Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

/

Η Πάτρα "υποδέχεται" το 5G - Σημαντικές ανακοινώσεις στην εκδήλωση του Patras IQ στο Forum Ανάπτυξης 2017

Η Πάτρα "υποδέχεται" το 5G -  ...

Η Ευρυζωνικότητα μειώνει την ανεργία

Τα νέα δεδομένα και οι προοπτικές για την οικονομία, αλλά και την κοινωνία από την έλευση του 5G (5th Generation Wireless Systems) αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Patras IQ στο πλαίσιο του 20ου πολυσυνεδρίου Forum Ανάπτυξης 2017- Μoney Show Πάτρας.

Στην εκδήλωση οι ομιλητές υπενθύμισαν πως η Πάτρα και τα Τρίκαλα είναι οι δύο ελληνικές πόλεις στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά το 5G βάζοντας τη χώρα στο μονοπάτι της ευρωπαϊκής κοινότητας των Gigabit.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Patras IQ, Αναπληρωτής Πρυτάνεως, Δημοσθένης Πολύζος, ο οποίος επεσήμανε τους κινδύνους να χάσουμε την ευκαιρία του ψηφιακού μετασχηματισμού, αν δεν αντιληφθούμε τους πραγματικούς ρυθμούς της μεταβατικής αυτής διαδικασίας.

«Το Patras IQ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μπορεί να συμβάλει ώστε να επιταχυνθούν τα βήματα για την ενίσχυση της ιδέας της επιχειρηματικότητας μέσω της ενεργοποίησης νέων ανθρώπων. Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με διαφορετικό τρόπο για να μην χάσουμε το τρένο της ανάπτυξης για ακόμη μία φορά».

Στην εκδήλωση, στην οποία συντονιστής ήταν ο Πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, Βασίλης Τριανταφύλλου πρώτη ομιλήτρια ήταν η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία έθεσε μια διαφορετική διάσταση στο θέμα της τεχνολογικής επανάστασης, που όπως είπε, θα επέλθει και με το 5G.

«Κοιτάζοντας στο παρελθόν κάθε 10ετία έχουμε αλλαγή γενιάς. Με το 5G όμως όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το κινητό δίκτυο θα αλλάξουν ριζικά. Είμαστε στην ψηφιακή εποχή και περνάμε στην ψηφιακή κοινωνία. Η πέμπτη γενιά φέρνει μεγάλες ταχύτητες, υψηλή χωρητικότητα, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Έχουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε έναν άλλο κόσμο στον οποίο πολλοί είμαστε αγράμματοι. Δυστυχώς σ’ αυτή τη χώρα έχουμε χάσει πολλές ευκαιρίες σύνδεσης της έρευνας με την αγορά και την επιχειρηματικότητα. Το Patras IQ  ήλθε να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους που ήταν απόμακροι. Ακόμη και με την πέμπτη γενιά δεν μπορεί η αγορά να λειτουργήσει αν δεν συνδεθεί με την πρωτότυπη έρευνα. Γι’ αυτό εκτιμώ πως πρέπει να ενσωματωθούν στην όλη διαδικασία και οι ανθρωπιστικές επιστήμες.  Δεν αρκεί μόνο η έρευνα σε τεχνολογικό επίπεδο, πρέπει να προσέχουμε να μην χειραφετηθεί η κοινωνία, ώστε οι άνθρωποι να μην χάσουν την επαφή τους. Να μπουν μέτρα και κανόνες», ανέφερε. Μάλιστα, η κα Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε και στη δοκιμαζόμενη Δυτική Αττική, λέγοντας πως «σ’ ένα ψηφιοποιημένο κόσμο θα μπορούσε να είχαν αποφευχθεί όσα τραγικά ζήσαμε. Όμως θα χρειάζονταν όλοι οι επιστήμονες για να υπήρχε και συνέχεια στη φύση και στο περιβάλλον. Εύχομαι το Patras IQ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και με τα νέα δεδομένα η αγορά να επενδύσει στην έρευνα και των ανθρωπιστικών επιστημών», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Ε. ΖΑΦΕΙΡΗΣ: ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Ομιλητής ήταν και ο Γ.Γ. Βιομηχανίας, Ευστράτιος Ζαφείρης, ο οποίος επεσήμανε πως «ο άνθρωπος πορεύεται στο μέλλον με σχεδιασμό και τύχη. Στην Ελλάδα ανάμεσα σε αυτά τα δύο πάσχουμε στο σχεδιασμό. Και να είστε σίγουροι ότι αν  είχαμε περισσότερη βιομηχανία θα περνάγαμε πιο αναίμακτα την κρίση. Όταν λέμε παραγωγική ανασυγκρότηση εννοούμε τη βιομηχανία. Όμως αν θέλουμε να ενσωματώσουμε νέες τεχνολογίες πρέπει να έχουμε ανθηρή βιομηχανία που να πηγαίνει μπροστά».

Ο κ. Ζαφείρης παραδέχτηκε πως μέχρι σήμερα οι οριζόντιες πολιτικές που εφαρμόστηκαν ήταν λάθος καθώς δεν είναι όλοι οι κλάδοι και τα μεγέθη τα ίδια. Έφερε ως παράδειγμα τη φαρμακοβιομηχανία, λέγοντας πως παρά τις προσπάθειες να υπάρξει διασύνδεση στο σύνολο των επιχειρήσεων με την έρευνα, αυτό δεν κατέστη εφικτό. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί ένα ερευνητικό κέντρο κοινό για το φάρμακο που θα στοχεύει στη φυτική παραγωγή. Ακόμη, τόνισε πως η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για τη διασύνδεση του τουρισμοπύ με την τοπική παραγωγή. Όπως είπε στην Κρήτη έχουμε το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων κι αυτό δεν ξεπερνά το 13%. «Στηρίζουμε τον κλάδο του τουρισμού στις  μαζικές εισαγωγές. Έχουμε τη ζήτηση και όχι τη διασύνδεση», ανέφερε και δεσμεύτηκε πως με την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα θα έχει άμεση επαφή, καθώς όπως είπε έχει διαγνώσει ότι εδώ υπάρχει καλός συνομιλητής.

Σ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Στη σύγκληση των τεχνολογιών και στις προκλήσεις και του 5G αναφέρθηκε το στέλεχος της Διεύθυνσης Ευρυζωνικότητας της Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών, Σοφία Παπαθανασοπούλου, λέγοντας πως έως το 2020 δισεκατομμύρια συσκευές θα συνδεθούν λόγω της νέας γενιάς, γεγονός που απαιτεί αύξηση της ευρυζωνικότητας. «Η αύξηση της ευρυζωνικότητας επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ και ταυτόχρονα μείωση της ανεργίας», ανέφερε και προσέθεσε πως οι αλλαγές με το δίκτυο νέας γενιάς θα είναι καταιγιστικές σε συνδυασμό και με το διαδίκτυο πραγμάτων. «Οι τεχνολογίες αιχμής είναι αυτές που θα φέρουν σε λίγα χρόνια οικονομική ανάπτυξη. Η Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών παρακολουθεί τις εξελίξεις και πρόσφατα συγκρότησε ομάδα για το 5G», τόνισε και υπενθύμισε πως ήδη στην Ελλάδα 160.000 πολίτες έχουν πρόσβαση στο δίκτυο NGA με τον αριθμό αυτό να φθάνει τους 525.000 αμέσως μετά την ολοκλήρωση των έργων ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών που είναι σε εξέλιξη. Η κα Παπαθανασόπουλου αναφέρθηκε και στη συνεργασία με το Δήμο Πατρέων, λέγοντας πως θα παραχωρηθούν χώροι για την εγκατάσταση του εξοπλισμού, ώστε να ξεκινήσει σε λίγους μήνες η πιλοτική εφαρμογή 5G. Τέλος μίλησε και για τις πρωτοβουλίες διασφάλισης της κυβερνοασφάλειας, λέγοντας πως έχει σχεδιαστεί η ενεργοποίηση ενός μηχανισμού, ο οποίος θα πιστοποιεί προϊόντα και υπηρεσίες που θα φέρουν ειδική σήμανση.

ΧΡ. ΜΠΟΥΡΑΣ: 5G ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Στις δυνατότητες και τις προοπτικές στις επικοινωνίες στην 5G εποχή αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως, Καθηγητής, Χρήστος Μπούρας, ο οποίος επεσήμανε πως η Ελλάδα μπορεί να έχει χάσει την ευκαιρία στο επίπεδο κατασκευής συσκευών, έχει όμως ανοικτό ακόμη ένα παράθυρο που αφορά στη δημιουργία λογισμικού. Όπως εξήγησε ο κ. Μπούρας το 5G αφορά πολλά πράγματα. Είναι ένα οικοσύστημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγάλη αξιοπιστία, υψηλές ταχύτητες, υψηλή χωρητικότητα, δέκα φορές λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ ο πληθυσμός (μηχανές και άνθρωποι) που θα διασυνδέσει αγγίζουν τα 7 δις.

«Είναι μια ευκαιρία για τη χώρα. Εκτιμάται ότι το 2020 θα είναι ενεργοποιημένες 9 δις sim σε όλο τον κόσμο. Τα έσοδα, όπως και οι επενδύσεις είναι τεράστια στον συγκεκριμένο κλάδο. Ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία ανάπτυξης λογισμικού γύρω από το 5G», τόνισε ο κ. Μπούρας.

Ενδιαφέρον στοιχείο που κατατέθηκε στην εκδήλωση ήταν πως το 2030 λόγω της τεχνολογικής επανάστασης, το 55% των θέσεων εργασίας θα απαιτεί πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr