Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στην Κωνσταντινούπολη ο «Ράφτης Κυριών» από την «Αναγέννηση» Ακράτας

Στην Κωνσταντινούπολη ο «Ράφτης Κυριών» ...

Την Τετάρτη 8/11 η τελευταία παράσταση στην αίθουσα του Συλλόγου

Με τον καλύτερο τρόπο κλείνει η θεατρική χρονιά του Συλλόγου της «Αναγέννησης» Ακράτας. Η ομάδα ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένη του Ζωγράφειου Λυκείου, για να παρουσιάσει την παράσταση «Ράφτης Κυριών» το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του σχολείου για τα 124 χρόνια λειτουργίας του.

Η παράσταση θα αποτελέσει την κεντρική εκδήλωση των εορταστικών εκδηλώσεων και γι’αυτό το λόγο είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Αιγιαλείας, δίνοντας την ανάλογη διάσταση στο γεγονός, που αποτελεί σπουδαία αναγνώριση των προσπαθειών των μελών ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων της Αιγιάλειας για ποιοτικές θεατρικές παραγωγές.

Το Ζωγράφειο Λύκειο ιδρύθηκε το 1893 στην Κωνσταντινούπολη. Εκείνη την εποχή, υπήρχε έντονη ανάγκη δημιουργίας ελληνικών σχολείων, αφού ο ελληνικός πληθυσμός της Πόλης είχε φτάσει στην ακμή του, όταν υπήρξαν ανάγκες για εκπαιδευτική στέγαση μιας και το Ζάππειον μέγαρο από μόνο του δεν μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες.

Επίσης η σχολή που λειτουργούσε στο Σταυροδρόμι της Παναγίας είχε πάνω από 800 μαθητές και έτσι αποφασίστηκε να γίνει έρανος για να χτιστεί καινούργιο και σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Έτσι πολλοί ήταν εκείνοι που πρόσφεραν για το έργο αυτό, με κορυφαίο τον διαμένοντα στο Παρίσι Χρηστάκη Ζωγράφο, ο οποίος είχε δώσει πάνω από 10.000 χρυσές λίρες της εποχής.

Το 1890 η γενική συνέλευση της κοινότητας αποφάσισε σε ένδειξη τιμής να ονομαστεί το σχολείο Ζωγράφειο. Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υπερίσχυσε η πρόταση του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και έτσι πραγματοποιήθηκε το χτίσιμο του σχολείου, έτσι ακριβώς όπως είναι σήμερα.

Το 1899 το Ζωγράφειο έδωσε τους πρώτους αποφοίτους του. Πριν τη μαζική απέλαση των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων κατοίκων της Πόλης το 1955, το σχολείο είχε 350 μαθητές ανά σχολική χρονιά. Σήμερα οι μαθητές δεν ξεπερνούν τους 50.

Για να καλυφθεί μέρος των εξόδων για τη μετάβαση της θεατρικής ομάδας στην Κωνσταντινούπολη, η φαρσοκωμωδία «Ράφτης Κυριών» του Ζωρζ Φεϊντό θα παρουσιαστεί για μια τελευταία παράσταση την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα της «Αναγέννησης» Ακράτας. Μάλιστα τα μέλη της ομάδας, σημειώνουν στην αφίσα «Τελευταία παράσταση στην Ελλάδα». Το εισιτήριο είναι 5 €.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Πάτρα Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί και Ισπανοί καθηγητές -Διακρατική σχολική συνεργασία με το ΓΕΛ Καστριτσίου - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ


Πηγή

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture