Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Τέμπη Πατρινό Καρναβάλι 2025 TRAVEL WEST FORUM 2025 ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τιμητική εκδήλωση στη Ναύπακτο για τον μεγάλο ευεργέτη Δημήτριο Παπαχαραλάμπους -ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ LIVE

Τιμητική εκδήλωση στη Ναύπακτο για τον μ...

Στο Παπαχαραλάμπειο εθνικό στάδιο

Εκδήλωση μνήμης και τιμής γίνεται απόψε Παρασκευή 4/8/2017 για τον μεγάλο ευεργέτη της Ναυπάκτου Δημήτριο Παπαχαραλάμπους.

Τον Δημήτριο Παπαχαραλάμπους η μεν Ελληνική Πολιτεία τον ανακήρυξε Εθνικό Ευεργέτη ο δε Δήμος Ναυπάκτου τον ανακήρυξε Μεγάλο Ευεργέτη.

Όπως ο ίδιος έλεγε, «έκανα ότι μπόρεσα, για σε Πατρίδα μόχθησα, σκληρά μακρυά στα ξένα κι’ όσα με ιδρώτα απόκτησα τα χάρισα σε Σένα».

Ο Δημήτριος Παπαχαραλάμπους είχε γεννηθεί στη Χόμορη Ναυπακτίας το 1885. Παππούς του ήταν ο Χαράλαμπος Κεφάλας, ο οποίος έλαβε μέρος στη μάχη στο Βασιλάδι και επέζησε κατά την έξοδο του Μεσολογγίου, το 1826. Ο παππούς του γυρίζοντας στο χωριό του χειροτονήθηκε ιερέας και καθότι παπάς και Χαράλαμπος η οικογένειά τους πολιτογραφήθηκε έκτοτε με το επώνυμο Παπαχαραλάμπους.

Ο μικρός Δημήτρης Παπαχαραλάμπους στα πολύ νεανικά του χρόνια ασκούσε το επάγγελμα του «γυρολόγου» στην περιοχή της Πελοποννήσου, κοντά στον επίσης γυρολόγο Περιστιάνο Γεώργιο Παπαηλία, πουλώντας εικόνες Αγίων. Ύστερα, εγκαταστάθηκε στο χωριό του, όπου στο ισόγειο του πατρικού του σπιτιού λειτούργησε «καφεπαντοπωλείο». Η απόδοση της επαγγελματικής του αυτής απασχόλησης άρχισε να μειώνεται από τη στιγμή που και ο συντοπίτης του Νικόλαος Μπάζας άνοιξε ίδιο μαγαζί.

Η αποδημία ήταν τότε η μόνη διέξοδος, καθώς με την αρχή του εικοστού αιώνα άρχισε συστηματικότερη και πολυπληθέστερη μετανάστευση στην Αμερική. Κάτω από την πίεση των οικονομικών συνεπειών της τότε κρίσης και την παρόρμηση των προσδοκιών για καλύτερες μέρες και προόδου άρχισε η μεταναστευτική έξοδος. Το δρόμο αυτό ακολούθησε το 1907 και ο Δημήτριος Παπαχαραλάμπους, με την παρότρυνση και τη βοήθεια του συγχωριανού του Βασίλη Λυμπέρη.

Ο Δημήτριος Παπαχαραλάμπους μετανάστης στη Νέα Υόρκη, δεν υστέρησε σε πατριωτισμό. Το 1912 επέστρεψε εθελοντικά στην πατρίδα του, κατατάχτηκε στο στρατό και έλαβε μέρος στις μάχες του απελευθερωτικού αγώνα κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων. Μετά την αποστράτευσή του παντρεύτηκε τη χωριανή του Βασιλική Ανδρεοπούλου και στη συνέχεια αναζήτησε τρόπο να επιστρέψει στην Αμερική.

Από τα σημαντικότερα έργα του στη Ναύπακτο είναι τα εξής:

Α. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: θέλοντας να συμβάλει, κατά το δυνατόν στην πνευματική ανάπτυξη των συμπατριωτών του, χρηματοδότησε την ανέγερση σε οικόπεδο, που δώρισε ο Ανδρέας Κοζώνης, διώροφου κτιρίου προοριζόμενο για τη στέγαση της Βιβλιοθήκης. Η Βιβλιοθήκη υπήχθη στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και σήμερα είναι μια από τις καλύτερες λαϊκές Βιβλιοθήκες της Χώρας μας.

Β. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ: Αγόρασε οικοπεδική έκταση στη συνοικία Ψανή και οικοδομήθηκε η «Παπαχαραλάμπειος Αίθουσα», με σκοπό τη στέγαση της πνευματικής κίνησης στη Ναύπακτο με συναυλίες, διαλέξεις, κινηματογραφικές και θεατρικές παραστάσεις, καθώς και τη στέγαση της νεοσύστατης Φιλαρμονικής Ναυπάκτου.

Γ. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΕΙΟ ΣΤΑΔΙΟ: Χρηματοδότησε επίσης την αγορά έκτασης, στην οποία ανεγέρθηκε το «Παπαχαραλάμπειο εθνικό στάδιο», με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες για την άθληση της νεολαίας.

Η τελετή Mνήμης και Τιμής πραγματοποιείται στα προπύλαια του σταδίου, στη Ναύπακτο.

https://www.youtube.com/watch?v=Q92Vsu9tgmc

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις