Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

/

500 εκατομμύρια για τα ψηφιακά κέντρα επιχειρηματικής καινοτομίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση-Σημαντικές ανακοινώσεις στην εκδηλωση του ΣΕΒ

500 εκατομμύρια για τα ψηφιακά κέντρα επ...

Στο πλαίσιο του 20ου πολυσυνεδρίου Forum Ανάπτυξης 2017- Μoney Show Πάτρας

500 εκατ. ευρώ για τη νέα περίοδο έχει δεσμεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία Ψηφιακών Κέντρων Επιχειρηματικής Καινοτομίας με σκοπό την υποστήριξη μικρομεσαίων κι όχι μόνο επιχειρήσεων, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, στο πλαίσιο του 20ου πολυσυνεδρίου Forum Ανάπτυξης 2017- Μoney Show Πάτρας.

Στην εκδήλωση με θέμα «ο Ψηφιακός μετασχηματισμός στην ελληνική παραγωγή και κοινωνία τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και κοινωνία» απηύθυνε χαιρετισμό ο Γ.Γ. Βιομηχανίας, Ευστράτιος Ζαφείρης, ο οποίος ανέφερε πως στόχος του Υπουργείου είναι η προσαρμογή των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων στην ελληνική πραγματικότητα. «Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι επιχειρήσεις που παράγεται η νέα γνώση, αλλά και να γνωρίσουμε τη δομή της ελληνικής βιομηχανίας.

Οι μικρές βιομηχανίες που εντάσσονται στο οικοσύστημα μεγαλύτερων επιχειρήσεων είναι πλούτος για τη χώρα μας. Υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις που σήμερα παραμένουν αόρατες από τις τράπεζες και από τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Οι Έλληνες είναι ανήσυχοι και αυτό βοηθά για να μην υπάρχει στασιμότητα. Ωστόσο, πρέπει να δούμε το σύστημα ενιαία για να μπορέσει να αντιδράσει στις σύγχρονες προκλήσεις. Απαιτείται όμως, αλληλοπληροφόρηση, συνεπώς η ψηφιακή πολιτική βοηθά σε αυτή τη διασύνδεση. Αν καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε το στάδιο διάχυσης της πληροφορίας και της γνώσης, τότε η επιτάχυνση θα είναι τρομερή», κατέληξε.

Στην εκδήλωση απηύθυνε ακόμη χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος επεσήμανε πως «πρέπει να ανατάξουμε την παραγωγική μας βάση, φέρνοντας όλες τις δυνάμεις στον ίδιο στόχο. Τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από τη συμμαχία για την επιχειρηματικότητα και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα φέρει αποτέλεσμα και θα δώσει ώθηση στο επιχειρείν ώστε να έχουμε ανταγωνιστική παραγωγική βάση».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως, Δημοσθένης Πολύζος απευθύνοντας, επίσης, σύντομο χαιρετισμό τόνισε πως «αν δεν υπάρχει περιβάλλον μικρών επιχειρήσεων δεν μπορεί να υπάρξει ψηφιακός μετασχηματισμός. Με την τεχνολογία έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Ωστόσο για να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη στο μέγιστο βαθμό πρέπει να γίνουν εξαρχής σωστά βήματα. Να αναπτύξουμε το οικοσύστημα αλλά να αξιοποιήσουμε εμείς τον πλούτο κι όχι άλλοι. Να σκεφτούμε ότι στην ελληνική οικονομία πρέπει πάση θυσία να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες και να εκμεταλλευτούμε τους νέους ανθρώπους που έχουν και τη φλόγα και τη θέληση».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, Κλεομένης Μπάρλος αφού ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές, αλλά και τους συμμετέχοντες, υποστήριξε πως οι μικρές επιχειρήσεις για να γίνουν μεγάλες πρέπει να δοθούν κίνητρα, μέσω της λειτουργίας ενιαίων τμημάτων που θα τις απαλλάξουν από τον καθημερινό βραχνά, ώστε να ασχοληθούν αποκλειστικά με την παραγωγή τους.

