Θύμησες 45 χρόνια μετά
Ο Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών τότε, φοιτητής Παντείου, από την Πάτρα, διέμενε στην πλατεία Κουντουριώτου 7, στο Κουκάκι. Στις 16 Νοεμβρίου του 1973 γύρω στις 24.00 και ενώ βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου (Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων), τραυματίστηκε θανάσιμα στον τράχηλο από πυρά της αστυνομίας.
Μεταφέρθηκε στο πρόχειρο ιατρείο του Πολυτεχνείου, όπου απεβίωσε. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Χαμουρλής».
Ο Πατρινός φοιτητής, γόνος γνωστής οικογένειας του κέντρου της Αχαικής πρωτεύουσας, ήταν γιος του ιατρού παθολόγου Ανδρέα Σαμούρη και της Αρετής Σαμούρη και η κατοικία τους βρισκόταν στην οδό Αράτου πλησίον της Κορίνθου.
Ο Γεώργιος Σαμούρης, ο θάνατος του οποίου μέσα στα τεταμένα γεγονότα και ατμόσφαιρα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της δικτατορικής πολιτικής κατάστασης και της ακραίας καταστολής από τις αστυνομικές αρχές, είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία της Πάτρας και ολόκληρη την Ελλάδα, ετάφη στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο της Πάτρας.
Μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του μεταφέρθηκε στο πρόχειρο ιατρείο του Πολυτεχνείου, όπου και απεβίωσε. Από εκεί ο άτυχος Γιώργος Σαμούρης μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία με το όνομα «Χαμουρλής».
Αδελφός του εκλιπόντος είναι ο γνωστός ιατρός γυναικολόγος Δημοσθένης Σαμούρης που είναι παντρεμένος με την Δημοτική σύμβουλο Βίβιαν Σαμούρη. Ο εκλιπών ήταν γεννημένος το 1950 ενώ δύο χρόνια μεγαλύτερος είναι ο Δημοσθένης Σαμούρης.
Στη λίστα των νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που συνέτεινε και συνέβαλε καθοριστικά στην κατάρρευση της χούντας λίγους μήνες αργότερα, συμπεριλαμβάνεται ένας ακόμη Πατρινός, σύμφωνα με τον κατάλογο των ονομάτων των νεκρών από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, όπως έχει συνταχθεί μετά από ενδελεχή έρευνα του Λεωνίδα Καλλιβρετάκη και δημοσίευσε το onalert.
Πρόκειται για τον Ιωάννη Μικρώνη του Αγγέλου, 22 ετών, ο οποίος ήταν φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από τον Άνω Αλισσό Αχαΐας και συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών, στο παράρτημα της οδού Κορίνθου και Κολοκοτρώνη όπου και έχει τοποθετηθεί λευκή αναμνηστική πλακέτα των γεγονότων της Εξέγερσης.
Χτυπήθηκε μετά τα γεγονότα, υπό συνθήκες που παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Συνεπεία της κακοποίησης του, υπέστη ρήξη του ήπατος, εξαιτίας της οποίας πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου του 1973 στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου και νοσηλευόταν.
Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών, οικοδόμος, από τα Καλάβρυτα, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973 ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια και στη συνέχεια κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, συνεπεία των οποίων πέθανε, από οξεία ρήξη αορτής, τρεις ημέρες αργότερα, στις 19.11.1973, ενώ μεταφερόταν στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ.
Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, επονομαζόμενος Γεωργαράς, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοε-γκεφαλικές κακώσεις. Μεταφέρθηκε στο Θεραπευτήριο Πεντέλης, όπου πέθανε τη Δευτέρα, 19.11.1973, από οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου στις 9.9.1974, έγινε τελετή στη μνήμη του.
Σπυρίδων Κοντομάρης του Αναστασίου, 57 ετών, δικηγόρος (πρώην βουλευτής Κερκύρας της Ένωσης Κέντρου), κάτοικος Αγίου Μελετίου, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 20.30-21.00, ενώ βρισκόταν στη διασταύρωση οδών Γεωργίου Σταύρου & Σταδίου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έρριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον ΠύργοΗλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών.
Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου, 17 ετών, εργαζόμενη μαθήτρια, από τα Αμπελάκια Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος. Στις 12.00 το μεσημέρι της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της, τραυματίστηκε θανάσιμα στον αυχένα από πυρά. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό», όπου πέθανε αυθημερόν.
Αλέξανδρος Παπαθανασίου του Σπυρίδωνος, 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, από το ΚεράσοΒο Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα. Στις 13.30 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε με τις ανήλικες κόρες του στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Κύθνου, απέναντι από το ΙΣΤ’ Αστυνομικό Τμήμα, βρέθηκε εν μέσω πυρών, προερχομένων από τους αστυνομικούς του Τμήματος, με αποτέλεσμα να πάθει συγκοπή. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr