Η ιστορία του
Πραγματικά εντυπωσιακό έχει γίνει το εσωτερικό του Κάστρου της Πάτρας μετά τις εργασίες συντήρησης και ανάδειξης που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και αυτή την εποχή με τη βοήθεια του καλού καιρού αποτελεί έναν ιδανικό τόπο για περίπατο, χαλάρωση και «βουτιά» στην ιστορία της πόλης.
Τα Βόρεια τείχη του Κάστρου που αναστηλώθηκαν και αναδείχθηκαν είναι το πιο παλιό κομμάτι του και χρονολογούνται από τα χρόνια του Ιουστινιανού, δηλαδή από τον 6ο αιώνα και έχουν χτιστεί πάνω στην Αρχαία Ακρόπολη της Πάτρας.
Στην κάτω πλευρά έγιναν και έργα αντιστήριξης των πρανών καθώς τα σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή κινδύνευαν αφού υποχωρούσε ο βράχος. Έγινε, ανασκαφή στο Κάστρο και βγήκε στην επιφάνεια ολόκληρος ο οικισμός που υπήρχε εκεί από τα Βυζαντινά χρόνια μέχρι και τον 19ο αιώνα.
Διαμορφώθηκαν διάδρομοι, τοποθετήθηκαν παγκάκια κι ενημερωτικές ταμπέλες και αρκετά από τα ευρήματα είναι επισκέψιμα από το κοινό. Οι διαδρομές που διαμορφώθηκαν φωτίζονται ενώ οι υπεύθυνοι τοποθέτησαν και σταθμό πληροφόρησης με ταινία και εποπτικό υλικό που μπορούν να παρακολουθούν οι επισκέπτες.
Ο ελαιώνας είναι μοναδικός αυτή την εποχή, οι κουτσουπιές έχουν ανθίσει και προσθέτουν ένα ξεχωριστό και λαμπερό μοβ χρώμα στον χώρο που κατά τα λοιπά είναι καταπράσινος από τα δέντρα και τα γρασίδια. Όσο για την θέα στην κυριολεξία κόβει την ανάσα…
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ
Το Κάστρο της Πάτρας χρονολογείται γύρω στο δεύτερο μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα και χτίστηκε επάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης που βρισκόταν στο ίδιο σημείο και είχε καταρρεύσει, σε ένα χαμηλό λόφο του όρους Παναχαϊκού σε απόσταση 800 μέτρων περίπου από την ακτή.
Τα τείχη του περικλείουν μία έκταση 22.725 τ.μ. και αποτελείται από έναν τριγωνικό εξωτερικό περίβολο, ενισχυμένο με πύργους και προμαχώνες, που προστατεύονταν αρχικά από βαθιά τάφρο και ένα εσωτερικό περίβολο που υψώνεται στη βορειοανατολική γωνία και επίσης περιβάλλεται από τάφρο.
Η ίδρυσή και ανέγερση του τοποθετείται την περίοδο επί Αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Η ιστορία του μεσαιωνικού Κάστρου είναι μακραίωνη και στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης. Τον 9ο αιώνα η Πάτρα δέχθηκε επίθεση από τους Σλάβους και Σαρακηνούς από στεριά και θάλασσα που αποκρούστηκε και η ήττα αυτή των εισβολέων αποδίδεται στον Πολιούχο και Προστάτη των Πατρών Άγιο Ανδρέα.
Το 1205 οι Φράγκοι κατέλαβαν την πόλη και το Κάστρο που κατόπιν άνηκαν στο Πριγκηπάτο της Αχαΐας με έδρα την Ανδραβίδα. Το 1428 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος απελευθέρωσε το Κάστρο τα τείχη του οποίου επισκευάστηκαν ενώ πραγματοποιήθηκαν και προσθήκες.
Το 1458 η Πάτρα παραδόθηκε στους Τούρκους και σταδιακά το Κάστρο μετατράπηκε σε διοικητικό κέντρο, καθώς η στρατιωτική άμυνα της περιοχής μεταφέρθηκε στο Κάστρο του Ρίου. Κατά το διάστημα 1687-1715, η Πάτρα αποτέλεσε μία από τις 4 επαρχίες της Δημοκρατίας της Βενετίας ενώ από το 1715- 1828 καταλήφθηκε εκ νέου από τους Τούρκους. Το 1828 ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν (προς τιμή του έχει ονομαστεί η οδός Μαιζώνος) απελευθέρωσε την περιοχή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Κάστρο υπέστη μεγάλες ζημιές κατά τα Ορλωφικά.
Όπως τονίζεται από το Υπουργείο πολιτισμού, την περίοδο 1950- 1975 το Κάστρο ανήκε στον Δήμο Πατρέων και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού - 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και λειτουργεί ως αρχαιολογικός επισκέψιμος χώρος.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr