Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η ιστορία της Πατρινής σαπωνοποιίας "Πέττας"-Πώς κατάφερε εν μέσω κρίσης να κάνει ...ράλι ανάπτυξης-Από τις κορυφαίες βιομηχανίες της χώρας

Η ιστορία της Πατρινής σαπωνοποιίας &quo...

Μια "πράσινη" βιομηχανία με μεγάλες εξαγωγές

Είναι η εταιρεία από την Πάτρα που αθόρυβα κατάφερε να κάνει τη διαφορά και να κεντρίσει το ενδιαφέρον με την ελληνική αλλά και διεθνή της πορεία. Σε περόδους κρίσης κατόρθωσε να επιτυγχάνει τζίρους 123 εκατ. ευρώ και κέρδη άνω των 10 εκατ. ευρώ το 2015.

Κηδεύθηκε χθες η Σοφία Πέττα της Πατρινής σαπωνοποιίας

Η βιομηχανία της Πάτρας που «σκίζει» αλλά... παραμένει «άγνωστη» στο ευρύ κοινό της πόλης

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Η δεκαετία του '80 υπήρξε η χειρότερη σε ό,τι αφορά έναν σημαντικό βιομηχανικό και παραγωγικό βραχίονα της χώρας, τη δυτική Ελλάδα. Ενώ δηλαδή η χώρα μας όφειλε να αναδείξει την περιοχή σε εμπορική πύλη εισόδου και εξόδου, σε πνεύμονα ανάπτυξης με διαρκείς επενδύσεις και υποδομές, ο κρατισμός οδήγησε σε αντίστροφα αποτελέσματα, με τραγικότερο αυτό της Πειραϊκής Πατραϊκής. Η Πάτρα, λοιπόν, αντί να εξελιχθεί σε μια μοντέρνα πόλη που θα έφερνε την Ιταλία και τη Δυτική Μεσόγειο εγγύτερα, εξελίχθηκε σε μια πόλη-φάντασμα. Αντί πληθυσμιακά να αναπτυχθεί και να αποτελέσει την εναλλακτική στα μεγάλα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, μαράζωσε και πέρασε σε παρακμή.

Παρά όμως αυτή την κακή εικόνα, υπήρξαν και μερικές επιχειρήσεις που ήταν λες και πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» της παρακμής. Βιομηχανίες που οι περισσότεροι δεν τις γνωρίζουν ή που τις έμαθαν χρόνια αργότερα. Πρώτο παράδειγμα της Αχαΐας που άλλαζε ήταν η Λουξ Μαρλαφέκας, μια εταιρεία που αθόρυβα εξελίχθηκε σε σημαντικό παίκτη στον κλάδο των αναψυκτικών. Αλλες ήταν η Dur, η Coffee Island, ενώ επενδυτικές προσπάθειες στην περιοχή έγιναν από τη ΝΟΥΝΟΥ, τη Frigoglass και άλλους. Αν μία όμως εταιρεία έχει να λέει πως κυριολεκτικά αθόρυβα ανέτρεψε το αφήγημα περί παρακμής της πόλης της Πάτρας, αυτή είναι η Παύλος Ν. Πέττας ΑΒΕΕ.

Στο άκουσμα και μόνο αυτού του ονόματος οι περισσότεροι αναρωτιούνται περί τίνος πρόκειται. Να όμως που η ελληνική και διεθνής πορεία της προκαλούν έκπληξη. Το μέγεθος και η δραστηριότητα του ομίλου δείχνουν ότι ένα οικογενειακό γκρουπ από την Πάτρα έχει δυνατότητες αρκεί να το πιστέψει. Και αυτό διότι αυτή η χαμηλών τόνων εταιρεία εξελίχθηκε σε έναν κορυφαίο όμιλο στους κλάδους των βιοκαυσίμων, των ελαίων και των πρώτων υλών, της παραγωγής φρούτων και οπωροκηπευτικών, της σαπωνοποιίας. Κι αυτά έχοντας κατορθώσει κάτω από σφοδρές συνθήκες κρίσης να επιτυγχάνει τζίρους 123 εκατ. ευρώ και κέρδη άνω των 10 εκατ. ευρώ το 2015. Ολα τα παραπάνω, όμως, έχουν ακόμα μεγαλύτερη αξία αν κρίνουμε ότι έγιναν δίχως υπαναχώρηση στον τοπικό χαρακτήρα της και μέσα από διαρκείς επενδύσεις της οικογένειας Πέττα. Της πρώτης γενιάς αλλά και εδώ και περίπου 30 χρόνια της δεύτερης που συνεχίζει.

Παράλληλη ιστορία με τη μεταπολεμική Αχαΐα

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1947 και η πορεία της είναι συνυφασμένη με τη διαδρομή της βιομηχανίας της Αχαΐας. Ηταν σχεδόν στα χρόνια του εμφύλιου πολέμου, όταν στον συγκεκριμένο νομό της Πελοποννήσου υπήρξε κατάπαυση του πυρός και όλα έδειχναν ότι ο Δημοκρατικός Στρατός ηττώνταν και αποχωρούσε από την περιοχή. Τότε ο Παύλος Πέττας, ένας οραματιστής επιχειρηματίας με δράση στο εμπόριο και μεράκι, αποφάσισε να δημιουργήσει μια μικρή επιχείρηση παραγωγής σαπουνιού, ενός προϊόντος πολύ χρήσιμου για τη δοκιμαζόμενη ελληνική οικογένεια που είχε λείψει στα χρόνια της γερμανικής και ιταλικής κατοχής, ενός είδους απαραίτητου για κάθε νοικοκυριό.

Η εταιρεία κινήθηκε με προσεκτικά βήματα και σύντομα κατέκτησε την αγορά της δυτικής Ελλάδος ενώ σταδιακά έκλεισαν συνεργασίες σε όλη την επικράτεια, εντασσόμενη στο κλίμα βιομηχανικής και καταναλωτικής ανασυγκρότησης. Παράλληλα, ως προμηθευτής, πέτυχε σημαντικές συμφωνίες με βοήθεια από το κράτος, χάρη στις υγιείς βάσεις που είχε θέσει ο ιδρυτής της Παύλος Πέττας.

Η πορεία αυτή θα συνεχιστεί έως και τη δεκαετία του '80. Τότε θα υπάρξει η διαδοχή και η είσοδος των παιδιών του Παρασκευά και Νίκου, καθώς και της αδελφής τους, των παιδιών που απέκτησε ο ίδιος ο βιομήχανος με τη σύζυγο του Σοφία. Τα αδέλφια θα εξελιχθούν σε πολύ δυναμικούς επιχειρηματίες μετατρέποντας την εταιρεία σε Α.Ε. Με φρέσκες ιδέες, η PNP, όπως μετονομάστηκε επί το πιο διεθνοποιημένο, παρουσίασε ταχεία πρόοδο κυρίως σε δύο τομείς: την παραγωγή φυτικών λιπών για τη βιομηχανία τροφίμων και των πρώτων υλών για την αγορά αρτοποιίας. Η εταιρεία παράγει πλέον εξειδικευμένα προϊόντα που προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών της και με βάση τις δύο πλήρως αυτοματοποιημένες εγκαταστάσεις που διαθέτει στην Αχαΐα. Παράλληλα, τα αδέλφια Πέττα δημιουργούν ισχυρό τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης, ενώ θα υπάρξει και μεγάλη επένδυση σε μονάδα στη Βουλγαρία. Κι αυτό διότι πίστευαν ότι οι νέες τεχνολογίες θα βοηθούσαν καίρια στην ανοδική τους πορεία.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία διαθέτει πάνω από 80.000 τ.μ. ιδιόκτητων εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και μια έκταση 110.000 τ.μ. στη Βουλγαρία, με περίπου 120 υψηλού επιπέδου εργαζομένους. Ταυτόχρονα, η πατραϊκή βιομηχανία διαθέτει τον νεότερο στον κλάδο της εξοπλισμό και τρία κέντρα διανομής σε όλη την Ελλάδα. Και αυτά με ένα σημαντικό ποσό εξαγωγών προς τη Μεσόγειο και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Παύλος Ν. Πέττας ΑΒΕΕ απευθύνεται σε βιομηχανίες τροφίμων και σε επιχειρήσεις εστίασης, ειδικά εκείνες που παράγουν κρουασάν, μπισκότα, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, γαλακτοκομικά, αρτοσκευάσματα και σνακ, κρέμες κ.λπ. Μια σημαντική ποσότητα των προϊόντων της εξάγονται στην Ε.Ε, σε πρώην χώρες του Ανατολικού μπλοκ, καθώς επίσης και στη Βόρεια Αφρική, στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική.

Οι εξαγωγές της, δε, κυρίως χάρη σε μια τολμηρή πολιτική του κ. Παρασκευά Πέττα τη δεκαετία του '90 και τις αρχές του 2000, έφτασε σε ποσοστό παραπάνω από το 40% των συνολικών πωλήσεων κατ' έτος. Στην περίοδο όπου ο όμιλος αποφάσισε να κινηθεί πιο εξωστρεφώς, δημιουργήθηκε μια σειρά θυγατρικών, κυρίως για τη διανομή των προϊόντων, με την επωνυμία FAMA. Τα εν λόγω προϊόντα έδιναν λύσεις στις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα πρόκειται για τη θυγατρική FAMA Food Service Ltd στη Θεσσαλονίκη για τη διανομή προϊόντων στη Βόρεια Ελλάδα, στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο και την Κροατία και την αντίστοιχη θυγατρική στην Αθήνα για τη διανομή των προϊόντων στα ελληνικά νησιά και τη νότια Ελλάδα.

Μια «πράσινη» εταιρεία

Η οικογένεια Πέττα, όμως, δεν έμεινε στα τρόφιμα τα οποία γνώριζε. Μετά από ενδελεχή έρευνα αποφάσισε να επενδύσει τους πόρους της σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) το 2003. Επρόκειτο για μια σημαντική επενδυτική στροφή σε έναν χώρο όπου ακόμα και σήμερα βρίσκεται στα σπάργανα και τον οποίο ο κ. Παρασκευάς Πέττας κατανόησε μετά από σειρά επισκέψεων στο εξωτερικό. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν αρκετοί εκείνοι που συζήτησαν τέτοιου είδους επενδύσεις, όμως λίγοι τόλμησαν. Η οικογένεια Πέττα ήταν από εκείνους που επένδυσαν και τα κατάφεραν να τοποθετηθούν πρώτοι.

Σύμφωνα λοιπόν με την Οδηγία EU30/2003 και τη Συνθήκη του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο όμιλος ίδρυσε μία από τις πρώτες μονάδες παραγωγής βιοντίζελ στην Ελλάδα.

Η ανωτέρω πράσινη μονάδα παραγωγής βιοντίζελ ενέργειας ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2006 με σημαντική βοήθεια και από κονδύλια της Ε.Ε. Επρόκειτο για κίνηση ματ. Και πάλι, όμως, η διοίκηση των αδελφών Πέττα δεν έμεινε εκεί, καθώς διείδε ευκαιρίες και στον τομέα των οργανικών φυτών αποκλειστικά από Ελληνες αγρότες, με στόχο την παροχή ενέργειας με αειφόρες μεθόδους. Ο ρυθμός παραγωγής της εταιρείας είναι πάνω από 100.000 τόνους ετησίως και λειτουργεί ανεξάρτητα από τις άλλες εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας δίνοντας ζωή σε μια ξεχασμένη περιοχή. Η παραγωγική διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και σε συνδυασμό με το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου καθώς και το τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία φυσικών ουσιών για είδη της. Η Παύλος Ν. Πέττας ΑΒΕΕ δεν είναι μόνο σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και να εξάγει τα προϊόντα της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από το 2009 η εταιρεία πέρασε στη βιομάζα και τη βιοενέργεια, με επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ φυσικών πόρων. Εναν χρόνο αργότερα η οικογένεια εξασφάλισε όλες τις άδειες που απαιτούνται για την παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από το βιοαέριο που προέρχεται από την αναερόβια χώνευση της βιομάζας με χωρητικότητα 3 MW, ενώ το 2011 εξασφάλισε όλες οι άδειες που απαιτούνται για έναν νέο πράσινο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση βιομάζας. Σύντομα θα δημιουργηθούν οι θυγατρικές. Θρακικό Βιοαέριο Α.Ε. και Βιοαέριο Αλιάρτου Α.Ε., εταιρείες στις οποίες η πατραϊκή εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 60%.

Επιπλέον, έχει χορηγηθεί στο γκρουπ πλήρης πιστοποίηση για την παροχή προϊόντων φοινικέλαιου. Αυτά τα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους πελάτες της εταιρείας κατόπιν αιτήματος.

Σχεδιάζοντας το μέλλον

Η οικογένεια Πέττα θεωρεί ότι το μέλλον της βιομηχανίας τροφίμων βασίζεται στις ειδικές πρώτες ύλες. Κάπως έτσι, ο όμιλος επικεντρώνεται στην έρευνα σε αυτούς τους τομείς και στην παραγωγή προϊόντων, όπως κρέμες λαχανικών, έλαια και είδη για τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία.
Το εργοστάσιο που βρίσκεται στη Βουλγαρία έχει δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων που βρίσκονται στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ανάλογα με αυτές των ελληνικών, ενώ σκέψεις υπάρχουν και για άνοιγμα σε περισσότερες διεθνείς αγορές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι ο όμιλος έχει επενδύσει σημαντικά και σε πλήρη συνεννόηση με την Τράπεζα Πειραιώς στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας για ενεργειακές καλλιέργειες φυτών. Κάπως έτσι, στα χρόνια της κρίσης η οικογένεια Πέττα δείχνει όχι απλώς να τα έχει καταφέρει, αλλά να πηγαίνει ακόμα καλύτερα. Το 2014 τα κέρδη της ανήλθαν στα 7,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015 αυξήθηκαν στα 10 εκατ. ευρώ παρά τη μείωση των πωλήσεων. Τα θετικά αποτελέσματα βασίστηκαν στην τόνωση της παραγωγής μαγειρικού λίπους, μαργαρίνης, σπορέλαιων, σαπουνιών, πρώτων υλών ζωοτροφών και βιοκαυσίμων.
Η εταιρεία συμπεριλαμβάνεται στις αποδοτικότερες ελληνικές βιομηχανίες. Τη δεκαετία 2005-2014 πραγματοποίησε συνολικές πωλήσεις 988,1 εκατ. ευρώ, οι οποίες απέδωσαν συνολικά κέρδη προ φόρων 62,3 εκατ. ευρώ (6,3% των πωλήσεων) και μετά την πρόβλεψη για φόρους συνολικά καθαρά κέρδη 49,5 εκατ. ευρώ (5% των πωλήσεων). Κυριότερες χώρες εξαγωγής των προϊόντων της είναι κατ' αλφαβητική σειρά η Βουλγαρία, η Κύπρος, η ΠΓΔΜ, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία.
Στους πελάτες της επί ελληνικού εδάφους περιλαμβάνονται αρκετές από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες τυποποιημένων τροφίμων. Ωστόσο, από τα επίσης σημαντικά στοιχεία της δράσης της οικογένειας είναι η συνεισφορά της στην αχαϊκή κοινωνία με συνεχείς δωρεές, αλλά και η συμμετοχή στα επιχειρηματικά και επαγγελματικά δρώμενα της πόλης της Πάτρας. Πιο δραστήριος από όλους είναι ο κ. Παρασκευάς Πέττας, ο οποίος διατηρεί στενή σχέση με άλλους επιχειρηματίες της περιοχής και αναπτύσσει δράση στους τοπικούς συνδέσμους.

Πηγή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight