Ο λόγος για τη Λίνα Μενδώνη, την αρχαιολόγο & αποκαλούμενη "σιδηρά κυρία" του ΥΠΠΟ, την οποία επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Η αρχαιολόγος Λίνα Μενδώνη που είχε διατελέσει για δέκα χρόνια, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού είναι τελικά η επιλογή του νέου Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη για το αξίωμα της νέας Υπουργού Πολιτισμού.
Η γεννηθείσα το 1960 Στυλιανή (Λίνα) Μενδώνη θεωρείται μία προσωπικότητα στον χώρο της και έχει κατά το παρελθόν επισκεφθεί την Πάτρα. Όπως μας θύμισε ο πρόεδρος & πολιτιστικός σύμβουλος του Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ, Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, η Λίνα Μενδώνη μία από τις φορές που είχε έρθει στην Πάτρα ήταν τον Δεκέμβριο του 2012 στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου μεταξύ άλλων είχε υπογραμμίσει πως ο Πολιτισμός είναι για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο και διέξοδος από την σημερινή κρίση.
Η τότε Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε μιλήσει στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, στο πλαίσιο Ημερίδας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την είχε υποδεχθεί ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας ενώ ανάμεσα στο κοινό ήταν ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος και ο αείμνηστος ιδρυτής του Φεστιβάλ Πάτρας Ανδρέας Δ. Ανδριόπουλος. Όπως ανέφερε ο γιος του Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος στο thebest.gr, η Λίνα Μενδώνη είναι μία προσωπικότητα του χώρου του πολιτισμού, γνωρίζει το χώρο ενώ είχε και πολύ καλές σχέσεις με το Φεστιβάλ Πάτρας & με τον πατέρα του και δημιουργό του Φεστιβάλ.
Στην τότε Ημερίδα ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος είχε εκφράσει τις ευχαριστίες του τόσο προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα όσο και προς την κ. Λίνα Μενδώνη για την ένταξη στο ΕΣΠΑ του σημαντικού έργου της αποκατάστασης των ζημιών στον σεισμόπληκτο Ιερό Ναό Παντανάσσης στην Πάτρα, ένα θρησκευτικό μνημείο με πανελλήνια αναγνώριση.
Η δε κ. Μενδώνη στην ομιλία της είχε κάνει μια συνολική επισκόπηση των έργων Πολιτισμού και Τουρισμού που συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι στη δυσμενή συγκυρία της κρίσης τόσο ο Πολιτισμός όσο και ο Τουρισμός είναι δυο κλάδοι που δείχνουν την οδό της εξόδου από την κρίση. «Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι πόρος που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες μας», είχε πει η κ. Μενδώνη προσθέτοντας ότι το συντριπτικό ποσοστό των επισκεπτών στην χώρα μας επιλέγει την Ελλάδα λόγω του μνημειακού της πλούτου. Μεγάλο μέρος της ομιλίας της κ. Μενδώνη τότε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας είχε περιστραφεί και γύρω από την σπουδαιότητα της Αρχαίας Ολυμπίας ως τόπου με βαθιά συμβολική αξία για ολόκληρη την χώρα.
Σύμφωνα με το βιογραφικό της, η Λίνα Γ. Μενδώνη έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1960 και το 1977 αποφοίτησε από το Αρσάκειο του Ψυχικού ενώ το 1981 πήρε το πτυχίο της από το Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1984 από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα του ιδίου Πανεπιστημίου.
Το 1988 στα 28 της χρόνια, αναγορεύθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικά προγράμματα, επιφανειακές έρευνες και συστηματικές ανασκαφές, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ από το 1983 έως το 1988 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα του Προγράμματος Νοτίου Ελλάδος του ΚΕΡΑ.
Από το 1987 η κυρία Μενδώνη είναι επικεφαλής διεπιστημονικής ομάδας για την αρχαιολογική έρευνα της Κέας, Κυκλάδες. Από το 1989 κατέχει θέση ερευνητού στο ΚΕΡΑ. Την περίοδο 1995-1998 διετέλεσε επικεφαλής του διεπιστημονικού προγράμματος ''Ιστορία του Τοπίου και Τοπικές Ιστορίες, Από το φυσικό περιβάλλον στο πολιτιστικό τοπίο''. Είναι μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών.
Από τον Δεκέμβριο του 2009 κατέχει τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού, την οποία είχε, επίσης και το χρονικό διάστημα Μαρτίου 1999 - Μαρτίου 2004. Έχει τιμηθεί με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarieta' Italiana της Ιταλικής Δημοκρατίας.
Τέλος όπως γράφει το flix.gr, από την έγκριση των Ολυμπιακών έργων μέχρι την πολύκροτη υπόθεση της ανασκαφής στην Αμφίπολη και από τους συνδικαλιστές στα προπύλαια της Ακρόπολης μέχρι συνολικά δώδεκα (12) διαφορετικούς υπουργούς και υφυπουργούς τους οποίους είδε να έρχονται και να φεύγουν, η Λίνα Μενδώνη δεν ονομάζεται τυχαία «σιδηρά κυρία» του Υπουργείου Πολιτισμού, έχοντας διατελέσει Γενική Γραμματέας του για δέκα ολόκληρα χρόνια.
*Ανέλαβε τη θέση της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ το 1999, έφυγε το 2004 όταν έγινε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και επέστρεψε, πιο κραταιά παρά ποτέ το 2009 στη θέση, παρακολουθώντας Υπουργούς όπως τους Ελισάβετ Παπαζώη, Θεόδωρο Πάγκαλο, Βαγγέλη Βενιζέλο, Παύλο Γερουλάνο, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Κώστας Τζαβάρα, Πάνο Παναγιωτόπουλο & Κώστα Τασούλα μεταξύ άλλων να παρελαύνουν από το Υπουργείο.
Αρχαιολόγος στο επάγγελμα, υπήρξε πρόεδρος του ΚΑΣ – Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, απ’ όπου κάθε χρόνο περνούσαν για έγκριση πολιτιστικές εκδηλώσεις για το Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας, ενώ γενικά η Λίνα Μενδώνη ήταν παρούσα σε όλα τα «μικρά» και «μεγάλα» γεγονότα που σημάδεψαν τον χώρο του πολιτισμού την τελευταία δεκαετία.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr