Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Κανονικά απόψε η συναυλία - αφιέρωμα στην Ζωή Κουρούκλη - Είχε τραγουδήσει από το "Εδώ τελειώνει ο ουρανός" έως την "Τραμοντάνα"

Κανονικά απόψε η συναυλία - αφιέρωμα στη...

Έσβησε στα 81 της χρόνια

Κανονικά θα διεξαχθεί απόψε Τετάρτη Μαΐου 2018, μετά τις 20:00 στο Κλειστό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» στην Βασ. Όλγας 12, Σταθμός ΗΣΑΠ /Μαρούσι, στην Αθήνα, η προγραμματισμένη συναυλία «Τραγουδάμε για τη Ζωή», που είναι μία συναυλία – αφιέρωμα στην πορεία της σημαντικής τραγουδίστριας της δεκαετίας του ’60 Ζωής Κουρούκλη, η οποία έφυγε από τη ζωή την Πρωτομαγιά στα 81 της χρόνια σκορπώντας ιδιαίτερη θλίψη και συγκίνηση στον καλλιτεχνικό κόσμο και όχι μόνο.

Όπως έγινε γνωστό, κατόπιν συνεννόησης με την οικογένεια της θανούσης, η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου σεβόμενη την επιθυμία της να πραγματοποιηθεί η συναυλία προς τιμή της όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί και προγραμματιστεί, το Μαρούσι και μαζί όλη η Ελλάδα, θα την αποχαιρετήσει μέσα από τα τραγούδια της σε μία μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στη μνήμη της όπου πολλοί καλλιτέχνες θα έρθουν να τραγουδήσουν, ανάμεσα τους και η Ηρώ Λεχουρίτη από την Πάτρα.

Ο Δήμος Αμαρουσίου, μόλις έγινε γνωστή η είδηση της απώλειάς της ερμηνεύτριας Ζωής Κουρούκλη, εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένεια και στους οικείους της.

Η Ζωίτσα Κουρούκλη όπως την φώναζαν ήταν ιδιαίτερα αγαπητή και μία τραγουδίστρια από τις σημαντικότερες την δεκαετία του ’60 που την είχε θαυμάσει και ήθελε να την πάρει μαζί του για καριέρα στις ΗΠΑ μέχρι και ο σπουδαίος συνθέτης Χένρι Μαντσίνι. Η Ζωή Κουρούκλη που ήταν πρώτη εξαδέλφη με την αείμνηστη ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη έσβησε μετά από ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Όπως είχε αναφέρει ο Μίμης Πλέσσας στο βιβλίο «Μ. Πλέσσας, Ένας Δρόμος χίλιες νότες» του Μάκη Δελαπόρτα (εκδόσεις Άγκυρα), η Ζωίτσα Κουρούκλη ήταν τραγουδίστρια από τα γεννοφάσκια της. Οι γονείς της ήταν φιλόμουσοι και είχαν φίλους τον Χαιρόπουλο, τον Καπνίση, κ.α. Μόλις 3 ετών η Κουρούκλη είχε εμφανιστεί στο θεατρικό σανίδι σε έργο του Αττίκ, πλάι στην ανεπανάληπτη Μαίρη Αρώνη ενώ στα 8 της χρόνια πρωτοτραγούδησε στην Λυρική Σκηνή.

Ο Μίμης Πλέσσας που την εκτιμούσε ιδιαίτερα τόσο καλλιτεχνικά όσο και ως άνθρωπο, την πρωτάκουσε επιστρέφοντας ο ίδιος από την Αμερική. Η Ζωή Κουρούκλη ήταν πολύ μικρή τότε και ο Μίμης Πλέσσας το πρώτο πράγμα που της είχε πει ήταν πως η φωνή της είχε jazz στοιχεία. Η σχέση τους εξελίχθηκε σε δάσκαλου και μαθήτριας.

«Πως να ξεχάσω» και «Συγχώρεσε με αγάπη μου», ήταν από τα πρώτα τραγούδια που της έγραψε και είπε. Υπέροχο πραγματικά ήταν το κομμάτι «Εδώ τελειώνει ο ουρανός» του Μίμη Πλέσσα που είπε η Ζωή Κουρούκλη και κυκλοφόρησε και σε δίσκο από την Polydor, κομμάτι που αναδείκνυε τις φωνητικές της ικανότητες. Με το «Μην λες τίποτα» του Ανδρέα Οικονόμου και της Φραντζέσκας Ιακωβίδου κέρδισε το 1ο βραβείο στο 7ο Μεσογειακό Φεστιβάλ τραγουδιού στη Βαρκελώνη, κομμάτι που ηχογραφήθηκε και στα Ισπανικά ενώ λίγα χρόνια πιο πριν, το 1961 είπε στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το "Περιστεράκι Μου" του Σταύρου Κουγιουμτζή (που ήταν το πρώτο τραγούδι του μεγάλου συνθέτη).

Η Ζωή Κουρούκλη έζησε και την έκρηξη του εγχώριου rock 'n' roll και το 1966 βρέθηκε να συνεργάζεται με τα συγκροτήματα Stormies και Minis. Μάλιστα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της εποχής που μάλιστα συνεχίζει να ακούγεται ευχάριστα ακόμη και σήμερα (και σε καρναβαλικά πάρτι την περίοδο της αποκριάς στην Πάτρα) είναι η «Τραμοντάνα».

Η Ζωή Κουρούκλη είχε τραγουδήσει και σε συναυλία με τον Μίμη Πλέσσα στο Ηρώδιο το 2005. Παρά τις κρούσεις για διεθνή καριέρα, η ερμηνεύτρια προτίμησε να μείνει προσηλωμένη στην εδώ καριέρα της και στην οικογένεια της. Είχε εργαστεί ως τραγουδίστρια και στην Ελληνική Ραδιοφωνία.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Με τον Μίμη Πλέσσα, από το βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα.

Με τον Μίμη Πλέσσα, από το βιβλίο του Μά...

Με τον Μίμη Πλέσσα, από το βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα.

Από συναυλία στο Ηρώδειο το 2005, με τον Μίμη Πλέσσα (η φωτ. από το σάιτ της "Καθημερινής").

Από συναυλία στο Ηρώδειο το 2005, με τον...

Από συναυλία στο Ηρώδειο το 2005, με τον Μίμη Πλέσσα (η φωτ. από το σάιτ της "Καθημερινής").

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture