Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Ασπασία Ρηγοπούλου μίλησε στη Διακίδειο για την "τρομακτική" επίδραση του διαδικτύου στα παιδιά

Η Ασπασία Ρηγοπούλου μίλησε στη Διακίδει...

Ακόμα είπε πως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στον εγκέφαλο ενός παιδιού είναι μεγαλύτερη & ισχυρότερη

Το μείζον θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας σήμερα και αφορά στη χρήση των νέων τεχνολογιών από τα παιδιά και πόσο αυτές επηρεάζουν την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη, ανέλυσε το περασμένο Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 το απόγευμα από το βήμα της Διακιδείου Σχολής Λαού στην οδό Κανάρη, η ιατρός ακτινολόγος, δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών Ασπασία Ρηγοπούλου, Ακτινοδιαγνώστρια Επιμελήτρια Α΄ ΠΓΝΠΠ, η οποία τυγχάνει και πολιτευτής Αχαΐας της ΝΔ.

Μέσα από την παρουσίαση πραγματικών δεδομένων, η κ. Ρηγοπούλου αναφέρθηκε στην θετική και αρνητική πλευρά της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων από τα παιδιά. Σε αυτό βέβαια τον πρώτο ρόλο παίζουν οι γονείς οι οποίοι χρησιμοποιούν τα μέσα αυτά από τη βρεφική ηλικία των παιδιών τους, ως «μπέιμπι σίτερ».      

«Οι  εικόνες με τα παιδιά να τρέχουν ξέγνοιαστα στις πλατείες,  να παίζουν κρυφτό ή κυνηγητό, να πηγαίνουν βόλτα τις κούκλες τους ή να παίζουν με τα αυτοκινητάκια τους όλο και περισσότερο απομακρύνονται. Τα σημερινά παιδιά έχουν πολλές ανησυχίες και ερεθίσματα. Η ενασχόληση με τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας διευρύνει ακόμα περισσότερο τις γνώσεις τους» ανέφερε η κ. Ρηγοπούλου.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εξηγώντας ότι: «η απορρόφηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τον εγκέφαλο του παιδιού είναι μεγαλύτερη (από ότι στους ενήλικες), γιατί ο εγκέφαλός του έχει μεγαλύτερη αγωγιμότητα (μεγαλύτερη αναλογία υγρών), μικρότερο μέγεθος, λεπτότερα κρανιακά οστά.  Το αναπαραγωγικό, το ανοσοποιητικό και άλλα συστήματα των παιδιών, βρίσκονται  επίσης σε στάδιο προγραμματισμού και ανάπτυξης ενώ τα κύτταρά τους πολλαπλασιάζονται ταχύτατα με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτα σε τυχόν  γενετικές βλάβες».

Εστιάζοντας ιδιαίτερα στο θέμα του εθισμού η κ. Ρηγοπούλου ανέφερε: «χάσαμε το μέτρο. (ένας μέσος χρήστης ελέγχει το κινητό του 47 φορές την ημέρα ενώ οι χρήστες ηλικίας από 18 έως 24 το ελέγχουν 82 φορές την ημέρα.) Κι αυτό δεν αφορά μόνον τους νέους αλλά και εμάς τους μεγαλύτερους. Οι ίδιοι οι έφηβοι θεωρούν ότι ο εθισμός στο κινητό αγγίζει τους γονείς τους σε ποσοστό 30%, βάση της έρευνας που έγινε το 2016. Αυτό το εθιστικό αποτέλεσμα είναι ο λόγος που οι οθόνες αποκαλούνται "ηλεκτρονική κοκαΐνη"». Ακόμα εξήγησε ότι «οι τεχνολογικές συσκευές είναι από κατασκευής τους σχεδιασμένες να είναι ελκυστικές και κυριολεκτικά να καθηλώνουν όποιον τις έχει στα χέρια του. Η χρήση τους εμπεριέχει επαναλαμβανόμενα συμπεριφορικά μοτίβα (π.χ. σκρολάρισμα ή κλικάρισμα), γεγονός που δημιουργεί ένα είδος συμπεριφορικής εξάρτησης, η οποία γίνεται ακόμα πιο έντονη για τα παιδιά καθώς ικανότητά τους να διαχειριστούν τις παρορμήσεις τους είναι υπό διαμόρφωση. Επιπλέον η χρήση των τεχνολογικών  συσκευών προσφέρει στα μικρά παιδιά ένα αίσθημα ελέγχου για τον κόσμο που τους περιβάλλει, έναν κόσμο όμως που λόγω ηλικίας ουσιαστικά δεν μπορούν να ελέγξουν, με αποτέλεσμα οι συσκευές αυτές να  γίνονται ακόμα πιο ελκυστικές».

Τέλος η ομιλήτρια ανέλυσε τις σωματικές βλάβες (οφθαλμολογικά προβλήματα, μυοσκελετικά, διαταραχές ύπνου, διαταραχές μνήμης και μαθησιακής ικανότητας, παχυσαρκία, διαβήτης) καθώς και τις ψυχολογικές επιπτώσεις (απομόνωση, κατάθλιψη, έντονος εκνευρισμός, τεχνολογικό στρες κ.α.) καταλήγοντας ότι «επομένως δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια και πρέπει να λαμβάνουμε τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των παιδιών μας από την άκριτη χρήση της τεχνολογίας. Οφείλουμε πρώτα να εκπαιδευτούμε εμείς οι ίδιοι οι γονείς  για να συμβαδίζουμε με τις εξελίξεις και κατόπιν να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας σωστά ώστε να χρησιμοποιούν την τεχνολογία ως μέσο για την εξέλιξη και την πρόοδό τους».

Από την πλευρά της η Ψυχολόγος - Σύμβουλος  του Παιδοψυχιατρικού Κέντρου του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Κωνσταντίνα Ν. Κοτσή μίλησε για την ψυχολογική επίδραση της τεχνολογίας στα παιδιά, μέσα από παραδείγματα που αντιμετωπίστηκαν στο πλαίσιο του Κέντρου.

«Το Διαδίκτυο αποτελεί θέμα συζήτησης και “σημείο των καιρών”. Χρησιμοποιείται από όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, χρώματος, φυλής, θρησκεύματος. Η δυσκολία στην οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε έγκειται στο να αναγνωρίσουμε πότε γίνεται προβληματική χρήση του ή και εθιστική. Στα παιδιά το φαινόμενο της εξάρτησης από το Διαδίκτυο τείνει να πάρει τρομακτικές διαστάσεις».

 Ανάμεσα στο κοινό ήταν & ο βουλευτής Αχαίας της ΝΔ, Άγγελος Τσιγκρής και ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Τάκης Παπαδόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις