Υπάρχει εξήγηση...
Μπορεί να βρισκόμαστε στις αρχές του Μαΐου, όμως ο καιρός έχει γυρίσματα. Τις τελευταίες ημέρες, στα ορεινά της Βορείου Ελλάδας έχει χιονίσει και πιο νότια βρέχει, ενώ οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του πειραματικού προγράμματος EFFIS της υπηρεσίας Copernicus της Ευρωπαικής Ένωσης , τα οποία υποστηρίζονται από το Ευρωπαικό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ECMWF) ο φετινός Μάιος, θα κυλήσει, με θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά επίπεδα και με περισσότερες βροχές από τον μέσο όρο.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για την Τρίτη οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στα χιονοδρομικά κέντρα Καϊμακτσαλάν (-4.2), Παρνασσού (-1.9), στο Παναχαϊκό Όρος (0.4), στο Χιονοδρομικό Σελίου (1.0), και στο Πληκάτι Ιωαννίνων (1.8).
Τι συμβαίνει λοιπόν με τον καιρό;
Το ερώτημα αυτό απευθύναμε στον αναπληρωτή καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέα Καζαντζίδη, ο οποίος έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.
Όπως είπε στο thebest.gr, η αστάθεια του καιρού δεν είναι τίποτα άλλο από τον… γνωστγό καιρό της Άνοιξης, με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες το πρωί, το μεσημέρι με τον ήλιο με ζέστη και το απόγευμα – βράδυ με καταιγίδες. Όπως ανέφερε ο κ. Καζαντζίδης, πως τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα έχουν συμβεί και κατά το παρελθόν και είναι φυσιολογικά για την εποχή.
«Είναι αναμενόμενο ο καιρός να έχει τέτοια γυρίσματα από ώρα σε ώρα και από μέρα σε μέρα. Για αυτό είναι δύσκολη η πρόγνωση», ανέφερε χαρακτηριστικά, συνιστώντας υπομονή μέχρι να μπει το καλοκαίρι, στο οποίο οδεύουμε μέρα με τη μέρα και να αποκατασταθεί ο κύκλος.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr