Έξυπνες λύσεις που μας λύνουν τα χέρια
Οι «έξυπνες πόλεις» φιλοξενήθηκαν στο 21ο Forum Ανάπτυξης - Money Show Πάτρας 2018, με την εκδήλωση που διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙΣ). Αναλύθηκαν στρατηγικές και πολιτικές προς την κατεύθυνση των έξυπνων πόλεων.
Στην ομιλία του ο Αθανάσιος Καλογεράς, κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων, τόνισε τη σημασία της «έξυπνης πόλης» λέγοντας πως ισοδυναμεί με επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο αξιοποιώντας τις υποδομές μιας πόλης, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Ωστόσο το πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι ότι παρά την τεχνολογική ωρίμανση δεν υπάρχει η αρμόζουσα ζήτηση σε επίπεδο τεχνικού χρήστη.
Στο πλαίσιο του έργου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) ως ένας από τους εταίρους, υλοποιεί πιλοτική δράση στο κτιριακό τομέα. Η πιλοτική δράση αφορά την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες της ΠΔΕ και σε τρία σχολεία.
Όπως είπε η Μαρία Μακρή Χημικός Μηχανικός, Προϊσταμένη Τμήματος Τεχνικών Εφαρμογών στη Δ/νση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΠΔΕ θα γίνει:
- Σε 11 κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες της ΠΔΕ στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.
- Στα τρία Πειραματικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Πατρών (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο).
Στα κτίρια αυτά θα εγκατασταθεί ένας μετρητής στον κεντρικό πίνακα του κτιρίου καταγραφή της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι μετρήσεις που θα λαμβάνονται από τους όλους τους μετρητές, μέσω server και κατάλληλου λογισμικού, θα είναι προσβάσιμες σε πραγματικό χρόνο σε έναν Η/Υ.
Η Πάτρα είναι μία από τις 15 πόλεις που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ώστε να αποκτήσει τεχνογνωσία και να γίνει έξυπνη, όπως σημείωσε εκ μέρους του Δήμου ο Πέτρος Γανός, προϊστάμενος του τμήματος μελετών και ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, στην Πάτρα σχεδιάζεται η τοποθέτηση έξυπνων πινακίδων που θα ενημερώνουν για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης.
Όπως εξήγησε ο όρος «έξυπνη πόλη» (ΕΛΛΑΚ, smart city) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία πόλη που αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες με στόχο, αφ’ ενός να βελτιώσει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών της, αφ’ ετέρου να ενισχύσει την συμμετοχή τους στον δημόσιο διάλογο και την λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν. Στους στρατηγικούς στόχους περιλαμβάνονται η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και περιεχομένου σε πολίτες και επιχειρήσεις, η υιοθέτηση ανοικτών δεδομένων και ανοικτών προτύπων και η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και υποδομών.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον Χρήστο Αλεξάκο, από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “Διαδίκτυο των Πραγμάτων και Μεγάλα Δεδομένα στο πλαίσιο των Έξυπνων Πόλεων”.“Πρέπει να υπάρχουν συστήματα θα οποία θα διαχειριστούν τον μεγάλο όγκο και θα συσχετίζουν μεταξύ τους την πληροφορία”, ανέφερε.
“Μπορούμε. Δεν κοστίζει πολύ. Η Πάτρα μπορεί να γίνει έξυπνη πόλη”, είπε σε παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε πως υπάρχουν έξυπνα συστήματα που μπορούν να ενσωματωθούν στην κινητικότητα και στη μείωση του κόστους.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr