Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μια βόλτα στο μοναδικό Κάστρο της Πάτρας - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Μια βόλτα στο μοναδικό Κάστρο της Πάτρας...

Η μακραίωνη κι ενδιαφέρουσα ιστορία του, το καφέ των Γάλλων, η φυλακή και το... φάντασμα πάνω από την Πάτρα

Μια από τις ωραιότερες βόλτες στην Πάτρα είναι αυτή που μπορεί να κάνει όποιος επισκεφθεί το Κάστρο της. Και είναι σίγουρα πολλοί αυτοί – ανάμεσά τους και μόνιμοι κάτοικοι – που δεν έχουν μπει στη διαδικασία να περπατήσουν τα όμορφα και καθαρά δρομάκια και να θαυμάσουν από κοντά τον πύργο και όλα όσα ανέδειξαν και επιμελούνται οι αρχαιολόγοι.

Τα τείχη του περικλείουν μία έκταση 22.725 τ.μ. και αποτελείται από έναν τριγωνικό εξωτερικό περίβολο, ενισχυμένο με πύργους και προμαχώνες, που προστατεύονταν αρχικά από βαθιά τάφρο και ένα εσωτερικό περίβολο που υψώνεται στη Β.Α. γωνία και επίσης περιβάλλεται από τάφρο.

Η ίδρυση του κάστρου της Πάτρας τοποθετείται τον 6ο αιώνα μ. Χ. επί Ιουστινιανού. Κατασκευάστηκε με οικοδομικό υλικό της αρχαίας Ακρόπολης που βρισκόταν στο ίδιο σημείο αλλά έχει καταρρεύσει.

Η ιστορία του Κάστρου είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της Πάτρας. Τον 9ο αιωνα προστάτευσε την πόλη από την επίθεση των Σλάβων και των Σαρακηνων.

Το 1205 η Πάτρα και το κάστρο της καταλαμβάνονται από τους Φράγκους. Η πόλη πλέον υπάγεται στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας με έδρα την… Ανδραβίδα, γίνεται έδρα του Λατίνου Αρχιεπισκόπου και το 1408 παραχωρείται από τον Παπα έναντι μισθώματος στους Βενετούς για μια 5ετία.

Το Κάστρο ελευθερώνεται το 1428 από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, επισκευαζονται τα τείχη και γίνονται προσθήκες.

Το 1458 η Πάτρα παραδίδεται στους Τούρκους και το Κάστρο μετατρέπεται σε διοικητικό κέντρο.

Η απελευθέρωση της πόλης έρχεται το 1828 από τον Γάλλο στρατηγό Μαιζόν, ενώ το κάστρο υφίσταται μεγάλες ζημιές κατά τα Ορλοφικά.

Το Κάστρο παραχωρείται στο δήμο της Πάτρας το 1950 έως το 1975 και στη συνέχεια στο Υπουργείο Πολιτισμού -6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και λειτουργεί ως αρχαιολογικός χώρος.


Πράγματα που ίσως δεν έχετε ακούσει για το Κάστρο

*Σε ειδική εσοχή στην τοιχοποιία, είναι εντοιχισμένος κορμός αγάλματος και κεφάλι ανδρός των ρωμαϊκών χρόνων. Το παραμορφωμένο αυτό άγαλμα πήρε μυθικές διαστάσεις στα μάτια των κατοίκων της Πάτρας. Έγινε το στοιχειό της πόλης, η «Πατρινέλα». Η τοπική παράδοση λέει ότι ήταν γυναίκα μεταμορφωμένη σε άντρα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας που φυλάει την πόλη από επιδημίες και κλαίει τις νύχτες, όταν πεθαίνει κάποιος επιφανής Πατρινός.

*Εντος του Κάστρου υπήρξε περίοδος κατά την οποία οι Γάλλοι άνοιξαν καφενείο, το Café Parisien, στο οποίο προσφερόταν και γαλλικός καφές.

* Ο ψηλός πύργος του κάστρου που σώζεται Βορειοανατολικά και είναι γνωστός σαν ειρκτή λειτουργούσε ως εγκληματική φυλακή από το 1880 μέχρι το 1926. Όσο λειτουργούσαν οι φυλακές κάθε κατάδικος έφερνε από το σπίτι του τη στολή της αρεσκείας του και η εικόνα των φυλακισμένων κάθε άλλο παρά κρατούμενους θύμιζε. Η μόνη έννοια των αρχών ήταν μόνο να μην αποδράσουν οι φυλακισμένοι.


Το Κάστρο της Πάτρας αποτελείται από δυο μέρη:

α) Τον ευρύ τριγωνικό εξωτερικό περίβολο με πύργους και προμαχώνες, τον οποίο περιέλαβε από τις 3 πλευρές του βαθιά τάφρος, και

β) τον εσωτερικό περίβολο που υψώνεται στην ΒΑ γωνία του Κάστρου, σε φυσικό ανάχωμα. Ο εσωτερικός περίβολος φέρει 6 πύργους-προμαχώνες περιμετρικά (και γι' αυτό ονομάζεται και εξαπύργιο) αλλά και δεξαμενή και κτίρια στο εσωτερικό του.

(*Στοιχεία από την Α. Μανιάκη Αρχαιολόγο)

Γωγώ Παπαδάκου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις