Την δεκαετία του 2000 έγιναν οι τελευταίες παρεμβάσεις στο ακίνητο
Το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο της Πάτρας, κάτω από το κάστρο της πόλης, κατασκευάστηκε το 1857 και αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής και ένα ιστορικό, πολεοδομικό τοπόσημο της πόλης. Το Παλιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών βρίσκεται ανάμεσα στον Παντοκράτορα και το κάστρο στην Πλατεία Κορυλλού 2.
Είναι έργο του Δανού αρχιτέκτονα Ch. Hansen και λειτούργησε σαν νοσοκομείο από το 1872 έως το 1973 .
Ωστόσο, το κτίριο έχει αφεθεί στη μοίρα του εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να καταρρέει μέρα με τη μέρα.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η πίσω πλευρά του κτιριακού συγκροτήματος να έχει κλείσει και μην χρησιμοποιείται.
Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι η τελευταία φορά που είχαν γίνει εργασίες επισκευής του κτιρίου, ήταν την δεκαετία του 2000, στην πίσω πλευρά του ακινήτου. Μάλιστα και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού που αναφέρεται στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο της Πάτρας, υπάρχει και η σχετική φωτογραφία από τις εργασίες που είχαν γίνει τότε και την οποία δημοσιεύουμε.
Έκτοτε δεν έχει γίνει καμία εργασία στο ακίνητο – στολίδι της Πάτρας, με αποτέλεσμα τα σημάδια της φθοράς του χρόνου να είναι ορατά πάνω του.
Το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο στέγασε για 12 χρόνια το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, λειτουργώντας παράλληλα και σαν εκθεσιακός χώρος. Από τον Ιούνιο του 2013 μεταφέρθηκε και στεγάζεται σε αυτό το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.
Μετά από χρόνια ουσιαστικής εγκατάλειψης, πλέον αρχίζει κάτι να κινείται στην κατεύθυνση ανάδειξης του κτιρίου.
Όπως έχει γράψει το thebest.gr, το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο στην Άνω πόλη της Πάτρας ξαναβρίσκει τη χαμένη του αίγλη και μετατρέπεται σε Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς.
Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, ενέκρινε την ένταξη του έργου «Μετατροπή Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου σε Εκθεσιακό - Μουσειακό χώρο» προϋπολογισμού 10.696.860 ευρώ, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Για την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου ανάπλασης του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα συνεργασία ανάμεσα στο Δήμο Πατρέων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Υπουργείο Οικονομικών.
Πλέον ο δρόμος έχει ανοίξει για την κατασκευή του Ψηφιακού Κέντρου Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς της Πάτρας στο κτίριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τη μελέτη που έχουν κάνει οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, το Ψηφιακό Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς θα είναι ένας χώρος ανοιχτός στην κοινωνία, σύγχρονος και φιλικός προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης, θα διαφυλάξει με εγκυρότητα και αξιοπιστία την ατομική και συλλογική μνήμη των πολιτών και θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την σχέση της πόλης με το παρελθόν της και πύλη ανάπτυξης του ψηφιακού της παρόντος και μέλλοντος.
Πλέον των ανωτέρω χρήσεων το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο σχεδιάζεται από τον Δήμο και ως Εκθεσιακός και Συνεδριακός χώρος, ενώ θα αξιοποιηθεί ο αύλειος χώρος των 1.200,00 μ2 ως χώρος διαλέξεων, μουσικών εκδηλώσεων, προβολών κ.λπ.
Δείτε τις μακέτες του έργου.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr