Είναι το πρώτο Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα που το Δίπλωμά του έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση ΙChemE
Τα πολλαπλά πλεονεκτήματα και οφέλη της Διεθνούς Πιστοποίησης IChemE του Διπλώματος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, τόσο για τους φοιτητές, όσο και για το Τμήμα, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών στο πλαίσιο του 20ου Forum Ανάπτυξης – Money Show Πάτρας 2017. Θέμα της ήταν η «Αριστεία στην εκπαίδευση και την έρευνα στο σύγχρονο πανεπιστήμιο. Το παράδειγμα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών».
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Δημήτρης Ματαράς παρουσίασε τη διαδρομή μέχρι την πιστοποίηση IChemE του Διπλώματος, η οποία έγινε με βάση τη σύγκριση των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων με τα Θέματα Εξετάσεων.
Η Διεθνής Πιστοποίηση IChemE του Διπλώματος Χημικού Μηχανικού, στο επίπεδο Μ (Integrated Master of Engineering) αφορά όσους έχουν εισαχθεί από το 2012 και οι πρώτοι φοιτητές αποφοίτησαν τον Ιούλιο του 2017. Είναι δε, το πρώτο τμήμα στην Ελλάδα σε οποιοδήποτε κλάδο της επιστήμης, που παίρνει αυτή την πιστοποίηση σε επίπεδο Master επεσήμανε ο κ. Ματαράς.
Τα πλεονεκτήματα από αυτή την πιστοποίηση για το Τμήμα είναι η βελτίωση όλων των πτυχών του Προγράμματος Σπουδών , η βελτίωση όλων των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του Τμήματος, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών με άλλα πιστοποιημένα Τμήματα, η εμπέδωση μιας διαδικασίας διαρκούς βελτίωσης , η επιβεβαίωση ότι το πρόγραμμα σπουδών βρίσκεται στο σωστό επίπεδο και ακολουθεί τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα ποιότητας, βελτίωση της Διεθνούς Αναγνωρισιμότητας του Τμήματος, η προσέλκυση περισσότερων καλών φοιτητών, αλλά και ξένων φοιτητών.
Όσον αφορά στους φοιτητές, τα πλεονεκτήματα συνοψίζονται στην επιβεβαίωση ότι το Πρόγραμμα καλύπτει τα υψηλότερα διεθνή στάνταρ και αναγνωρίζεται από τους εργοδότες στην Ευρώπη και Διεθνώς, στη δέσμευση του Τμήματος για διαρκή βελτίωση , στη διευκόλυνση της συνέχισης των σπουδών απευθείας σε επίπεδο 3ου Κύκλου (Διδακτορικού) σε άλλα ΑΕΙ διεθνώς, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει ότι σε χώρες με επιπλέον ρυθμίσεις για το επάγγελμα του μηχανικού, οδηγεί κατευθείαν στο επίπεδο "Chartered Engineer" και σε αυτόματη απονομή από τη FEANI του τίτλου EurΙng.
Συμπερασματικά ο κ. Ματαράς επεσήμανε πως υπάρχουν περισσότερες θετικές παρά αρνητικές ειδήσεις από τα Πανεπιστήμια, ότι το επίπεδο σπουδών στα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ είναι μπορεί να διεθνώς ανταγωνιστικό και να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους και εξέφρασε την πεποίθηση πως υπάρχουν πολλά Τμήματα ικανά να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών.
Ο καθηγητής Σπύρος Πανδής στη διάρκεια της ομιλίας παρουσίασε τη δραστηριότητα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών στην έρευνα και την καινοτομία, η οποία ξεκινά από την μοριακή και φτάνει μέχρι την παγκόσμια κλίμακα. Οι εφαρμογές αφορούν στον τομέα της ενέργειας, των υλικών, του περιβάλλοντος και της υγείας, ενώ το επίπεδο της έρευνας που κάνει το Τμήμα είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας και έχει διεθνή αναγνώριση. Κάθε χρόνο το Τμήμα δίνει 10 -20 διδακτορικά τον χρόνο, έχει ιδιαίτερη συνεισφορά στην τοπική και ελληνική οικονομία, ωστόσο επισημάνθηκε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για βελτίωση της αλληλεπίδρασης με την Δυτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη σύγκριση βιβλιομετρικών στοιχείων ελληνικών Τμημάτων Χημικών Μηχανικών (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη) τα Τμήμα της Πάτρας παρά το γεγονός ότι έχει τα λιγότερα μέλη ΔΕΠ σε σχέση με τα υπόλοιπα (μόλις 28) έχει τις περισσότερες δημοσιεύσεις.
Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής Δημήτρης Βαγενάς.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr