Μια από τις καταγγελίες τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του αριθμού
«Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην Πάτρα υπάρχουν πολλοί γιατροί που καπνίζουν συνεχώς εντός του νοσοκομείου σε χώρους κοινόχρηστους και για τους ασθενείς και για τους γιατρούς αλλά και για τους φοιτητές». Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, γιατρός εντοπίστηκε να καπνίζει και σε αίθουσα που βρίσκεται δίπλα από τους ασθενείς που ξυπνούν από την αναισθησία μετά το χειρουργείο.
«Μπαρ στο Χαλάνδρι μετά τις 11 το βράδυ επιτρέπει στους θαμώνες του να καπνίζουν στον εσωτερικό χώρο. Και όταν ερωτήθηκαν οι εργαζόμενοι, είπαν πως είναι απόφαση των ιδιοκτητών παρόλο που και οι ίδιοι δεν συμφωνούν».
Καφενείο σε προάστιο της Ανατολικής Αττικής δεν είχε πουθενά προειδοποιητική σήμανση ότι απαγορεύεται το κάπνισμα. «Δίπλα μας ήρθε ένας γεράκος. Αμέσως ο “πολλά βαρύς” καταστηματάρχης του έφερε τασάκι. Αναψε και αυτός τσιγάρο και φυσούσαν τον καπνό με ευχαρίστηση. (...) Εκφράσαμε το παράπονό μας με κόσμιο τρόπο και η αντίδραση του καταστηματάρχη ήταν άκρως επιθετική, με ύφος δερβέναγα και με απαίτηση-διαταγή να φύγουμε από το μαγαζί του και να πάμε όπου μας αρέσει».
Στο σχολείο μας, στη πίσω αυλή, σε κάθε διάλειμμα καπνίζουν κάποια παιδιά. Η τάξη μας είναι πάνω από αυτήν την αυλή και όταν μπαίνουμε μέσα μερικές φορές μυρίζει καπνίλα. Οι καθηγητές βλέπουν αυτά τα παιδιά αλλά κάνουν ότι δεν τα βλέπουν. Είναι παράνομο το κάπνισμα στο σχολείο, δεν γίνεται τόσα παιδιά να αναπνέουν τον καπνό από κάποιους “ψευτόμαγκες” που καπνίζουν. Ζητώ να γίνει έλεγχος στο σχολείο μου και να δοθεί πρόστιμο στον διευθυντή».
Οι συγκεκριμένες καταγγελίες είναι ένα μόνο δείγμα όσων έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία αλλά και στην επίσημη γραμμή του υπουργείου Υγείας 1142 μετά και την επίσημη έναρξη της νέας «αρχής» του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας.
Τις τρεις πρώτες ημέρες λειτουργίας του ο αριθμός 1142 του υπουργείου Υγείας δέχθηκε περισσότερες από 1.000 κλήσεις, με το 26% αυτών να αφορά σε καταγγελίες για παραβάσεις του νόμου.
Στην πλειονότητά τους (σε ποσοστό μεγαλύτερο του 65%) αυτές οι παραβάσεις αφορούσαν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καφέ, μπαρ-καφέ και ταβέρνες, κατά βάση από πελάτες αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και από εργαζομένους, και ακολουθούν σε συχνότητα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις (15%) και οι δημόσιες υπηρεσίες (5%).
Μεταξύ των χώρων στους οποίους κάποιοι «απείθαρχοι» κάπνιζαν ήταν ακόμα και αεροδρόμια και λεωφορεία ΚΤΕΛ.
Καταστήματα, υπηρεσίες και επιχειρήσεις του Λεκανοπεδίου Αττικής συγκέντρωσαν το 55% των αναφορών, ενώ αντίθετα από τη Θεσσαλονίκη ήταν μόλις το 10% των καταγγελιών.
Από την υπόλοιπη επικράτεια, οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν σε θεριακλήδες της Κρήτης.
*Με στοιχεία από kathimerini.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr