ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Οι πρώτες δημοτικές εκλογές της Πάτρας ως πόλη του ελεύθερου πια Ελληνικού κράτους πραγματοποιήθηκαν στις 30 Νοεμβρίου του 1828 με την εκλογή Δημογερόντων σύμφωνα με το Οθωμανικό σύστημα διοίκησης. Με τον νόμο που ψηφίστηκε στις 30 Απριλίου του 1822 από την Α' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου οι δημογέροντες εκλέγονταν με ετήσια θητεία.
Τον Οκτώβριο του 1828 η Πάτρα είχε απαλλαγεί οριστικά από την κυριαρχία των Τούρκων με την βοήθεια του Μαιζώνος, ο οποίος εκδίωξε τους τελευταίους Τούρκους που είχαν μείνει στο κάστρο της πόλης και του Ρίου.
Έτσι το 1836 διεξήχθησαν οι πρώτες εκλογές για ανάδειξη Δημάρχου.
Η Πάτρα είχε ανακηρυχθεί σε Δήμο με Βασιλικό διάταγμα του 1835, το οποίο δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Αρχικά ο δήμαρχος είχε αρκετές δικαιοδοσίες με καθήκοντα αστυνομικά, εκλογικά, εκπαιδευτικά και διάφορα άλλα, τα οποία όμως σταδιακά του αφαιρέθηκαν.
Στις 26 Ιουνίου 1836 και για μια ακριβώς χρονιά καθήκοντα Δημάρχου στην Πάτρα αναλαμβάνει ο Ιωάννης Ζαϊμης που επελέχθη μεταξύ τριών υποψηφίων από την Αντιβασιλεία αντικαθιστώντας τον τελευταίο εκπρόσωπο του θεσμού της δημογεροντίας, το δημογέροντα Δημήτριο Ρετινιώτη.
Τον Ιούνιο του 1835 ο ίδιος παραιτείται από το δημαρχιακό θώκο.
Ο Ιωάννης Ζαΐμης γεννήθηκε το 1797 και ήταν γιος του Ασημάκη Ζαΐμη, γόνου της ισχυρής οικογένειας των Ζαϊμηδων.
Πήρε μέρος στην επανάσταση του 1821 και εγκαταστάθηκε στην Πάτρα.
Παντρεύτηκε την Αγγελική Κανακάρη-Ρούφου.
Το 1824-25 είχε μεταβεί στο Λονδίνο για τη σύναψη των εθνικών δανείων
* {(Τα κατά την αναγέννησιν της Ελλάδος, Ήτοι, συλλογή των περί την αναγεννώμενην Ελλάδα συνταχθέντων πολιτευμάτων, νόμων και άλλων επισήμων πράξεων από του 1821 μέχρι του 1832, Ανδρέου Ζ. Μάμουκα, Τόμος Δ, Πειραιάς, Τυπογραφία Ηλίου Χριστοφίδου, Η αγαθή τύχη, 1839, σελ. 115 Πρακτικά της Γ' Εθνικής Συνελεύσεως. Αναφέρεται: «..επικυρούται το εν Λονδίνω πραγματευθέν δάνειο παρά της διορισθείσης επιτροπής συγκειμένης εκ των Κυρίων Ιωάννη Ορλάνδου, Ιωάννου Ζαίμη και Ανδρέα Λουριώτου... γεγραμμένον τη 7 Φεβρουαρίου 1825...») Φώτιος Χρυσανθόπουλος (1888). Βίοι Πελοποννησίων ανδρών και των εξώθεν εις την Πελοπόννησον ελθόντων κληρικών, στρατιωτικών και πολιτικών των αγωνισαμένων τον αγώνα της επαναστάσεως}
Στη δεύτερη δημαρχιακή εκλογή του 1837 έγινε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το 1841 διορίστηκε βουλευτής Καλαβρύτων ενώ το 1843 ξαναχρημάτισε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πέθανε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1882.
Ήταν θείος του μετέπειτα πρωθυπουργού Θρασύβουλου Ζαΐμη.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr