Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Patras IQ: Πρόγραμμα ενίσχυσης ψηφιακών γνώσεων από την Περιφέρεια Εκπαίδευσης

Patras IQ: Πρόγραμμα ενίσχυσης ψηφιακών ...

Για ενήλικες γονείς & κηδεμόνες

Το περασμένο Σάββατο 13 Απριλίου  2019, στο πλαίσιο του Patras IQ 2019, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕΔΕ) παρουσίασε τον τρόπο ενίσχυσης ψηφιακών γνώσεων στους ενήλικες γονείς και κηδεμόνες!

H Χρήση του Διαδικτύου (UoI) είναι ένας ενδεικτικός παράγοντας της ψηφιακής παιδείας και των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών για τις χώρες που αποσκοπούν να καταστούν οι πιο δυναμικές και ανταγωνιστικές οικονομίες της γνώσης στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Το πρόγραμμα EduWeb ενίσχυσε τη διακρατική συνεργασία μεταξύ σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην ΕΕ για την ανταλλαγή ορθών πρακτικών του UoI και την καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού στην Ε.Ε. αλλά και για την ενίσχυση της δημιουργικής και ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου μέσω των εκπαιδευτικών συστημάτων των συμμετεχουσών χωρών. Πράγματι, η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών για ασφαλή και δημιουργική χρήση του Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας ανάλογο εκπαιδευτικό υλικό, τους βοήθησε να υποκινήσουν τους μαθητές να εκπαιδεύσουν ενήλικα μέλη των οικογενειών τους, τα περισσότερα από τα οποία είναι αναλφάβητα ψηφιακά, στη χρήση του Διαδικτύου.

Το έργο καταπολεμεί τον ψηφιακό αποκλεισμό των ενηλίκων όσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου, καθιστώντας τους μαθητές ως εκπαιδευτικούς των ψηφιακά αναλφάβητων γονέων τους στο ασφαλές και δημιουργικό διαδίκτυο. Το έργο άλλαξε τον παραδοσιακό τρόπο εκπαίδευσης των παιδιών σχετικά με την ασφαλή και δημιουργική χρήση του Διαδικτύου. Οι μαθητές των σχολείων, από παθητικοί χρήστες του Διαδικτύου, έγιναν εκπαιδευτές ενηλίκων, υποστηρίζοντας έτσι τον στόχο για την καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού. Μέσα από αυτό το έργο, οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν στο ασφαλές και δημιουργικό διαδίκτυο για να μεταφέρουν τις γνώσεις τους στους ηλικιωμένους. Αυτή η παιδαγωγική διαδικασία μάθησης έχει σημαντικά αποτελέσματα στην αφομοίωση των μηνυμάτων της ασφαλούς και δημιουργικής χρήσης του Διαδικτύου.

Προκειμένου να προωθηθούν οι δράσεις του προγράμματος και να ενεργοποιηθούν τα παιδιά, πραγματοποιήθηκαν multiplier events στις συμμετέχουσες χώρες της κοινοπραξίας. Προκειμένου να υποστηριχθούν οι δράσεις του έργου, δημιουργήθηκε η πύλη http://eduweb-project.eu σχετικά με τους ενήλικες και τους ηλικιωμένους και την εκπαίδευση στο Διαδίκτυο, η οποία περιλαμβάνει εκπαιδευτικό περιεχόμενο που διατίθεται στο κοινό για τη χρήση του Διαδικτύου, τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους χρήστες.

Επίσης, αυτή η πύλη παρέχει το περιβάλλον ηλεκτρονικής μάθησης http://eduweb-project.eu/elearning το οποίο χρησιμοποιείται για την κατάρτιση των εκπαιδευτικών. Αυτό το περιβάλλον ηλεκτρονικής μάθησης έχει ως στόχους:

α) την παρουσίαση εκπαιδευτικών υλικών και μαθημάτων διδασκαλίας μέσω διαδικτύου για εκπαιδευτές και υπηρεσίες πληροφόρησης,

(β) την ενίσχυση της συμβατικής κατάρτισης και την εισαγωγή των εκπαιδευομένων στη νέα ψηφιακή κουλτούρα,

γ) τη συνεχή κατάρτιση και την πρόσβαση στο περιεχόμενο της κατάρτισης χωρίς χρονικά όρια, ώστε οι νέοι εκπαιδευτές να μπορούν να εκπαιδεύονται,

(δ) παροχή φιλικού και δυναμικού περιβάλλοντος μάθησης που υποστηρίζει αμφίδρομα εκπαιδευτές, εκπαιδευόμενους και εξατομικευμένη μάθηση.

Τέλος, δημιουργήθηκε το απαραίτητο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει 7 θεματικές κατηγορίες: (α) Επικοινωνία (β) Ενημέρωση (γ) Ψυχαγωγία (δ) Προστασία του εαυτού μου και άλλων (ε) Δημιουργία (στ) Αγορές και (ζ) Επίλυση τεχνικών προβλημάτων.

Η κοινοπραξία EduWeb αριθμεί 10 εταίρους: 4 δημόσιους φορείς (ΠΔΕΔΕ, Ufficio Scolastico Regionale per Il Veneto, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Βουλγαρικό Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού), 2 εταίρους προσανατολισμένους στις ΤΠΕ (ΙΤΥΕ Διόφαντος και το Πανεπιστήμιο Bournemouth), καθώς και ένα σχολείο από κάθε συμμετέχουσα χώρα (πλην Βουλγαρίας). Το EduWeb είχε ισχυρό αντίκτυπο στους συμμετέχοντες φορείς και τις χώρες τους.

Πλέον η δράση εξυπηρετεί 50 ελληνικά σχολεία και τρέχει πιλοτικά αυτή τη σχολική χρονιά στην ελληνική επικράτεια, στο πλαίσιο βιωσιμότητας και συνέχειας της. Τα αποτελέσματα του έργου καθώς και αυτά της τρέχουσας σχολικής χρονιάς θα κατατεθούν εισηγητικά στο ΙΕΠ για περαιτέρω αξιολόγηση.

Περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδος είναι ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Κοινωνία