 

Γ. ΔΡΟΣΟΣ: ΨΗΦΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Ο προϊστάμενος του τμήματος Νέων Τεχνολογιών και Επιχειρηματικών Εφαρμογών, Δρ Γιώργος Δρόσος μίλησε για τα Ψηφιακά Κέντρα Επιχειρηματικής Καινοτομίας και τη σημαντική βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στις επιχειρήσεις. Αρχικά στην ομιλία του μετέφερε παραδείγματα καλής εφαρμογής ψηφιακού μετασχηματισμού, αλλά και ιδέες για τη δημιουργία, όπως είπε, της κρίσιμης μάζας. «Στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας έχουμε δημιουργήσει νένα ειδικό τμήμα νέων τεχνολογιών που παρακολουθεί τι γίνεται στην Ευρώπη και βρίσκεται πάντα σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να διαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις που στόχο έχουν τη γεφύρωση επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων», ανέφερε και προσέθεσε πως «στόχος μας είναι η υιοθέτηση ψηφιακών καινοτομιών. Πρέπει να βρούμε τρόπους χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες. Μην ξεχνάμε ότι για να παράξουμε προϊόντα μεγαλύτερης αξίας  πρέπει να αξιοποιήσουμε την ψηφιακή τεχνολογία και την πληροφορία», είπε.

Στη συνέχεια ανέλυσε του στόχους και τις υπηρεσίες που παρέχουν τα Ψηφιακά Κέντρα. «Τα κέντρα είναι οικοσυστήματα που παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις με βασικό χαρακτηριστικό τη συνεργασία πολλών εταίρων. Φέρνουν σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παρέχουν υποστήριξη για να είναι διαθέσιμη η τεχνολογία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν εργαστηριακές δυνατότητες, ενώ παρέχουν και εκπαίδευση στο προσωπικό», τόνισε και συμπλήρωσε πως «τα Ψηφιακά Κέντρα θα επεκταθούν σε όλη την Ευρώπη με στόχο την αξιοποίηση έξυπνων ιδεών, παντού και οτιδήποτε».

Ο κ. Δρόσος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού της Πάτρας, προτρέποντας τους τοπικούς φορείς, αλλά και τις επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τις εφαρμοσμένες λύσεις που παρέχουν συνολικά έξι αντίστοιχα, κέντρα και εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα. «Είναι παράτολμο το επιχειρείν χωρίς καινοτομείν. Δεν μπορούμε πια να σταθούμε με πεπαλαιωμένες ιδέες. Αν δεν καινοτομήσουμε το τρένο έφυγε…», κατέληξε.

 

Β. ΓΟΓΓΟΛΙΔΗΣ: Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ  ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Βασίλης Γογγολίδης μίλησε για την  ευρωπαϊκή και εθνική στρατηγική για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανικής παραγωγής. Τόνισε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει όλες τις παραμέτρους ενός οικοσυστήματος για να αναπτυχθεί, ενώ διευκρίνισε πως η Κοινότητα δεν δίνει χρήματα για τέτοιες συνέργειες, αλλά καλεί τους ενδιαφερόμενους να συνδεθούν σε αλυσίδες αξίας. Ανακοίνωσε, επίσης, πως η Πάτρα είναι υποψήφια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και κάλεσε τους φορείς να υποβάλουν πρόταση, ελπίζοντας να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Αναφέρθηκε ακόμη στην εθνική στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης, η οποία βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης, ενώ παρέθεσε στοιχεία για τη θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στο «χάρτη» της έρευνας, λέγοντας πως στο πρόγραμμα «Ερευνώ, καινοτομώ, δημιουργώ» έχουν κατατεθεί 604 συμμετοχές με την κατανομή επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων να είναι καλή. «Έχουμε συμμετοχές από 285 επιχειρήσεις και 312 ερευνητικούς οργανισμούς», είπε και εκτίμησε πως για να έλθει πιο κοντά η περιβόητη σύνδεση επιχειρηματικότητας και έρευνας είναι προϋπόθεση η αμοιβαία εμπιστοσύνη, κατανόηση και συνεργασία.

Δ. ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Οι ομιλίες έκλεισαν με την εισήγηση του Αν. Καθηγητή από το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού, Δρ Δημήτρη Μούρτζη, ο οποίος έκανε μία σύντομη αναφορά στο Εργαστήριο, λέγοντας πως ότι έχει επιτευχθεί έως σήμερα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και συλλογικής προσπάθειας.

Ο κ. Μούρτζης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της μεταποίησης, τον οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό, καθώς όπως είπε, χρηματοδοτεί βασικές δραστηριότητες . «Η κλασική παραγωγή έχει τελειώσει όπως την γνωρίζαμε, λόγω των πιέσεων του διεθνούς ανταγωνισμοπύ, αλλά και των προκλήσεων. Ερχόμαστε με νέες τεχνολογίες να επενδύσουμε σε νέα γενιά ανθρώπων. Απαιτείται εκπαίδευση, νέα επιχειρηματικά μοντέλα, νέοι τρόποι οργάνωσης της παραγωγής για να εφαρμόσουμε νέες δομές και τεχνολογίες. Πρέπει παράλληλα να επενδύσουμε τις ψηφιακές υποδομές», είπε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr