Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018
Η παιδική κακοποίηση, εγκατάλειψη – παραμέληση και η φτώχεια είναι παρούσες και οι καταγγελίες και οι ανάγκες αυξημένες. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που εξασφάλισε το thebest.gr από «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Ο Οργανισμός έχει σταθεί δίπλα σε παιδιά και οικογένειες που έχουν ανάγκη, στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, με πολύπλευρη στήριξη ενώ απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την σωματική κακοποίηση και παραμέληση – εγκατάλειψη παιδιών, σε πανελλαδικό επίπεδο.
Συνομιλήσαμε με την Κοινωνική Λειτουργό, υπεύθυνη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του "Χαμόγελου" Χαρά Γροσδάνη και την Κοινωνική Λειτουργό Σία Κακαρούμπα, Υπεύθυνη της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δυτική Ελλάδα, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2018 στηρίχτηκαν περίπου 2.500 οικογένειες και 5.316 παιδιά, ενώ πανελλαδικά από τα στοιχεία του Συλλόγου, προκύπτει ότι η παιδική κακοποίηση παραμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα. Το 2017 οι καταγγελίες που αφορούσαν σε σωματική κακοποίηση ανήλθαν στο 42,5 % και σε παραμέληση/ εγκατάλειψη ανήλθαν στο 51%.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», είναι δίπλα σε κάθε παιδί που βρίσκεται ή απειλείται να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας και μέχρι σήμερα έχουν στηριχθεί συνολικά 110.973 παιδιά και οι οικογένειές τους. Μόλις το πρώτο εξάμηνο του 2018 (καθώς ακόμη δεν έχουμε τα στοιχεία για το Β΄ εξάμηνο του 2018), έχουν στηριχθεί στη Δυτική Ελλάδα, περίπου 2.500 οικογένειες με 5.316 παιδιά. «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, υποστηρίζει ολιστικά την οικογένεια, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες που έχει, είτε σε ιατρικά προβλήματα των παιδιών, σε προβλήματα κοινωνικό-προνοιακά π.χ. διαδικασία έκδοσης βιβλιαρίων απορίας, επιδόματα απορίας κλπ. Είναι δίπλα στην οικογένεια που αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με τη γενικότερη συμπεριφορά των παιδιών, προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο, ακόμη και στις οικογένειες που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό.
Η επικοινωνία με κάθε οικογένεια πραγματοποιείται σε σταθερή βάση με «ανοικτή γραμμή επικοινωνίας».
Με ποιο τρόπο ήρθε αυτή η στήριξη;
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», αναγνωρίζοντας το ότι κάθε οικογένεια είναι διαφορετική, προσαρμόζει τη στήριξη, σύμφωνα με τις ανάγκες της ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. Η υλική στήριξη πραγματοποιείται σταθερά σε μηνιαία βάση, εκτός εκτάκτων περιπτώσεων. Στόχος η ενδυνάμωση της οικογένειας, ώστε να αποκτήσει τη λειτουργικότητά της και να καταφέρει να συνεχίσει την πορεία της χωρίς να χρειάζεται υποστήριξη.Τα είδη και οι υπηρεσίες παρέχονται στις οικογένειες με την σταθερή υποστήριξη χορηγών (επιχειρήσεων, σχολείων, ιδιωτών, συλλόγων, αθλητικών οργανώσεων, καταστημάτων, φαρμακείων, γιατρών κλπ.).
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανάγκες των οικογενειών;
Μια οικογένεια που βρίσκεται ή απειλείται να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας, χρειάζεται πολύπλευρη στήριξη και όχι μόνο υλική. Έτσι λοιπόν, τα αιτήματα μπορεί να αφορούν σε:
- Υλική ενίσχυση (τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, σχολικά, Χριστουγεννιάτικα πακέτα, Πασχαλινά πακέτα, είδη ένδυσης, είδη υπόδησης, οικοσκευές, βρεφικά είδη, έπιπλα, κ.λ.π.)
- Είδη σημαντικά για κάθε παιδί (βιβλία, παιχνίδια κ.λ.π.)
- Ψυχολογική στήριξη
- Ιατρική στήριξη (φαρμακευτική κάλυψη, ιατρικές εξετάσεις, επεμβάσεις κ.λ.π.)
- Κάλυψη άλλων αναγκών για τα παιδιά (θεραπείες, φροντιστήρια κ.λ.π.)
Πόσες καταγγελίες και πόσες περιπτώσεις κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών δεχτήκατε;Tι αφορούσε ανά περίπτωση και πώς ενεργήσατε;
Κατά το διάστημα από 1/1/2018 έως και 31/10/2018 στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», καταγράφηκαν συνολικά πανελλαδικά, 647 καταγγελίες που αφορούσαν σε 1.186 παιδιά. Το 42,4% των καταγγελιών αφορούσε τη σωματική κακοποίηση των παιδιών ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των καταγγελιών (53,4%) αφορούσε την παραμέληση/ εγκατάλειψη των παιδιών. Όταν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λαμβάνει επώνυμα ή ανώνυμα ενημέρωση ότι ένα παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο, τότε άμεσα το εξειδικευμένο προσωπικό της Γραμμής διαβιβάζει τα στοιχεία στις αρμόδιες αρχές (αστυνομία, εισαγγελία κ.τ.λ) προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και το παιδί να βρεθεί σε ασφαλές περιβάλλον. Για τις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο από την Εισαγγελία το παιδί να απομακρυνθεί από το περιβάλλον στο οποίο ζει, Κοινωνικός Λειτουργός ή Ψυχολόγος του οργανισμού με όχημα μεταφέρει το παιδί σε προστατευμένο περιβάλλον. Για το προαναφερθέν διάστημα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε επιτόπιες παρεμβάσεις για 178 παιδιά. Επιπλέον, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συχνά λαμβάνει αιτήματα φιλοξενίας για παιδιά που έχουν βρεθεί σε κίνδυνο από διάφορους φορείς. Οι πιο συνήθεις λόγοι ανάγκης φιλοξενίας αυτών των παιδιών είναι η παραμέληση (49%) και ακολούθως η σωματική κακοποίηση (11,5%). Πολλά από τα παιδιά που μεγαλώνουν στα Σπίτια του οργανισμού εκτός από την προστασία και την καθημερινή φροντίδα που λαμβάνουν, υποστηρίζονται ψυχοθεραπευτικά ή λαμβάνουν άλλες μορφές θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες τους (π.χ. λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.τ.λ.).
Από το 2017, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει ξεκινήσει την καμπάνια «Μένει Μυστικό» προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει του πολίτες για το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης. Τα ποσοστά των καταγγελιών που δεχτήκαμε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» και αφορούν αυτή τη μορφή κακοποίησης δεν καταγράφονται υψηλά (0,3% το 2018 και 0,5% το 2017). Ωστόσο, όπως δείχνουν και τα διεθνή στατιστικά στοιχεία, τα ποσοστά αυτά δεν είναι αντιπροσωπευτικά καθώς τα παιδιά- θύματα σεξουαλικής κακοποίησης συνήθως δεν το αναφέρουν ποτέ.
Ποια είναι η τάση για τις ανάγκες και τις περιπτώσεις παραμέλησης – κακοποίησης; Αυξάνονται;
Από τα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί ο οργανισμός, για τις περιπτώσεις που έχει χειριστεί, φαίνεται ότι η παιδική κακοποίηση παραμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα. Το 2017 οι καταγγελίες που αφορούσαν σε σωματική κακοποίηση ανήλθαν στο 42,5 % και σε παραμέληση/ εγκατάλειψη ανήλθαν στο 51%.
Ποιες υπηρεσίες και δομές λειτουργούν στην περιοχή της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας για τα παιδιά και τις οικογένειες
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτουργεί δομές για την αντιμετώπιση:
- κάθε παιδιού θύμα κάθε μορφής Βίας :
- Η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
- Η Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111
- κάθε παιδιού με πρόβλημα Υγείας
- προληπτική ιατρική
- Διακομιδές
- Δημιουργική Απασχόληση στα νοσοκομεία
- Κοινωνικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίας
- κάθε παιδιού που εξαφανίζεται
- Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
- Η Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111
- κάθε παιδιού που βρίσκεται ή απειλείται να βρεθεί σε συνθήκες Φτώχειας
- Τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας
- Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας
- Ιατρική και κοινωνική Στήριξη
Ειδικότερα στη περιοχή της Αχαΐας υπάρχει:
- Κ.Α.Κ.Ε. Δυτικής Ελλάδας & Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα
- Σπίτι φιλοξενίας
- Τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας
- Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας
- Ιατρική και κοινωνική Στήριξη
- Η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056
- Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000
Η Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr