Βρέθηκε στην Ύδρα
«Η Ελλάδα ανήκει σε όλους και δεν μοιράζεται», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ύδρας, όπου χοροστάτησε στον μεγάλο πανηγυρικό εσπερινό. Συγχοροστάτησαν ο μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ και ο επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση που δέχθηκε από τον μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ να παραβρεθεί στην Ύδρα, αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να την αποδεχθεί, πως ήθελε να γιορτάσει μαζί του, αλλά και με το ποίμνιό του «τη μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης, την Κοίμηση της Θεοτόκου, ταπεινά, χωρίς τυμπανοκρουσίες που πολλές φορές χαλάνε την ουσία των πραγμάτων και μας εκτρέπουν από την πραγματικότητα και την αλήθεια».
Επιπλέον, εξέφρασε την αγάπη και τον σεβασμό του στον μητροπολίτη, ο οποίος υπήρξε αδερφός και συμπαραστάτης σε προβλήματα που έχουν σχέση με την πορεία της Εκκλησίας και του έθνους. Σε αυτό το πλαίσιο της αναφοράς του, πρόσθεσε ότι «ο Κύριος μάς κάλεσε τα τάλαντα που έχουμε να τα αυξήσουμε για το κοινό καλό και όχι για τον εαυτό μας» και υπογράμμισε πως ο μητροπολίτης Ύδρας τα χαρίσματά του τα προσφέρει προς όφελος του λαού.
Χαρακτήρισε, ακόμη, τον συγκεκριμένο χώρο σχολείο, αφού δίπλα στον ναό υπάρχει το Δημαρχείο, και επισήμανε πως «όταν αποφασίστηκε αυτό, το 1833, δεν έλεγαν "αυτό είναι δικό μου κι αυτό δικό σου'', αλλά "αυτό είναι δικό μας'', κάτι το οποίο λείπει σήμερα. Ο αγώνας μας πρέπει να είναι αυτός σήμερα. Αυτό, δηλαδή, που είπε ο Μακρυγιάννης, "όχι εγώ, αλλά εμείς''. Και εύχομαι να μη βρεθούν κάποτε κάποιοι προοδευτικοί που θα πουν "αυτό είναι εκκλησιαστικό και αυτό είναι κρατικό''. Είναι δικά μας. Δεν είναι ούτε του ενός ούτε του άλλου. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο δίδαγμα για όλους». Εν συνεχεία, ανέφερε ότι «προέκταση αυτού του πράγματος είναι η προσωπικότητα του Ιωσήφ Ανδρούση, που το 1822, όταν η Ελλάδα χρειαζόταν χρήματα και τα ζήτησε από την Ισπανία, αποφάσισε να δοθούν από όλους τους ναούς και τα μοναστήρια ο χρυσός και το ασήμι, για να βοηθηθούν ο λαός και η πατρίδα. Και αναφέρουν οι ιστορικοί ότι μαζεύτηκαν 800 οκάδες χρυσού και αργύρου και από αυτά πληρώθηκε ο στρατός, έφαγαν τα φτωχά παιδιά και κόπηκε νόμισμα».
Τέλος, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι «για εμένα σήμερα ήταν ένα βάπτισμα το προσκύνημα σε αυτό το μοναστήρι και εύχομαι τα μηνύματα αυτά να γίνουν κτήμα όλων, των ιεραρχών, των πολιτικών, όλου του λαού. Η Ελλάδα ανήκει σε όλους και δεν μοιράζεται» και ευχήθηκε «η Παναγία μας που είναι η βασίλισσα της αρετής, του πόνου, αλλά και της δόξας να μας φωτίσει όλους και τον καθένα χωριστά να γίνουν όλα αυτά πράξη».
Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Ύδρας καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και εξέφρασε τη χαρά του ιδίου και του ποιμνίου του για την παρουσία του στο ιστορικό μοναστήρι με αφορμή την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Μίλησε για την εκκλησιαστική και εθνική ιστορία του νησιού, αλλά και στους τοπικούς αγίους, όπως, επίσης, και για τους εθνικούς ήρωες. Αναφέρθηκε, ακόμη, στους άξιους, όπως τόνισε, συνεργάτες του αρχιεπισκόπου, όπως είναι ο επίσκοπος Θεσπιών, ενώ κάνοντας λόγο για τις κοινωνικές δομές της Αρχιεπισκοπής μίλησε για το Κέντρο Γεροντολογίας που εγκαινιάστηκε στις αρχές του καλοκαιριού.
Αύριο το πρωί, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα τελέσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Καθεδρικό Ναό και ακολούθως στη συνεδριακή αίθουσα του ναού θα λάβει χώρα επίσημη τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Ύδρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr