Δεν γίνονται μια σειρά από κοστοβόρες, ωστόσο υποχρεωτικές μετρήσεις, σύμφωνα με το εργαστήριο υγιεινής
Πόσοι από εμάς,γνωρίζουμε τι νερό πίνουμε; Και πως μπορούμε να αντιληφθούμε την ποιότητά του; Εάν θέλαμε να επισυνάψουμε τις κατά καιρούς αμφιβολίες ως προς την ποιότητα του νερού του δικτύου, δυο είναι τα επιβαρυντικά στοιχεία στα οποία θα μπορούσε κανείς να εστιάσει. Η αναπόφευκτη παρουσία του χλωρίου που πολλές φορές είναι πολύ έντονη στη γεύση μας και η κατά περιόδους εμφάνιση σχετικής θολότητας συνέπεια των ζημιών των παλαιών σωλήνων του δικτύου.
Το thebest.gr μπήκε στο εργαστήριο υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών το οποίο είναι διαπιστευμένο για ένα μεγάλο αριθμό χημικών και μικροβιολογικών παραμέτρων σε περιβαλλοντικά δείγματα κατά ISO 17025 και κατέγραψε τη διαδικασία χημικής εξέτασης πόσιμου νερού της Πάτρας.
Το νομοθετικό πλαίσιο για το πόσιμο νερό διακρίνεται από ιδιαίτερη αυστηρότητα, τόσο όσον αφορά στην συχνότητα των ελέγχων (καθώς απαιτούνται περισσότεροι), όσο και για τα όρια των παραμέτρων που ελέγχονται (τα οποία έχουν χαμηλώσει αισθητά), σε σύγκριση με τους άλλους τύπους νερού που μπορεί κανείς να καταναλώσει. Το πλαίσιο αυτό προσθέτει επιπλέον εγγύηση για την καλή ποιότητα του πόσιμου νερού.
Παρασιτικοί έλεγχοι, έλεγχοι για παθογόνα, ιολογικές αναλύσεις, εκτίμηση επικινδυνότητας, όπως κάνει η ΔΕΥΑΘ και υποχρεούνται να κάνουν οι δήμοι μετά την επικαιροποίηση - αυστηροποίηση των ελέγχων (ισχύει με κοινοτική οδηγία από τον Νοέμβριο του 2017), δεν έχει γίνει από τον δήμο Πατρέων, σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη. Αν είχε γίνει τέτοιος έλεγχος όπως μας λέει ο ίδιος, θα την είχε κάνει το εργαστήρι υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, που είναι και το μοναδικό πιστοποιημένο για τέτοιους ελέγχους στην χώρα.
Ακούστε τι λέει ο διευθυντής του εργαστηρίου υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών
Στην Πάτρα και σε πρόσφατη μέτρηση του εργαστηρίου υγεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, δεν βρέθηκε χλώριο σε δείγματα που ελήφθησαν από συντριβάνια ακόμη και του κέντρου της Πάτρας. Το νερό στα συντριβάνια είναι πόσιμο και ακριβώς ίδιο με εκείνο που καταλήγει στις βρύσες μας.
Η χλωρίωση του πόσιμου νερού επιβάλλεται στη χώρα μας καθώς οι κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα είναι τέτοιες, που ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών, μεταξύ τών οποίων συνυπάρχουν και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας.
Το thebest.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Ανδρέα Παπανικήτα. Η απάντηση από την ΔΕΥΑΠ είναι πως το νερό είναι απόλυτα καθαρό και πως οι έλεγχοι γίνονται σε κάθε επίπεδο.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr