Στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών
Θυμάστε την εποχή που υπήρχαν μόνο σταθερά τηλέφωνα και για να επικοινωνήσεις με κάποιον έπρεπε να γυρνάς ένα καντράν ή να πατάς κουμπάκια; H ψηφιακή τεχνολογία ήταν άγνωστη και όλα κινούνταν στο φάσμα της αναλογικής. Στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών λειτουργεί ένα τέτοιο αναλογικό τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο μας «μαρτυρά» την τεχνολογία της εποχής, η οποία έκτοτε έχει κάνει τεράστια άλματα.
Ο Κώστας Μπουρδούλης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας και πρώην Τεχνικός Υπάλληλος του ΟΤΕ τον οποίο συναντήσαμε εκεί μας εξήγησε τη λειτουργία του λέγοντας παράλληλα πως πρόκειται για το μοναδικό σε λειτουργία στο κόσμο αναλογικό τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο διέσωσε ο ίδιος μαζί με άλλους.
«Πρόκειται για το εκπαιδευτικό τηλεφωνικό κέντρο του ΟΤΕ Πάτρας στις σχολές του οποίου δίδασκα. Καταφέραμε να το διασώσουμε και να το φέρουμε στο Πανεπιστήμιο. Αυτά τα τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρετούσαν την Ελλάδα από το 1973 ως τα μέσα της δεκαετίας του 90. Το κάθε κέντρο εξυπηρετούσε 10.000 συνδρομητές.
Αυτό ήταν στις σχολές του ΟΤΕ, ήταν εκπαιδευτικό τηλεφωνικό κέντρο αλλά έχει όλες τις τεχνολογίες . Δεν το διέσωσε ούτε η Ανατολική Γερμανία και είναι το μοναδικό σε λειτουργία στον κόσμο. Κομμάτια του υπάρχουν αλλά όχι σε λειτουργία. Είναι ένας αναλογικός υπολογιστής» εξηγεί στο thebest.gr o Κώστας Μπουρδούλης.
Το τηλεφωνικό κέντρο είχε εγκατασταθεί στο κτίριο των σχολών του ΟΤΕ στο πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου.
Το τηλεφωνικό κέντρο ΑΤΖ – 65 κατασκεύαζε η εταιρία RFT, στην πρώην ανατολική Γερμανία. Κάθε τηλεφωνικό κέντρο αποτελούσε τηλεπικοινωνιακή μονάδα ραβδεπαφικής τεχνικής. Στηριζόταν κυρίως στη χρήση ηλεκτρονόμων και εξυπηρετούσε ανάγκες Αστικών Υπεραστικών και Διεθνών δικτύων.
Μπορούσε να υποστηρίξει μία από τις παρακάτω τεχνολογίες.
Την Βηματοπορική Τεχνολογία, που εξυπηρετούσε συνήθως τον κεντρικό ιστό των πόλεων και την Τεχνολογία Κεντρικού Ελέγχου που εξυπηρετούσε τις περιφερειακές ανάγκες. Είχε τη δυνατότητα να υποστηρίζει από 200 έως 10.000 τηλεφωνικές συσκευές. Μπορούσε να συνδεθεί με άλλες ανεξάρτητες τηλεφωνικές μονάδες και να εξυπηρετεί οποιονδήποτε αριθμό τηλεφωνικών συνδέσεων απαιτούνταν.
Τα μυστικά του πιο αρχαίου υπολογιστή αποκαλύφθηκαν στην Πάτρα
Οι συντελεστές της εγκατάστασης του τηλεφωνικού κέντρου στο ΜΕΤ
Κώστας Μπουρδούλης, πρώην τεχνικός υπάλληλος του ΟΤΕ, Υπεύθυνος Μελέτης, Συντονισμού και Εγκατάστασης
Κώστας Καϊπάνος, πρώην τεχνικός υπάλληλος του ΟΤΕ
Ανδρέας Οικονομόπουλος, πρώην τεχνικός υπάλληλος του ΟΤΕ
Λευτέρης Ράπτης, πρώην τεχνικός υπάλληλος του ΟΤΕ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr