Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δύο νέοι επιστήμονες της παγκόσμιας ελίτ, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου της Πάτρας, διαπρέπουν στην Ελλάδα

Δύο νέοι επιστήμονες της παγκόσμιας ελίτ...
Βγενόπουλος Φάνης

Ο μαθηματικός Σωτήρης Κωτσιαντής και ο χημικός Κώστας Στούμπος διδάσκουν στην Ελλάδα

Δύο Έλληνες επιστήμονες, απόφοιτοι και οι δύο του Πανεπιστήμιου της Πάτρας, βρίσκονται στην DreamTeam των Ελλήνων επιστημόνων κάτω των 45 ετών, που ανήκουν στην ελίτ της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Πρόκειται  για τον Λέκτορα του Τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών Σωτήρη Β. Κωτσιαντή και τον Κωνσταντίνος Στούμπο, ο οποίος πρόσφατα επέστρεψε από το Northwestern University του Σικάγο, όπου ήταν από το 2010, για να αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πέντε απόφοιτοι και δύο διδακτορικοί του πανεπιστημίου Πατρών στην Dream team των Ελλήνων επιστημόνων κάτω των 45 ετών

Και οι δύο έχουν πάρει το πρώτο τους πτυχίο αλλά και το μεταπτυχιακό τους στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Στούμπος, σπούδασε στο Τμήμα Χημείας στην Πάτρα, από όπου έλαβε και το διδακτορικό του, ενώ το 2010 και στη συνέχεια πήγε στο Σικάγο, όπου εργαζόταν μέχρι και πρόσφατα σε θέση ερευνητή.

Ο πίνακας με τη DreamTeam των Ελλήνων επιστημόνων κάτω των 45 ετών, περιλαμβάνει επιστήμονες γεννημένους από το 1974 και μετά που είτε έχουν κάποια δημοσίευση ως πρώτοι ή τελευταίοι συγγραφείς και αναφέρεται πάνω από 1.000 φορές στην επιστημονική βιβλιογραφία είτε 5 δημοσιεύσεις (πάλι ως πρώτοι ή τελευταίοι συγγραφείς) με αθροιστικά πάνω από 2.000 αναφορές. Τα δεδομένα προέρχονται από αναζητήσεις στη δημόσια διαθέσιμη βάση Google Scholar το καλοκαίρι του 2018. Οι αριθμοί αυτοί είναι ακόμα πιο εντυπωσιακοί αν σκεφθεί κάποιος ότι ο αριθμός αναφορών στο έργο ενός επιστήμονα είναι συνάρτηση κυρίως της ηλικίας.

Σωτήρης Κωστιαντής: Οι άλλοι είναι πολύ καλύτεροι από εμένα

Στο μέσο της φωτογραφίας ο λέκτορας Σωτήρης Κωστιαντής. Αριστερά του η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου

Στο μέσο της φωτογραφίας ο λέκτορας Σωτή...

Στο μέσο της φωτογραφίας ο λέκτορας Σωτήρης Κωστιαντής. Αριστερά του η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου

Ο 41 ετών λέκτορας Σωτήρη Κωτσιαντής, πήρε πτυχίο μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου και έκανε το μεταπτυχιακό του και τη διδακτορική διατριβή του.

Σήμερα διδάσκει ως λέκτορας στο Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστημίου Πατρών.

Το thebest.gr επικοινώνησε με τον κ. Κωτσιαντή, για τη διάκρισή του ο οποίος ήταν φειδωλός στα όσα μας είπε: «Οι άλλοι που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα είναι πολύ καλύτεροι από μένα. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο για την ώρα» ήταν η απάντησή του, που δείχνει έναν νέο επιστήμονα ο οποίος προτιμά να «μιλά» με το έργο του και την έρευνα του στα αντικείμενα της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Μηχανικής μάθησης και της Εξόρυξης γνώσης.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Google Scholar διαθέτει αθροιστικά 7559 παραπομπές με το όνομά του στη διεθνή βιβλιογραφία.

Δρ. Κωνσταντίνος Στούμπος: Άφησε το Σικάγο για την Κρήτη

Ο δρ. Κωνσταντίνος Στούμπος το 2015 έλαβε το βραβείο Omar Farha

Ο δρ. Κωνσταντίνος Στούμπος το 2015 έλαβ...

Ο δρ. Κωνσταντίνος Στούμπος το 2015 έλαβε το βραβείο Omar Farha

Ο δρ. Κωνσταντίνος Στούμπος ήρθε  στο Ηράκλειο και είναι πλέον αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Άφησε πίσω του το Northwestern University του Σικάγο, όπου ήταν από το 2010.

Είναι ειδικός στα υλικά για τη μετατροπή ηλιακής ενέργειας καθώς και στην κατασκευή ηλιακών κυττάρων χαμηλού κόστους. Είναι ο αποδέκτης του βραβείου Omar Farha του 2015 και το όνομά του εντάσσεται στη λίστα με τους κορυφαίους Έλληνες νέους επιστήμονες.

«Ήθελα πολύ καιρό να έρθω στην Ελλάδα, θα προτιμούσα να δουλέψω στη χώρα μου παρά στην Αμερική», αναφέρει μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» του Ηρακλείου και στη δημοσιογράφο Κατερίνα Μυλωνά.

Ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε στο Τμήμα Χημείας στην Πάτρα, από όπου έλαβε και το διδακτορικό του το 2010 και στη συνέχεια πήγε στο Σικάγο, όπου εργαζόταν μέχρι και πρόσφατα σε θέση ερευνητή.

Είναι ανόργανος και συνθετικός χημικός, δημιουργεί νέα υλικά με προοπτική να έχουν εφαρμογές κυρίως στους ημιαγωγούς και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, σε φωτοβολταϊκά και λέιζερ.

Για την πρόσφατη διάκρισή του στους κορυφαίους νέους Έλληνες επιστήμονες, σχολιάζει πως θα ήθελε να είναι περισσότεροι επιστήμονες από τη χώρα μας στη συγκεκριμένη λίστα. «Θα ήθελα ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος, υπάρχουν πολλοί επιστήμονες, απόφοιτοι ελληνικών Πανεπιστημίων ή με διδακτορικό που, τελικά, δεν καταλήγουν στην έρευνα για πολλούς λόγους, δεν βρίσκουν δουλειά… Εγώ έφυγα από την Ελλάδα για να βρω δουλειά αφού δεν μπορούσα να βρω κάτι εκείνη την περίοδο. Εδώ και αρκετό καιρό έκανα αιτήσεις στην Ευρώπη και  έτυχε να βρω μία θέση στην Ελλάδα», αναφέρει.

Τονίζει πως η διάκρισή του είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς: «Προσπαθώ πάντα για το καλύτερο, να βρίσκω κατάλληλους συνεργάτες. Είναι το πιο σημαντικό για να μπορέσεις να δουλέψεις».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις