης το Εργαστήριο συνεισφέρει σημαντικά στην Έρευνα, σχεδίαση και ανάπτυξη προηγμένων ευφυών διαδικτυακών συστημάτων και πολυμεσικών εφαρμογών καθώς επίσης στα πεδία της ΓεωΠληροφορικής και της Πληροφορικής Περιβάλλοντος.
- Η κάθε μορφής συνεργασία με κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα ημεδαπά και αλλοδαπά, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του Εργαστηρίου, και γενικά τη συνεργασία και ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων με άλλα ερευνητικά εργαστήρια, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ινστιτούτα, καθώς και επιχειρήσεις και οργανισμούς.
- Η συμμετοχή και διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και Ξένων αναγνωρισμένων επιστημόνων.
- Ο σχεδιασμός καινοτόμων προϊόντων-εφαρμογών που εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου και την παροχή υπηρεσιών προς τρίτους (φορείς δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και ιδιώτες).
- Η ανάπτυξη (δι)επιστημονικής έρευνας και την προώθηση Έρευνας και Καινοτομίας μέσω του επιστημονικού του δυναμικού και της αυτοδυναμίας του και μέσω συνεργασιών με άλλες επιστημονικές ομάδες, τόσο του ΤΕΙ Ηπείρου, όσο και άλλων AEΙ της Ελλάδας και της αλλοδαπής.
- Η ανάπτυξη υψηλής στάθμης εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και καινοτομιών.
- Η προώθηση καινοτόμων μορφών έρευνας.
- Η παροχή υπηρεσιών Δια Βίου Μάθησης αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλα εργαστήρια ή φορείς.
- Η συμμετοχή και διεκδίκηση αναπτυξιακών και ερευνητικών έργων.
- Η διάχυση/δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ερευνητικού έργου (διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες, άρθρα σε συνέδρια, βιβλία, περιοδικά).
Στα πλαίσια της αποστολής του, το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής σχεδίασε και αναπτύσσει στην παρούσα φάση, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα προϊόντα/υπηρεσίες:
SECEIP: Διαδικτυακή Πύλη για την Αξιολόγηση της Επάρκειας των Μηχανικών Λογισμικού (http://moodle.kic.teiep.gr)
Πρόκειται για μια σύγχρονη, πολυλειτουργική διαδικτυακή πύλη που απευθύνεται στην ευρωπαϊκή ακαδημαϊκή κοινότητα. Αναπτύχθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου "iSECRET - Implementation of Software Engineering Competence Remote Evaluation for Master Program Graduates", το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μετά από μια διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης της ταυτότητάς του, οι χρήστες (φοιτητές, καθηγητές, αξιολογητές κ.λπ.) αποκτούν πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες που έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί προκειμένου να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση και πιστοποίηση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων που αποκτώνται από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές στα πλαίσια ενός μεταπτυχιακού προγράμματος Μηχανικών Λογισμικού & Τεχνολογίας Λογισμικού, με στόχο τη βελτίωση των υπαρχόντων προγραμμάτων σπουδών, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
Προς το σκοπό αυτό, η πύλη SECEIP δίνει πρόσβαση σε επιμέρους στοιχεία (εφαρμογές/συστήματα), το σημαντικότερο από τα οποία είναι το σύστημα αξιολόγησης (Master Programs Competences’ evaluation system). Αυτό το σύστημα είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση της διαδικασίας εξ αποστάσεως αξιολόγησης των ακαδημαϊκών ή επαγγελματικών ικανοτήτων που σχετίζονται με τα επιλεγμένα γνωστικά αντικείμενα που συνθέτουν το προτεινόμενο Πρότυπο Προγράμματος Σπουδών για κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, όπως προέκυψε από την ανάλυση του ευρωπαϊκού πλαισίου ανάλυσης και περιγραφής ικανοτήτων και τα προτεινόμενα Πρότυπα Rubrics.
Το κύριο συστατικό του συστήματος αξιολόγησης αποτελεί η εφαρμογή για την Αξιολόγηση της Επάρκειας (Competence Evaluation Application), μια διαδικτυακή εφαρμογή που υλοποιεί τη διαδικασία αξιολόγησης του γνωστικού αντικειμένου των μηχανικών λογισμικού και εξασφαλίζει την ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων.
SkinAware
Το SkinAware είναι μία εφαρμογή μέσω της οποίας ο χρήστης ενός κινητού τηλεφώνου (smart phone) θα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας εξέλιξης μελανωμάτων του δέρματος, έγκαιρης και γρήγορης διάγνωσης πιθανών περιπτώσεων εμφάνισης βλαβών του δέρματος, όπως είναι ο καρκίνος. Αξιοποιούνται προηγμένες τεχνικές μηχανικής μάθησης και επεξεργασίας εικόνας για την κατηγοριοποίηση των μελανώματων. Παράλληλα, η συγκεκριμένη εφαρμογή στηρίζεται σε εφαρμογές cloud, οπότε θα δίνει τη δυνατότητα σε δερματολόγους να παρακολουθούν την πορεία των ασθενών τους χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία. Κατά συνέπεια, το συγκριτικό πλεονέκτημα της εφαρμογής αφορά αφενός στην παρακολούθηση εξέλιξης και στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος και αφετέρου στην εξ αποστάσεως παρακολούθηση και ενημέρωση του δερματολόγου-ιατρού μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr