Η Βενετσάνα Κυριαζοπούλου εξέφρασε την ικανοποίηση της για την αναβάθμιση του ΑΕΙ
Κερδισμένο και αναβαθμισμένο βγαίνει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τη Βουλή τη Μ. Τρίτη. Ο νόμος, πλέον, του κράτους προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία τριών νέων σχολών στο τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας και συγκεκριμένα Νομικών Επιστημών, Γεωπονικών Επιστημών και Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας.
Μάλιστα, η ακαδημαϊκή λειτουργία των νέων Σχολών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με εξαίρεση την Σχολή Νομικών Επιστημών, η ακαδημαϊκή λειτουργία της οποίας αρχίζει με την έναρξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας του Τμήματος Νομικής.
Την ικανοποίηση της για την εξέλιξη εξέφρασε μιλώντας στο thebest.gr, πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πάτρας Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα συμμετείχε ενεργά στη διαβούλευση με το Υπουργείο Παιδείας και στην προετοιμασία, ώστε σήμερα να έχουμε τρεις νέες Σχολές στο ΑΕΙ.
Όπως δήλωση η κυρία Κυριαζοπούλου: «Σήμερα είναι μια άλλη ημέρα για το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Είναι ένα Πανεπιστήμιο που στην όλη διαβούλευση που προηγήθηκε κέρδισε μεγάλες Σχολές, όπως είναι η Νομική Σχολή, η Γεωπονική Σχολή και η Σχολή Επιστήμης Επαγγελματιών Υγείας. Παράλληλα, ενσωματώθηκε μια μερίδα ΤΕΙ, πολύ αξιόλογων σχολών, με τις σχολές του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Από εδώ και πέρα είναι το μεγάλο στοίχημα, διότι χρειάζεται δουλειά για να ολοκληρώσουμε αυτό το εγχείρημα και εμείς είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να το κάνουμε».
Από τις τρεις νέες πανεπιστημιακές σχολές, αυτή που δέχθηκε τη μεγαλύτερη πολεμική ήταν αυτή της Νομικής Σχολής. Η ίδρυση της Νομικής στην Πάτρα, είχε εξαγγελθεί από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στο αναπτυξιακό συνέδριο που είχε γίνει στην Πάτρα, τον Φεβρουάριο του 2018.
Έκτοτε υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις, από το νομικό κόσμο της χώρας (ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας), τα άλλα Πανεπιστήμια που έχουν νομικές σχολές (Θράκης και Αθηνών), από τις τοπικές κοινωνίες της Ξάνθης και της Κομοτονής, αλλά και από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα καταργήσει τη Σχολή σε περίπτωση που αναλάβει πρωθυπουργός.
Μάλιστα, στο θέμα της Νομικής Σχολής στην Πάτρα, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το Σάββατο του Λαζάρου στην Πάτρα όπου είπε χαρακτηριστικά: «Και, τέλος, μια δέσμευση δική μου προσωπικά στο Περιφερειακό Συνέδριο για τη Δυτική Ελλάδα, ιδρύουμε την τέταρτη Νομική Σχολή της Χώρας εδώ στην Πάτρα, αλλά και το πανεπιστημιακό ερευνητικό κέντρο. Για να γίνει η Πάτρα ακόμη μεγαλύτερο κέντρο γνώσης, επιστήμης και καινοτομίας».
Για το θέμα των αντιδράσεων είχε κληθεί παλιότερα να τοποθετηθεί η στην Πρύτανις του Πανεπιστημίου της Πάτρας κυρία Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, είχε σχολιάσει πως το αίτημα δημιουργίας Νομικής Σχολής στην Πάτρα έχει υποβληθεί προς το Υπουργείο με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια.
Μάλιστα, στις παλιότερες δηλώσεις της προς το thebest.gr και όταν ακόμη μαινόταν η πολεμική εναντίον της ίδρυσης Νομικής στην Πάτρα, η κυρία Κυριαζοπούλου είχε εξηγήσει πως από την στιγμή που δε θα αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στις Νομικές Σχολές οι δικαιολογίες για υπερκορεσμό του επαγγέλματος δεν ισχύουν ενώ είχε τονίσει και το γεγονός ότι πολλοί νέοι σπουδάζουν Νομική εκτός Ελλάδος, κυρίως στην Κύπρο.
Όπως είχε πει, το νέο Τμήμα που θα λειτουργήσει στην Πάτρα θα έχει τις δικές του καινοτομίες και διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα.
«Πρέπει να βλέπουμε μπροστά. Να κοιτάζουμε ποιο είναι το μέλλον, και τι γίνεται, για παράδειγμα, 20 χρόνια μετά. Πάντα υπάρχουν αντιδράσεις. Και το 1980 υπήρχαν αντιδράσεις για την Ίδρυση της Ιατρικής Σχολής στην Πάτρα.
Πού θα ήμασταν σήμερα αν δεν είχε ιδρυθεί. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας», είχε πει χαρακτηριστικά η κα Κυριαζοπούλου.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr