Μίλησε και για τη Νομική Βουλή
Η βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου,μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».
Σε σχέση με την κατάργηση της Νομικής Σχολής της Πάτρας σημείωσε: "Κυρία υπουργέ, πως καταργείτε έτσι μια σχολή σε δημόσιο πανεπιστήμιο (Νομική της Πάτρας), όταν μου κραδαίνατε εμένα προσωπικά: αν υπάρχει απόφαση Συγκλήτου, αν οι φορείς το θέλουνε, υπάρχει και το θέλουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πώς κυρία Υπουργέ μου κραδαίνατε τα στοιχεία με τους φοιτητές που φεύγουν στο εξωτερικό για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Πώς λοιπόν αυτοί οι φοιτητές λέτε ότι δεν μπορούν να πάνε σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που δεν παράγει δικηγόρους, παράγει νομικούς. Και θα έπρεπε κάποια στιγμή να πάρετε πίσω αυτό που είπατε ότι η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών δέχτηκε ανταλλάγματα.
Αναλυτικά η ομιλία:
Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Παπαδημητρίου (βουλευτής ΝΔ), που μου αποσαφήνισε πάρα πολλά πράγματα. Αυτή είναι η ουσία του θέματος. Είπε πάρα πολύ σαφώς, ότι δεν πρόκειται να μπουκάρει μέσα έτσι η Αστυνομία, όπως δεν μπουκάρει σε κανένα Πανεπιστήμιο του κόσμου η Αστυνομία έτσι. Άρα το άσυλο είναι το πρόβλημα.
Τι είναι το πανεπιστημιακό άσυλο; Ξέρε τον ορισμό που έχει δώσει ο Αριστόβουλος Μάνεσης; Εκτός και αν ο Μάνεσης είναι επίσης μύθος, είναι οπισθοδρομικός.. Ο Μάνεσης δίνει ένα ορισμό καταπληκτικό και λέει ότι το άσυλο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πανεπιστημιακή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου. Άρρηκτα. Δεν υπάρχει πανεπιστημιακή ελευθερία χωρίς να υπάρχει το στοιχειώδες υπόβαθρο. Ο σωματειακός χαρακτήρας του Πανεπιστημίου, ενότητα πανεπιστημιακών, φοιτητών, διοικητικών. Ξέρετε τι κάνει το άσυλο και αυτό ενοχλεί τη ΝΔ και την Υπουργό Παιδείας;
Το άσυλο εξωθεί τα μέλη της σε διαπραγμάτευση, σε συναίνεση. Όπως η ακαδημαϊκή ελευθερία, η γνώση και η έρευνα επιβάλλουν συνεχή ανατροπή και επαναδιαπραγμάτευση, η άσκηση της δημοκρατίας επιβάλλει τη συνεχή επαναδιαπραγμάτευση. Ναι, κύριε Παπαδημητρίου είναι κατάκτηση της αριστεράς το άσυλο που η δεξιά το πολέμησε. Να ξεμπερδέψουμε με αυτό.
Για να μιμηθώ λίγο την υπουργό παιδείας. Αλήθεια πρώτη: Σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο – τον ισχύοντα που σε λίγες ώρες θα καταργηθεί με τον καινούριο νόμο- η Αστυνομία μπαίνει αυτεπαγγέλτως, παρεμβαίνει, επεμβαίνει όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ζωής και κακουργήματα, αυτεπαγγέλτως. Άρα είναι μύθος η διακίνηση ναρκωτικών, εκτός αν δεν ξέρουμε σε αυτή την αίθουσα ότι η διακίνηση ναρκωτικών είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.
Μας έλεγε ο Πρωθυπουργός ότι ένας νεαρός φοιτητής πάει και βλέπει μπροστά του να γίνεται διακίνηση ναρκωτικών. Έχω την μεγάλη τιμή τα τελευταία είκοσι χρόνια, και κάτι παραπάνω, να είμαι μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας και σ’ ένα πανεπιστήμιο όπως το Πάντειο, που βρίσκεται στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας. Γιατί δεν είδα ποτέ μπροστά μου να γίνεται διακίνηση ναρκωτικών; Και αν γινόταν η διακίνηση γιατί δεν επενέβη η Αστυνομία από μόνη της; Σε όλα τ’ άλλα πλημμελήματα, πταίσματα και όλα αυτά ο νομοθέτης εξωθεί την κοινότητα σε διαπραγμάτευση και εξωθεί τους νέους ανθρώπους στη Δημοκρατία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.
Στο άσυλο συμπυκνώνεται λοιπόν μια μεγάλη δημοκρατική παράδοση του τόπου. Σας ακούω αυτές τις μέρες να λέτε: «Να τελειώνουμε με αυτό το οπισθοδρομικό πράγμα που δεν υπάρχει πουθενά». Από πότε η παράδοση είναι οπισθοδρομικό πράγμα; Είναι οπισθοδρομικό, λοιπόν, το άσυλο, αλλά δεν είναι οι ιεροδιδάσκαλοι στα σχολεία, δεν είναι οπισθοδρομικό πράγμα η κατήχηση και η λειτουργική, το άσυλο είναι οπισθοδρομικό. Και θέλω να πω για την Γαλλία ένα πράγμα, επειδή φοίτησα εκεί στα καλύτερα Πανεπιστήμια. Σήμερα η συζήτηση στη Γαλλία μετά την ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας, η μεγάλη συζήτηση είναι που έφταιξε η Δημοκρατία μας.
Γιατί οι νέοι μας δεν εκπαιδεύονται στην Δημοκρατία, γιατί στην δημοκρατία δεν εκπαιδεύεται κανείς από πάνω με καταστολή. Είναι μια διαδικασία συνεχής, μια συνεχής διαπραγμάτευση. Αυτό μας έχουν μάθει τα δικά μας πανεπιστήμια.
Έχουμε μια σημαντική παράδοση και μέσα σε αυτή τη σημαντική παράδοση, κάτι που ενοχλεί τη ΝΔ, παρήχθη μια αβάσταχτη μνήμη, αυτή που είναι σωματοποιημένη με αυτή την κοινωνία και είναι η μνήμη της Δημοκρατίας και δεν είναι εύκολη καθώς πρέπει να την υπερασπιστούμε.
Υπάρχουν προβλήματα στο Πανεπιστήμιο, ναι. Η απάντηση δεν είναι η κατάργηση του ασύλου. Γιατί μίλησε ένας νεαρός βουλευτής της ΝΔ για τους φοιτητές για τους οποίους μπαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια, γιατί τραυματίστηκαν και αυτά..
Για τους χιλιάδες φοιτητές, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακά λόγω των υψηλότατων διδάκτρων που κάποιοι άφησαν απολύτως ανεξέλεγκτα ποιος θα απολογηθεί άραγε;
Κυρία υπουργέ, πως καταργείτε έτσι μια σχολή σε δημόσιο πανεπιστήμιο (Νομική της Πάτρας), όταν μου κραδαίνατε εμένα προσωπικά: αν υπάρχει απόφαση Συγκλήτου, αν οι φορείς το θέλουνε, υπάρχει και το θέλουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πώς κυρία Υπουργέ μου κραδαίνατε τα στοιχεία με τους φοιτητές που φεύγουν στο εξωτερικό για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Πώς λοιπόν αυτοί οι φοιτητές λέτε ότι δεν μπορούν να πάνε σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που δεν παράγει δικηγόρους, παράγει νομικούς. Και θα έπρεπε κάποια στιγμή να πάρετε πίσω αυτό που είπατε ότι Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών δέχτηκε ανταλλάγματα. "
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr