Η ιστορία του ληστή με το καλάσνικοφ που αποφάσισε μέσα στη φυλακή να αλλάξει
Σε απεργία πείνας βρίσκεται από τις 14 Μαρτίου 2018 ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού Βασίλης Δημάκης μετά την απόρριψη εκ μέρους του Συμβουλίου της Φυλακής της αίτησής του για εκπαιδευτική άδεια. Ο 39χρονος σήμερα Βασίλης Δημάκης, είναι γνωστός στην κοινωνία της Πάτρας, καθώς αποφοίτησε και μάλιστα με άριστα (19,9) από το Γενικό Εσπερινό Λύκειο Πατρών στην πλατεία Βουδ, το 2016.
Την περίοδο εκείνη κρατείτο στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, εκτίοντας την ποινή που του έχει επιβληθεί για ληστείες.
Μάλιστα, όταν έδινε απολυτήριες εξετάσεις στο σχολείο, τον Ιούνιο του 2016, ολόκληρη η περιοχή αστυνομοκρατείτο, ενώ τα ρεπορτάζ της εποχής έλεγαν ότι ο Βασίλης Δημάκης, ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμος με τους αστυνομικούς και δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα.
Η θεαματική αυτή αλλαγή του άλλοτε «ληστή με το καλάζνικοφ» που είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος επιχειρηματιών, οφείλεται στην απόφαση του Βασίλη Δημάκη να αλλάξει ζωή μετά την καταδίκη του. Άφησε πίσω του την παρανομία και αποφάσισε να «αναγεννηθεί», ξεκινώντας από αυτό που είχε εγκαταλείψει πριν από 20 χρόνια. Το σχολείο.
Ξανάπιασε τα βιβλία και παρά τις πολλές δυσκολίες, τις οποίες το thebest.gr είχε περιγράψει σε ρεπορτάζ του εκείνη τη περίοδο πήρε το πτυχίο του με άριστα εντυπωσιάζοντας τις δασκάλες του μέσα στη φυλακή του Αγίου Στεφάνου.
Μετ’ επαίνων
Οι δασκάλες του στο κατάστημα κράτησης Πατρών «Αγιος Στέφανος», όπου κρατείτο προτού μεταβεί στον Κορυδαλλό «για να είναι κοντά στη σχολή», έχουν ενόρκως καταθέσει σχετικά με τη διάθεσή του να «κάνει κάτι με τη ζωή του».
«Τον ρώτησα αν ενδιαφέρεται να πάρει απλώς το απολυτήριο λυκείου ή φιλοδοξεί για εισαγωγή σε κάποια ανώτερη ή ανώτατη σχολή», δήλωσε η μία.
«Με έκπληξη τον άκουσα να μου λέει ότι το όνειρό του ήταν να περάσει στη Νομική και ότι γι’ αυτόν είναι σκοπός ζωής.
Τόσο εγώ όσο και οι δύο συναδέλφισσές μου, φιλόλογοι στο ίδιο σχολείο, αποφασίσαμε ότι άξιζε τον κόπο να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο που αποδείκνυε έμπρακτα τη διάθεσή του να προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να κάνει στροφή στη ζωή του».
Τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο με αυστηρό κώδικα ηθικής, «που μεταφράζεται σε σεβασμό και ευγνωμοσύνη για εμάς, τους δασκάλους του, αλληλεγγύη για τους συγκρατούμενούς του (αφού “παρέσυρε” κι άλλους στο κυνήγι της γνώσης και πολλοί ήρθαν ξανά στο σχολείο εξαιτίας του), μεγάλη αυτοπειθαρχία και προσήλωση στον στόχο του, που είναι η πνευματική και ηθική του βελτίωση μέσω της γνώσης».
Με τη βοήθειά τους και πάντα μελετώντας μέσα στο κελί του, μπήκε μετ’ επαίνων στη Νομική του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάλιστα, είχε εισαχθεί δεύτερος από όλα τα εσπερινά λύκεια της χώρας.
Άριστος φοιτητής
Σήμερα ο 39χρονος Βασίλης Δημάκης είναι κρατούμενος στη Δ’ Πτέρυγα των φυλακών του Κορυδαλλού και πρωτοετής φοιτητής της Νομικής. Πρόκειται για άριστο φοιτητή, διαβεβαιώνει ένας καθηγητής του, ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, ο οποίος τον έχει βαθμολογήσει με άριστα σε δύο μαθήματα – με 9 στο ένα και με 10 στο άλλο.
Από προκύπτει και από τη βαθμολογία του πρώτου εξαμήνου της Σχολής. Ο Δημάκης έχει περάσει με υψηλότατη βαθμολογία τρία μαθήματα από τα πέντε που έχει δηλώσει (Κοινωνιολογία, Εισαγωγή στις Διεθνείς Σχέσεις, Εισαγωγή στο Δίκαιο – στα άλλα δύο εκκρεμεί η βαθμολογία).
Οι τρεις αρνήσεις του Συμβουλίου Φυλακής
Σε έναν τέτοιο κρατούμενο, που ενσαρκώνει τις έννοιες του σωφρονισμού και της έμπρακτης μεταμέλειας, θα περίμενε κανείς ότι η Πολιτεία θα έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να τον βοηθήσει να σπουδάσει. Ωστόσο, το Συμβούλιο της Φυλακής, απέρριψε και τις τρεις φορές το αίτημα του Βασίλη, για υπαγωγή του στο καθεστώς της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι»), ούτως ώστε να μπορεί να παρακολουθεί από κοντά τις παραδόσεις, να επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη, να έχει πρόσβαση στις σημειώσεις κ.ο.κ.
Να σημειωθεί ότι ο Βασίλης Δημάκης είναι ο πρώτος κατάδικος που πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά του απορρίπτεται η άδεια με το αιτιολογικό πως: «Εξασφαλίζεται στον ως άνω φοιτητή η εξ αποστάσεως φοίτηση, καθώς και η συμμετοχή στις εξετάσεις των μαθημάτων, τα οποία σημειωτέον είναι θεωρητικά και δεν έχουν υποχρεωτική παρουσία».
Βέβαια, στις φυλακές του Κορυδαλλού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων από τον κρατούμενο – φοιτητή…
"Αυτά είναι προφάσεις κατεβαίνω σε απεργία πείνας"
Μη έχοντας κάποιο άλλο μέσο πίεσης, ο Βασίλης Δημάκης έχει ξεκινήσει από τις 14 Μαρτίου απεργία πείνας. Σε γραπτή του δήλωση είχε αναφέρει για τους λόγους της απόφασης του πως:
«Μετά και την τρίτη κατά σειρά απόρριψη της εκπαιδευτικής μου άδειας από το Τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο Κορυδαλλού, που εφευρίσκει κάθε φορά νέες προφάσεις για τη μη χορήγηση της, καθαρά για εκδικητικούς λόγους ,που άπτονται των με επιχειρήματα διεκδικήσεων μου για καλύτερες συνθήκες κράτησης, γενικώς, αλλά και εκπαιδευτικών συνθηκών, ειδικώς, έχω γίνει αποδέκτης μόνον αρνήσεων σε οτιδήποτε εκπαιδευτικό ζητώ και προβλέπει ρητά ο νόμος για εμάς τους κρατούμενους, οδηγώντας με σε πλήρες αδιέξοδο, παρότι ακολουθώ με συνέπεια όλα όσα μου ζητούνται εκπαιδευτικώς να εκπληρώσω για να τύχω εκπαιδευτικής άδειας, όπως όλοι οι μέχρι τώρα αιτηθέντες αυτήν βασίμως την έλαβαν […]Ο δε "εμπαιγμός" για φοιτητή ΑΕΙ της παροχής πρόσβασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή μία φορά την εβδομάδα κι αυστηρά για μία ώρα, ως δήθεν υλοποίηση του δικαιώματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κι ενώ εγώ πρέπει στο διάστημα αυτό να ενημερωθώ, να δηλώσω ηλεκτρονικά μαθήματα, να εκπονήσω εργασίες και τα λοιπά, ας μείνει ασχολίαστος...
Θα ήθελα να ρωτήσω όλους τους παροικούντες τα δήθεν σωφρονιστικά συμβούλια:
Στα δικά σας παιδιά συνιστάτε, όπως σε εμένα, να μην πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο; Τους λέτε ότι η παρουσία τους εκεί είναι επί ματαίω; Αδυνατώ να δεχτώ αμαχητί μία τόσο φασιστικού περιεχομένου άρνηση, σεβόμενος την επιμονή, τα όνειρα και τον κόπο που έχω καταβάλει κατά την περίοδο προετοιμασίας μου, παρά τα συνεχή βαρύτατα εμπόδια που μου έθετε το κράτος με την υποβολή μου σε απάνθρωπες κι εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης και με αποφάσεις των κάθε είδους "συμβουλίων", μια περί μεταγωγής μου λίγο πριν τις εξετάσεις, μια περί απαγόρευσης να επισκέπτομαι τη βιβλιοθήκη γιατί "μπορώ να διαβάζω και στον κοιτώνα μου", μια να μην έχω ούτε τραπέζι ούτε καρέκλα να κάτσω να διαβάσω, με αποκορύφωμα βέβαια το τελευταίο εξάμηνο με τις συνεχείς απορρίψεις των δίκαιων αιτημάτων μου για εκπαιδευτική άδεια ή για πραγματική εξ' αποστάσεως)..»
Αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους
Ο Βασίλης Δημάκης είναι αποφασισμένος να φτάσει ως το τέλος. Ακριβώς όσο αποφασισμένος ήταν όταν κάποια στιγμή γύρισε την πλάτη στην παρανομία και ξεκίνησε να γίνει ένας νέος «Βασίλης». Σήμερα 4 Απριλίου ο Βασίλης Δημάκης συνεχίζει την απεργία πείνας στις φυλακές, αν και έχει χάσει πάνω από το 8% του σωματικού του βάρους, με την ελπίδα ότι η Πολιτεία θα του επιτρέψει να ασκήσει το αυτονόητο δικαίωμα του...
Το απολυτήριο του Βασίλη Δημάκη από το Εσπερινό Γενικό Λύκειο της Πάτρας
Το απολυτήριο του Βασίλη Δημάκη από το Εσπερινό Γενικό Λύκειο της Πάτρας
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr