Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Iατρικές εξελίξεις για τους καρδιοπαθείς - Οι πρωτοπορίες της Καρδιολογικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας

Iατρικές εξελίξεις για τους καρδιοπαθείς...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Σημαντικά ιατρικά θέματα στο 16ο Διεθνές Καρδιολογικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα

Επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα βρεθούν στην Πάτρα από την Παρασκευή 4 ως την Κυριακή 6 Μαΐου, στο πλαίσιο του 16ου Διεθνούς Καρδιολογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

«Επιδημία» εμφραγμάτων σε Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία ... - The Best News

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν γιατροί από την Αμερική, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ελλάδα και φυσικά από τις καρδιολογικές κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας, οι οποίοι θα  είναι στους ομιλητές. Στο επίκεντρο θα τεθούν τα τελευταία ιατρικά δεδομένα, στον χώρο της καρδιολογίας , για τις νέες θεραπείες (φάρμακα, συσκευές) και  τους τρόπους αντιμετώπισης παθήσεων της καρδιάς.

Όπως εξήγησε στο thebest.gr o Καθηγητής Καρδιολογίας, Διευθυντής  της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, Π.Γ.Ν. Ρίου Γιώργος Χάχαλης η καρδιαγγειακή πρόληψη θα είναι μεταξύ των θεμάτων του συνεδρίου, στη διάρκεια του οποίου θα γίνει αναφορά «στις νέες τάσεις για την υπέρταση, όπου μας καθορίζουν  ότι πρέπει να είμαστε πιο απαιτητικοί στην προς τα κάτω ρύθμιση». Ο στόχος πλέον είναι να είμαστε κάτω από 13 (μεγάλη) , 8 (μικρή).

Εξελίξεις και πρόσφατα δεδομένα υπάρχουν «από μια μεγάλη μελέτη, για τα ενέσιμα υπολιπιδαιμικά, τα οποία είναι ακριβά, αλλά συμπληρώνουν μια άλλη μελέτη με άλλο φάρμακο, σύμφωνα με την οποία, τα φάρμακα αυτά μειώνουν περαιτέρω τη χοληστερόλη και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.  Μετά από έγκριση των υγειονομικών αρχών χορηγούνται παρεντερικά, υποδόρροια, δυο φορές τον μήνα».

Θετικές νέα δεδομένα υπάρχουν επίσης  στην καρδιαγγειακή πρόληψη, εξηγεί ο κ. Χάχαλης, με αφορμή το Διεθνές Συνέδριο, για τα θέματα του σακχαρώδη διαβήτη. «Yπάρχουν νέα φάρμακα που μειώνουν ευτυχώς για πρώτη φορά, όχι μόνο το ζάχαρο, τη γλυκοζιωμένη, αλλά και τον καρδιαγγειακό θάνατο. Μάλιστα μια   κατηγορία αυτών των φαρμάκων μειώνει και την πιθανότητα ν΄ αποκτήσουν οι ασθενείς με διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια».

Το συνέδριο θα απασχολήσουν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επιλογή της καλύτερης θεραπείας των αποφράξεων των αρτηριών των κάτω άκρων, καθώς υπάρχουν νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία.

«Οι δομικές καρδιοπάθειες, οι επεμβάσεις δηλαδή που γίνονται σε βαλβίδες θα αποτελέσουν τη θεματική ενός στρογγυλού τραπεζιού. Αυτή τη στιγμή, την τελευταία δεκαετία η επανάσταση είναι η διαδερμική εμφύτευση αορτικών βαλβίδων, σε ασθενείς με σοβαρή στένωση και οι οποίοι δεν μπορούν να χειρουργηθούν γιατί είναι υψηλού κινδύνου. Ένας άνθρωπος π.χ. 85 ετών με στένωση αορτής και βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία, ο προορισμός του ήταν να αποβιώσει σε έναν χρόνο. Οι μελέτες ευτυχώς έδειξαν πριν λίγα χρόνια οι μελέτες ότι αν βάλεις διαδερμικά, χωρίς χειρουργείο ανοικτής καρδιάς μια τέτοια βαλβίδα, υποδιπλασιάζεται ο κίνδυνος να πεθάνει ο άνθρωπος αυτός. Ακόμα όμως και σε αυτούς που είναι χειρουργήσιμοι και  πολύ υψηλού κινδύνου, οι βαλβίδες αυτές προσφέρουν εξίσου πολύ καλή λύση, με το χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς. Το μόνο κακό σε αυτή την ιστορία είναι ότι η διαδερμική επέμβαση είναι πανάκριβη, στοιχίζουν περίπου 25.000 ευρώ και γι΄αυτό το κράτος τις εγκρίνει μόνο για ασθενείς που πληρούν τα επιστημονικά κριτήρια».

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΣΤΟ ΡΙΟ

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας  από το 2013 κάνει τέτοιες επεμβάσεις ,όχι όμως τον τελευταίο χρόνο , μετά την αποχώρηση Δουγένη. «Τέτοιες επεμβάσεις είχαμε στο ΠΓΝΠ από το 2013, με τη διαφορά ότι ένας χρόνος πια έχει μείνει ανενεργός γιατί έφυγε ο κ. Δουγένης και δεν υπήρξε διάδοχη κατάσταση, αλλά έχουμε έγκριση από τις αρχές, να έρχεται κάθε 15 μέρες, είτε ο καθηγητής κ. Αποστολάκης από τα Γιάννενα, είτε ο κ. Δουγένης από το Αττικό Νοσοκομείο, από την Αθήνα και να μας καλύπτουν», τονίζει ο Διευθυντής της Καρδιολογικής.

Στο κομμάτι της διαδερμικής επέμβασης στις βαλβίδες παρουσιάζεται  επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. «Μεγάλες εταιρείες  με απινειδωτές, βηματοδότες, βαλβίδες, καθετήρες, έχουν ρίξει όλο το μπάτζετ  τους στην εξέλιξη  μεθόδων για μη χειρουργική διόρθωση των βαλβίδων και υπάρχουν τεράστιες εξελίξεις καθ΄οδόν..Πχ να βελτιωθεί η ποιότητα των υπαρχουσών βαλβίδων στην αορτή αλλά  υπάρχουν και εξελίξεις στη διαδερμική διόρθωση των βαλβιδοπαθειών της μιτροειδούς».

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

«Φυσικά υπάρχουν εξελίξεις και στην αγγειοπλαστική. Εμείς γιορτάζουμε αυτό τον Απρίλιο τα 14 χρόνια πρωτογενούς αγγειοπλαστικής (2004 – 2018). Ξεκινήσαμε δύσκολα τις επεμβάσεις με τον κ. Μαζαράκη στη συνέχεια προστέθηκαν ο κ. Γ. Χειλαδάκης και ο κ. Π. Νταβλούρος, πιστέψαμε ευλαβικά στο όφελος που επιφέρουμε στους ασθενείς μας. Το ίδιο πίστεψαν και οι νοσηλεύτριές μας και τις οποίες θα βραβεύσουμε στο συνέδριο. Είμαστε πρότυπο στην Ελλάδα αλλά δυστυχώς δεν έχει υιοθετηθεί σε ευρεία κλίμακα η οργάνωση και αποτελεσματικότητα του προτύπου της Πάτρας, πράγμα το οποίο θεωρώ απαράδεκτο.

Είμαστε πρωτοπόροι και είμαστε υπερήφανοι γι ΄αυτό και για τις επεμβάσεις από το χέρι (κερκιδική αρτηρία). Ξεκινήσαμε πριν 10 χρόνια και μας κορόιδευαν. Τώρα αυτοί βέβαια προσπαθούν να μάθουν τη μέθοδο από εμάς. Έχουν περάσει δέκα χρόνια(2008 -2018) και  τώρα πια έχει υιοθετηθεί σε πολλά κέντρα της Ελλάδας. Στην Αμερική μόνο το 16% των επεμβατικών καρδιολόγων χρησιμοποιούν την κερκιδική αρτηρία γιατί δεν την  έχουν μάθει. Είναι επ ωφελεία των ασθενών μας, οι οποίοι  φεύγουν γρήγορα για το σπίτι του, μπορούν να κινητοποιηθούν και να μην έχουν κίνδυνο αιμορραγίας, σε σχέση με το να κάνεις την παρακέντιση από το πόδι».

Το συνέδριο θα ασχοληθεί και με τις εξελίξεις στα φάρμακα και στα stend. «Τα δεύτερης γενιάς stend είναι εξαιρετικά, δεν θρομβόνωνται εύκολα, έχουμε ισχυρά αντιθρομβωτικά φάρμακα που μας προστατεύουν ,υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση για το πώς θα διαχειριστούμε αυτά τα φάρμακα που αυξάνουν τον αιμορραγικό κίνδυνο, αλλά πλέον με κάποιες μελέτης που έγιναν έχουμε περιθώρια κινήσεων για να μειώσουμε τον μακροχρόνια κίνδυνο αιμορραγιών .Επίσης αρχίζουν και συγκεντρώνονται πληροφορίες για ασθενείς με στεφανιαίο επεισόδιο και stend , ή πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή και πρέπει να πάρουν αντιπηκτικό φάρμακο».

Επίσης, συμπεριλαμβάνονται εκ νέου στην θεματολογία τα  αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια συχνά σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

Οργανωτική Επιτροπή

Πρόεδρος:

Γεώργιος Χάχαλης

Αντιπρόεδροι:

Περικλής Νταβλούρος

Ιωάννης Χειλαδάκης

Μέλη:

Αλμπάνης Γ.

Μαζαράκης Α.

Βλασσοπούλου Ν.

Μπαραμπούτης Ν.

Γράψας Ν.

Πατσούρας Ν.

Κότσαλος Α.

Περπερής Α

Κουτσογιάννης Ν.

Σιχλημήρης Η.

Κτενάς Δ.

Σούφρας Γ.

Κυρίκος Σ.

Τσίγκας Γ.

Λεβεντόπουλος Γ.

Χριστοδούλου

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being