Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Περιοδεύουν και αναστηλώνουν! Το «Μπουλούκι» που επισκεύασε το μονοπάτι της Πλάκας και ο ρόλος της Πάτρας – ΦΩΤΟ

Περιοδεύουν και αναστηλώνουν! Το  «Μπουλ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Στο επίκεντρο οι παραδοσιακές τεχνικές δόμησης

Είναι ένα μπουλούκι διαφορετικό από τα άλλα. Δεν είναι περιοδεύων θίασος, ούτε μπουλούκι μαστόρων…ακριβώς..αλλά έχει έμμεση σχέση με τους τελευταίους. Το «Μπουλούκι» είναι ένα μια ομάδα αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τη διάσωση και την ανάδειξη των παραδοσιακών τεχνικών δόμησης, το  οποίο συστάθηκε πρόσφατα ως ομάδα για να πραγματοποιήσει την αποκατάσταση του παλιού μονοπατιού της Πλάκας , στα Τζουμέρκα. Το μονοπάτι οδηγεί στο φημισμένο,  ιστορικό και δυστυχώς πια γκρεμισμένο Γεφύρι της Πλάκας, το οποίο ωστόσο θα χτιστεί εκ νέου.

Η δράση στην Πλάκα συνδυάστηκε με διαλέξεις και σε αυτό συμμετείχαν 18 άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση μαστόρων επί του παλιού μονοπατιού, τμήματα του οποίου επισκευάστηκαν.

Τη δική της θέση σε αυτή την ιστορία έχει η Πάτρα μια και ο Γρηγόρης Κουτρόπουλος, ένα από τα ιδρυτικά  μέλη του «Μπουλουκιού» είναι από την Πάτρα και σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αχαϊκή πρωτεύουσα μαζί με άλλα μέλη της ομάδας. Η συζήτησή μας έχει φόντο την πέτρα και την Ήπειρο αλλά η επόμενη δράση τους, πιθανότατα θα έχει θαλασσινή «αύρα» μια και τους έχουν καλέσει να συνδράμουν τους τεχνίτες στην αποκατάσταση γεφυριού σε νησί.

 

ΦΩΤΟ Γιώργος  Δημητρακόπουλος

Όπως μας εξηγεί ο Γρηγόρης Κουτρόπουλος το «Μπουλούκι» συστήθηκε ως ομάδα (ΑΜΚΕ) από 5 μέλη, τον άνοιξη, ενώ ο πυρήνας του υπήρχε από πέρυσι στο πλαίσιο δράσης που έκαναν στην Άρτα. Στόχος του «Μπουλουκιού» είναι  όχι μόνο να διασώσουν τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης και να περάσουν  τη γνώση των παλιών τεχνιτών στη νεότερη γενιά, «αλλά να τις αναδείξουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε και να τις αναδείξουμε και να γίνουν πιο ζωντανές και να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για νέους ανθρώπους ώστε να ασχοληθούν και επαγγελματικά. Το νήμα έχει αρχίσει να κόβεται καθώς πολλοί από τους παλιούς τεχνίτες είτε έχουν πεθάνει, είτε δεν δουλεύουν, αλλά επειδή έχουν τη γνώση προσπαθούμε για αρχή να την καταγράψουμε αλλά ταυτόχρονα να την περάσουμε σε νέους ανθρώπους ώστε να τη συνεχίσουν».

Το «Μπουλούκι» δεν είναι κατασκευαστική εταιρεία αλλά  μέσα στους στόχους είναι να ζωντανέψουν και κάποιοι εγκαταλελειμμένοι τόποι, όπως συνέβη στην Πλάκα και στο μονοπάτι τον Αύγουστο.

Η δράση της ομάδας περιλαμβάνει τη διεξαγωγή έρευνας, τη διοργάνωση εργαστηρίων, συνεδρίων και ευρύτερων δράσεων, την προώθηση έργων, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και τους φορείς τους.

 

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ

Η ομάδα Μπουλούκι, σε συνεργασία με το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.), το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου,  οργάνωσε το Εργαστήριο Πέτρινης Δόμησης, “Το Μπουλούκι στο Γεφύρι”, το οποίο διεξήχθη στη Πλάκα Τζουμέρκων μεταξύ 20-31 Αυγούστου 2018.

Το Μπουλούκι στο Γεφύρι” είχε ως αντικείμενο τη τέχνη της πέτρας, μέσα από τρεις τεχνικές της παραδοσιακής γεφυροποιίας, το τόξο, τον τοίχο και το λιθόστρωτο καλντερίμι.

 Το εργαστήριο έλαβε χώρα κυρίως πάνω στο παλιό μονοπάτι που οδηγεί στο περίφημο και πλέον υπό αναστήλωση Γεφύρι της Πλάκας.

 

Εκτός από την πρακτική εξάσκηση, κατά τη διάρκεια του δωδεκαήμερου εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν αρκετές διαλέξεις από σημαντικούς ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του χώρου των αποκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων οι Μ. Κορρές, Β. Γκανιάτσας, Σ. Μαμαλούκος, Θ. Παπαγιάννης και πολλοί άλλοι.

Παίρνοντας αφορμή από το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, η παρουσία του οποίου καθόρισε τη φυσιογνωμία της περιοχής, το εργαστήριο εστίασε στα τρία δομικά μέρη μιας πέτρινης γέφυρας: το τόξο, τον τοίχο και το λιθόστρωτο καλντερίμι,  αναφέρει ο απολογισμός που έκανε η ομάδα για το εργαστήριο.

 Οδηγοί στην προσπάθεια αυτή, δεν μπορούσαν παρά να είναι έμπειροι και καταξιωμένοι μάστορες από την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων, αναφέρει το «Μπουλούκι». Συνεργάτες της ομάδας στο εν λόγω εργαστήριο υπήρξαν οι Χρήστος Τσέκας από τους Ραφταναίους, Παύλος Βήχας από τους Κτιστάδες, Κώστας Πλιακοπάνος από το Μονολίθι, Χάρης Μπουμπουγιάννης από το Μιχαλίτσι, Γιώργος Τριαντάφυλλος από το Γραικικό, Δημήτρης και Κώστας Φώτης από τα Κουκούλια, Νίκος Μάνθος από την Πλατανούσα, Δημήτρης Γεωργούλης από τους Χουλιαράδες και Κώστας Ταρνανάς από τον Πεντάλοφο Κοζάνης. Περαιτέρω, στο χώρο του εργαστηρίου –και πιο συγκεκριμένα την ημέρα που αφιερώθηκε στο πελέκημα–  παρευρέθηκαν παλιοί μάστορες της περιοχής, που έχουν πλέον αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ο Κώστας Σταυρούλας από τα Πράμαντα, ο Χαρίλαος Κόνιαρης από το Μιχαλίτσι, ο Γιώργος Μεράντζας από την Τσόπελα, ο Χρήστος Μπριασούλης από τους Κτιστάδες και άλλοι, βοήθησαν από τη μεριά τους στο πλησίασμα της τέχνης που γνώρισαν και υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια.

Επισκευάστηκαν κατεστραμμένα τμήματα υφιστάμενων τοίχων, αποκαταστάθηκε μέρος του παραδοσιακού λιθόστρωτου, ενώ μια νεότερη πρόχειρη κατασκευή που επέτρεπε τη διέλευση του νερού προς τα παρακείμενα χωράφια αντικαταστάθηκε με ένα μικρό τοξωτό γεφύρι.

 

Τα άλλα μέλη της ομάδας εκτός από τον Αρχιτέκτονα Γρηγόρη Κουτρόπουλο είναι οι:

Χριστόφορος Θεοχάρης Πολιτικός Μηχανικός, Μίνα Κουβάρα Αρχιτέκτονας, Παναγιώτης Κωστούλας Αρχιτέκτονας, Ίωνας Σκλαβούνος Αρχιτέκτονας.

 

Οι δράσεις και οι στόχοι του "Μπουλουκιού" παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην Πάτρα στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης Money Show Πάτρας 2018.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις