Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Και στην Πάτρα το "Πόνος και Δόξα" του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Και στην Πάτρα το "Πόνος και Δόξα&q...

Με τον Αντόνιο Μπαντέρας σε μία συγκινητική ερμηνεία που τιμήθηκε στις Κάννες

H νέα ταινία του 70χρονου σήμερα Ισπανού σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ με τίτλο «Πόνος και Δόξα» έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 και παίζεται και εδώ στην Πάτρα στα Odeon Veso Mare στην Ακτή Δυμαίων. Είναι ένα φιλμ που έχει πάρει πολύ καλές κριτικές που μάλιστα λίγο έλειψε να χαρίσει στον εκκεντρικό και ιδιαίτερα ταλαντούχο Αλμοδόβαρ, τον Χρυσό Φοίνικα του φετινού Φεστιβάλ των Καννών. Τελικά στις Κάννες αυτός που βραβεύτηκε ήταν ο Αντόνιο Μπαντέρας, ο γοητευτικός Ισπανός ηθοποιός που δίνει μία συγκινητική ερμηνεία ως μελαγχολικός γκριζομάλλης σκηνοθέτης ονόματι Σαλβαδόρ Μάλο. Η ταινία έχει πολλές αυτοβιογραφικές αναφορές στον ίδιο τον Αλμοδόβαρ και σίγουρα θα έχει καλή τύχη και στα ερχόμενα Όσκαρ της Αμερικανικής Ακαδημίας, η οποία αγαπά τον Αλμοδόβαρ.

Όπως ο ίδιος είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη του στην εφημερίδα «The Guardian», «ποτέ δεν ήμουν ο γιος που θα ήθελαν οι γονείς μου. Οι γονείς μου ζούσαν στον 21ο αιώνα κι εγώ ήμουν παιδί του 21ου». Ο Αλμοδόβαρ μέχρι η καριέρα του ως σκηνοθέτης να απογειωθεί δούλευε σε κρατική εταιρεία τηλεφωνίας ζώντας παράλληλα ως νέος και απολαμβάνοντας τα πάρτι και τη νυχτερινή ζωή της Μαδρίτης.

Στο φιλμ «Πόνος και Δόξα», την 21η ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ γίνεται μια λαμπερή συγκέντρωση συνεργατών. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι ο Αντόνιο Μπαντέρας, με τον οποίο ο Αλμοδόβαρ συνεργάστηκε πρώτη φορά το 1982 στην ταινία «Ο Λαβύρινθος του Πάθους». Έκτοτε ο Μπαντέρας έπαιξε σε πολλές γνωστές ταινίες του Ισπανού σκηνοθέτη τη δεκαετία του '80 όπως τα «Matador», «Ο Νόμος του Πόθου», «Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης» και «Δέσε με!». Υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα που δεν συνεργάστηκαν μέχρι και το 2011 που δούλεψαν μετά από χρόνια στην ταινία «Το Δέρμα που Κατοικώ» και ξανά δύο χρόνια μετά στο «Δεν Κρατιέμαι». Ουσιαστικά πάντως με αμιγώς πρωταγωνιστικό ρόλο ο Μπαντέρας επανέρχεται σε ταινία του Αλμοδόβαρ (στο «Πόνος και Δόξα») μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια. Όπως εκμυστηρεύθηκε ο Αλμοδόβαρ, όταν ο Μπαντέρας τέλη ’80, αρχές ’90 έφυγε για το Χόλυγουντ όπου έπαιξε σε μεγάλες επιτυχίες όπως «Η Μάσκα του Ζορό», ένιωσε προδομένος. «Ένιωσα σαν μάνα που έχασε το γιο της, ήταν ο πρωταγωνιστής μου στη δεκαετία του ’80, ήταν σαν να εγκατέλειψε το σπίτι μας εννοώντας τη Μαδρίτη, να δουλεύει εδώ για μένα. Αλλά ήμουν χαρούμενος για την επιτυχία του», είπε ο Πέδρο Αλμοδόβαρ στην εφημερίδα The Guardian.

Η 21η μεγάλου μήκους ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ αποτελεί μια από τις πιο αυτοβιογραφικές ταινίες του με αρκετές αναφορές στη ζωή και την καριέρα του.

Σε ένα ρόλο-έκπληξη στο νέο αυτό φιλμ, εμφανίζεται η Πενέλοπε Κρουζ, με την οποία ξεκίνησε τη συνεργασία του ο σκηνοθέτης το 1997 στην ταινία «Καυτή Σάρκα». Η διασημότερη ίσως συνεργασία τους πραγματοποιήθηκε δυο χρόνια μετά, το 1999, με την ταινία «Όλα για τη Μητέρα μου» που τιμήθηκε με το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Το 2006 η Πενέλοπε Κρουζ, στα 45 της χρόνια σήμερα, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Γύρνα Πίσω» και το 2009 στις «Ραγισμένες Αγκαλιές». Οι Πέδρο Αλμοδόβαρ, Αντόνιο Μπαντέρας και Πενέλοπε Κρουζ συνεργάστηκαν από κοινού και οι τρεις, πρώτη φορά στο κωνικό φιλμ «Δεν Κρατιέμαι» του 2013 ενώ το «Πόνος και Δόξα» η δεύτερη κοινή τους δουλειά.

Τέλος με την ηθοποιό Χουλιέτα Σεράνο έχουν συνεργαστεί ήδη από την πρώτη ταινία του σκηνοθέτη το 1980, το «Η Πέπη, η Λούσι, η Μπομ και τ'Αλλα Κορίτσια...». Στο υπόλοιπο της δεκαετίας του ’80, ακολούθησαν συνεργασίες με τον Αλμοδόβαρ όπως η ταινία «Αμαρτωλές Καλόγριες» ενώ στα «Matador», «Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης» και «Δέσε με!» έπαιξε μαζί με τον Μπαντέρας.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture