Οι πρώτες εκλογές έγιναν το 1979 - Η χώρα μας εκλέγει 21 ευρωβουλευτές
Eκ των βασικών θεσμικών οργάνων της Ευρωπαικής Ένωσης είναι το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο που αποτελεί το μοναδικό άμεσα εκλεγμένο όργανο της ΕΕ. Αντιπροσωπεύει πάνω από 500 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ και διαδραματίζει κεντρικό και ουσιαστικό ρόλο στην εκλογή του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής. Το Ευρωκοινοβούλιο μοιράζεται με το Συμβούλιο της Ευρωπαικής Ένωσης (αντιπροσωπεύει τις κυβερνήσεις των επιμέρους κρατών μελών & την προεδρία του Συμβουλίου την μοιράζονται εκ περιτροπής τα κράτη μέλη) την εξουσία για την ψήφιση του προυπολογισμού και τη νομοθεσία της ΕΕ.
Σε λίγες μέρες λοιπόν, εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα εκλέξουν τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βρίσκεται στο Στρασβούργο. Οι έδρες του είναι συνολικά 751 και η κατανομή ανά χώρα είναι η εξής βάσει στοιχείων από το βιβλιαράκι «Ευρωπαικό Κοινοβούλιο:Η Φωνή του πολίτη στην ΕΕ».
Βέλγιο – 21
Βουλγαρία-17
Τσεχική Δημοκρατία – 21
Δανία – 13
Γερμανία – 96
Εσθονία – 6
Ιρλανδία – 11
Ελλάδα – 21
Ισπανία – 54
Γαλλία – 74
Κροατία – 11
Ιταλία – 73
Κύπρος – 6
Λετονία – 8
Λιθουανία – 11
Λουξεμβούργο – 6
Ουγγαρία – 21
Μάλτα – 6
Ολλανδία/Κάτω Χώρες – 26
Αυστρία – 18
Πολωνία – 51
Πορτογαλία – 21
Ρουμανία – 32
Σλοβενία – 8
Σλοβακία – 13
Φινλανδία – 13
Σουηδία – 20
Ηνωμένο Βασίλειο 76
Σύνολο 751.
Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα ενεργής άσκησης πολυεθνικής και πολυπολιτισμικής δημοκρατίας. Οι εκλεγμένοι βουλευτές διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ. Οι νόμοι για τους οποίους αποφασίζει το Ευρωκοινοβούλιο με το Συμβούλιο της ΕΕ περιλαμβάνουν ζητήματα όπως η ελεύθερη μετακίνηση, η ασφάλεια των τροφίμων και η προστασία των καταναλωτών, το περιβάλλον και οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας. Τα κράτη μέλη εξακολουθούν να έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας σε τομείς όπως η φορολογία, η άμυνα και οι εξωτερικές υποθέσεις ενώ σε ορισμένους τομείς απαιτείται από το Συμβούλιο να ζητεί τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου πριν τη λήψη μίας απόφασης.
Να προσθέσουμε πως το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο (οι πρώτες εκλογές έγιναν το 1979, προ 40 ετών) παρακολουθεί την ορθή χρήση των πόρων της ΕΕ και τα αποτελέσματα των εκλογών λαμβάνονται υπόψη κατά τον ορισμό του προέδρου της Ευρωπαικής επιτροπής. Το Ευρωκοινοβούλιο καλείται να εκλέξει τον πρόεδρο και να εγκρίνει τον διορισμό της Επιτροπής (Πρόεδρος και Σώμα επιτρόπων) και μπορεί να την αναγκάσει να παραιτηθεί. Τα τελευταία χρόνια το Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο αύξησε σημαντικά τις συζητήσεις που πραγματοποιεί με όλους τους βασικούς φορείς λήψης αποφάσεων για θέματα που αφορούν στο ευρώ, σε μία σημαντική προσπάθεια μεγαλύτερης διαφάνειας στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.
Ο 65χρονος Ιταλός Antonio Tajani, που είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2017 αναφέρει:
Οι Ευρωπαίοι θα αξιολογήσουν προσεκτικά τους υποψηφίους και τα προγράμματά τους πριν πάρουν αποφάσεις μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη και το ρόλο της στον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα κοινό εγχείρημα χωρίς προηγούμενο, θεμελιωμένο στην ειρηνική συνεργασία. Απειλείται όμως από δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν όλα όσα έχουμε πετύχει μαζί.
Ωστόσο, πολύ πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι η εικόνα της Ένωσης στην κοινή γνώμη βελτιώνεται. Το 48% των Ευρωπαίων νιώθει ότι «ο λόγος τους μετράει στην ΕΕ» και παρά τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, ποσοστό που αντιπροσωπεύει συνολική αύξηση 10 μονάδων την τελευταία δεκαετία.
Παρ’ όλα αυτά, έχουμε πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας.
Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη και να την κάνουμε πιο αποτελεσματική, δίνοντας απαντήσεις στις ανησυχίες των πολιτών και χτίζοντας πάνω σε αυτά που έχουμε ήδη κατακτήσει.
Τους ερχόμενους μήνες, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κρίνουν τι κάνει (και πώς) η Ευρωπαϊκή Ένωση για να τους προστατεύσει, να τους δώσει νέες ευκαιρίες και να φανεί δυνατή στην παγκόσμια σκηνή. Οι ανησυχίες τους για τις μεταναστευτικές ροές, την ασφάλεια, το περιβάλλον και την απασχόληση δεν μπορούν να μείνουν χωρίς απάντηση. Εμείς πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι πολίτες γνωρίζουν τις καθημερινές επιτυχίες των ευρωβουλευτων σε θέματα όπως η μεταρρύθμιση των πολιτικών ασύλου, η σύσφιξη της συνεργασίας με την Αφρική, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα μέτρα «anti-dumping» προκειμένου να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, , ο έλεγχος των γιγάντων της τεχνολογίας και η προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Από το 2017 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο — το μόνο άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της ΕΕ — διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης.
Οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης έρχονται συχνά στο ΕΚ για να συζητήσουν με τους ευρωβουλευτές τις θέσεις τους για την εξέλιξη της Ευρώπης, συζητήσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για το επόμενο στάδιο στην εξέλιξη της Ευρώπης.
Παράλληλα, υποδεχτήκαμε περισσότερους από 8,000 νέους στο Στρασβούργο και 800 στις Βρυξέλλες. Μας δόθηκε έτσι η δυνατότητα να μάθουμε περισσότερα για τις ελπίδες και τις ανησυχίες της νέας γενιάς, αλλά κυρίως για το πώς μπορούμε να πάμε μαζί μπροστά την Ευρώπη.
Επίσης τα Μέσα Ενημέρωσης θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην ενημέρωση της κοινής γνώμης ενόψει των εκλογών.
Eπιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr