Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γρηγόρης Αλεξόπουλος: Έτσι θα δημιουργήσουμε έως και 7.000 θέσεις εργασίας για τους Πατρινούς

Γρηγόρης Αλεξόπουλος: Έτσι θα δημιουργήσ...

Το Breifing της Δευτέρας 20 Μαΐου

Το σχεδιασμό της παράταξης του Γρηγόρη Αλεξόπουλου «Πρωτεύουσα ξανά!» για το πώς θα δημιουργηθούν για τους Πατρινούς έως και 7.000 θέσεις εργασίας παρουσίασε στη σημερινή του ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης Γιάννης Πετράτος.

«Για μας ανάπτυξη σημαίνει πρωτίστως δουλειές» τόνισε ο κ. Πετράτος και συνέχισε:  «Κύριο μέλημά μας, βασική δέσμευσή μας απέναντι στους πολίτες, είναι η δημιουργία τουλάχιστον 7.000 θέσεων εργασίας, μέσα από υποδομές και δράσεις, αλλά και μέσα από ορθολογική αξιοποίηση μεγάλων έργων που θα ορίσουν την πορεία της πόλης τα επόμενα χρόνια.

Πάμε λοιπόν να δούμε ενδεικτικά ποια είναι ορισμένα από αυτά τα έργα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας  και σε πόσες θέσεις εργασίας για τους Πατρινούς μεταφράζονται:

ΕΡΓΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  1. ΜΑΡΙΝΑ MEGA YACHTS

Το παλιό λιμάνι προσφέρεται για την κατασκευή και λειτουργία σύγχρονης Μαρίνας για μεσαία και μεγάλα σκάφη.

Το έργο θα προσφέρει 45 άμεσες θέσεις εργασίας και 1000 θέσεις από υποστηρικτικές επιχειρήσεις

Μελέτη έχει δείξει ότι ένας επιβάτης mega yacht καταναλώνει κατά μέσο όρο στην πόλη 155 ευρώ ημερησίως. Ένα σκάφος 20 μ. δέχεται 15 επιβάτες και ένα σκάφος 30 μ. δέχεται 20 επιβάτες.                                                                          Η παραμονή  κατά μέσον όρο 12 σκαφών άνω των 20 μέτρων και 8 σκαφών άνω των 30 μέτρων θα προσφέρει εισόδημα στην πόλη μόνο από την κατανάλωση αυτή 8.500.000 ευρώ ετησίως σε καταστήματα τροφίμων, ποτών, ενδυμάτων, καφετέριες, εστιατόρια και λοιπούς χώρους αναψυχής.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν π.χ. για την Βαρκελώνη για κάθε 100 νέες θέσεις ελλιμενισμού σκαφών, δημιουργούνται 4,4 νέες θέσεις εργασίας στην μαρίνα και 100 νέες θέσεις εργασίας σε υποστηρικτικούς με το yachting κλάδους των τοπικών οικονομιών (τροφοδοσία, καύσιμα, επισκευές, συντηρήσεις κ.λ.π)..

Στην Ισπανία εκτιμάται ότι κάθε ένα ευρώ αμέσων επενδύσεων σε μαρίνα δημιουργεί 1,5 ευρώ άμεσης οικονομικής δραστηριότητας στην μαρίνα και 6,84 ευρώ έμμεσης οικονομικής δραστηριότητας στην τοπική οικονομία, δηλαδή ένα σύνολο 8,34 ευρώ.

Στις σημαντικές υποδομές πρέπει να συμπεριλάβουμε και το καρναβαλικό πάρκο  το οποίο δρομολογείται σε συνεργασία Περιφέρειας, Δήμου και Επιμελητηρίου Αχαΐας. Με την ανάλογη αξιοποίησή του από τη νέα δημοτική αρχή, μπορούν να έρθουν 20 νέες θέσεις εργασίας και 150 έμμεσες από την τουριστική αξιοποίησή του.

  1. ΕΝΥΔΡΕΙΟ

Στοχεύουμε στη δημιουργία Ενυδρείου που μπορεί να γίνει είτε με εθνικούς πόρους είτε με Ευρωπαϊκά κονδύλια και θα απαιτήσει την πρόσληψη 20 επιστημόνων και 10 ατόμων διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού, ενώ θα γίνει πόλος έλξης τουριστών όπως και μαθητικών εκδρομών, που σημαίνει πως θα απαιτήσει την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων τουριστικής υποστήριξης.

Το έργο αυτό μαζί με άλλα που θα αναδεικνύουν την Πάτρα, σε τουριστικό προορισμό, θα απαιτήσουν την ίδρυση και άλλων ξενοδοχειακών μονάδων καθώς η υπάρχουσα υποδομή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής για μεγάλες διοργανώσεις και αυξημένη επισκεψιμότητα. Συνολικά το ενυδρείο (θαλάσσιο πάρκο) θα φέρει 30 άμεσες θέσεις και 150 τουλάχιστον έμμεσες θέσεις εργασίας και  θα ενισχύσει επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής από την αυξημένη επισκεψιμότητα.     

Τέλος θα κάνει την Πάτρα κέντρο έρευνας των θαλάσσιων επιστημών με συγκέντρωση ερευνητών και την προσέλκυση ερευνητικών προγραμμάτων. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 300 θέσεις εργασίας επιστημόνων.

  1. ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Πάτρα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης ως ευρισκόμενη στο κέντρο του Δυτικού άξονα, σε άμεση γειτνίαση με την Ιταλία αλλά και σε μικρή και ασφαλή απόσταση πλέον από την Αθήνα, προσφέρεται για την ανάδειξή της σε Διεθνές εκθεσιακό κέντρο. Θα απασχολήσει 20 άτομα με κανονική εργασία και 20 με 30 άτομα με εποχιακή.

 Παράλληλα θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την επισκεψιμότητα. Το έργο αυτό σημαίνει επίσης διαμονές, μεταφορές, εστίαση και αναψυχή και μεταφράζεται σε 150 νέες θέσεις εργασίας. Ένα τέτοιο έργο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα αποκτήσουν εξωστρέφεια, αύξηση των εργασιών τους και αύξηση των θέσεων εργασίας που με πρόχειρους υπολογισμούς μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τις 1000.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

  1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΙΡΟΥ ΠΑΡΑΠΕΙΡΟΥ

Η διαχείριση από τον Δήμο του φράγματος και της παροχής ύδατος θα προσφέρει 30 θέσεις άμεσης εργασίας στον φορέα. Η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής πέριξ του φράγματος θα προσελκύσει επιχειρήσεις αναψυχής και διασκέδασης (όπως έγινε στην Νεράϊδα της Κοζάνης όπου δημιουργήθηκε μια περιοχή με εστιατόρια, καφετέριες, ξενώνες, σε θέση όπου πριν δεν υπήρχε τίποτα, αλλά και στον Αλιάκμονα ποταμό όπου έγινε λίμνη μετά το φράγμα Πολυφείτου).

Αυτό σημαίνει νέες επιχειρήσεις και τουλάχιστον 150 -200 νέες θέσεις εργασίας.

Η επάρκεια ύδατος θα δημιουργήσει τις συνθήκες στην ΒΙΠΕ για παραμονή και ενίσχυση  βιομηχανιών που το βασικό τους στοιχείο για την παραγωγή είναι το νερό. Υπάρχει ήδη δέσμευση από λειτουργούσα βιομηχανία, για 150 νέες θέσεις εργασίας. Να επισημάνω πως μια θέση άμεσης εργασίας στην βιομηχανία δημιουργεί τέσσερις έμμεσες θέσεις από επιχειρήσεις δορυφορικές και υποστηρικτικές. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 500 νέες θέσεις εργασίας, μόνο από μια μονάδα.

Η επάρκεια ύδατος, θα κάνει την ΒΙΠΕ πόλο έλξης και άλλων βιομηχανιών που έχουν σαν βασικό στοιχείο για την παραγωγή το νερό, κάτι που αποτελεί κύρια αιτία για την εγκατάσταση σε μια περιοχή. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 2000 – 3000 νέες θέσεις εργασίας.

  1. ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ

Για το εμπορικό λιμάνι  θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες και θα απαιτήσουμε να γίνει στην θέση που έχει προβλεφθεί μεταξύ του Γλαύκου και της πέμπτης νηοδόχου.                                    

Μελέτη έχει αποδείξει ότι θα μειωθεί το χερσαίο μεταφορικό  κόστος στο 1/5 του σημερινού με αποτέλεσμα την προσέλκυση βιομηχανιών στην ΒΙΠΕ και όχι μόνο.                                       Σήμερα στην ΒΙΠΕ λειτουργούν 70 περίπου επιχειρήσεις με 3500 εργαζόμενους και μελέτη έχει αποδείξει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα διπλασιασθούν,  μετά την λειτουργία του εμπορικού λιμανιού. Παράλληλα,  το εμπορικό λιμάνι θα προσελκύσει επιχειρήσεις μεταφορών, διαμετακόμισης, Logistic και άλλες που θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 1000 νέες θέσεις εργασίας. Τέλος θα δημιουργηθεί η ανάγκη για αύξηση του προσωπικού του ΟΛΠΑ κατά 20- 30 εργαζόμενους τουλάχιστον, όπως χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων, τεχνικοί, διοικητικό προσωπικό  κ.λ.π., χωρίς να υπολογίζουμε τους εργαζόμενους στην ναυτιλία που θα απασχοληθούν από την περιοχή μας.

  1. ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η Πάτρα έχει μείνει έξω από τον σχεδιασμό για αγωγό φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα οι βιομηχανίες, οι βιοτεχνίες, οι επαγγελματίες άλλα και τα νοικοκυριά να στερούνται αυτού το τόσο σημαντικού αγαθού, που απολαμβάνει η υπόλοιπη χώρα αλλά και όλες οι χώρες της Ευρώπης.

Η Πάτρα θα πρέπει να έχει ενεργειακή επάρκεια σε φυσικό αέριο με φιλικά περιβαλλοντικές εγκαταστάσεις.

Η κατά 40% μείωση του ενεργειακού κόστους, θα απελευθερώσει πόρους στην βιομηχανία και την βιοτεχνία, και  θα προκληθεί μια αύξηση των θέσεων εργασίας της τάξεως των 1000 -1500.

Επισημαίνεται δε πως το φυσικό αέριο είναι κατά 60% φθηνότερο από το ηλεκτρικό ρεύμα, 35% φθηνότερο από το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο και 20% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης.

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως στο Δημαρχείο θα λειτουργεί γραφείο προσέλκυσης επενδύσεων.

Θα παρέχει πληροφορίες για χρήσεις γης, επενδυτικά κίνητρα, δημοτικά τέλη, επάρκεια υδάτων, εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό και ό,τι άλλες πληροφορίες χρειάζεται να έχει κάποιος ενδιαφερόμενος, προκειμένου να επενδύσει στην περιοχή μας».

ΕΡΕΥΝΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

  1. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΌ ΚΕΝΤΡΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ- PATRAS IQ

Η σύνδεση έρευνας και καινοτομίας  με την παραγωγική διαδικασία και η ανάδειξη νέων επιχειρήσεων ως προϊόν της έρευνας, μας δείχνουν το μέλλον.

Βρισκόμαστε ήδη στην εποχή της τεχνολογίας, της καινοτομίας  με απλά λόγια στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.                                                               Η Δημοτική αρχή πρέπει να είναι παρούσα και πρωτοπόρος, με στόχο την δημιουργία στην Πάτρα του Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδας. Αυτό το έργο, θα γίνει πόλος έλξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κυρίως καινοτόμων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν, στην αρχή,  τουλάχιστον  100-150 άμεσες θέσεις εργασίας. Κατ’ επέκταση, η συγκράτηση  επιστημόνων και η δημιουργία start-up επιχειρήσεων, θα δημιουργήσει ένα οικοσύστημα καινοτόμων επιχειρήσεων που θα προκαλέσει την απασχόληση με τουλάχιστον 500 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Η πορεία ενός ερευνητικού κέντρου εξαρτάται από την δυναμική που θα αναπτύξει. Η έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ θα μετατρέψει και θα αναδείξει την περιοχή σε ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας, το οποίο ενισχύεται και από την γεωγραφική της θέση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις