Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η Αιγιώτισσα Μαρία Καλλιμάνη βραβεύτηκε στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Η Αιγιώτισσα Μαρία Καλλιμάνη βραβεύτηκε ...

Τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε και στον σκηνοθέτη Ερρίκο Ανδρέου - Διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Σε ζεστό κλίμα παρέας, παρά το κρύο που επικρατούσε το βράδυ της Τετάρτης 4/12/2019,  έριξε αυλαία το 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, η όμορφη αυτή σινεφίλ διοργάνωση, με την τελετή λήξης να φιλοξενείται στον κινηματογράφο Τριανόν της οδού Κοδριγκτώνος ενώ το πάρτι που ακολούθησε, έγινε στο bar Matchpoint.

Στην τελετή, με οικοδεσπότη, όπως πάντα, τον Διευθυντή του Φεστιβάλ και γνωστό κριτικό Νίνο Φένεκ Μικελίδη και παρουσία πολλών ανθρώπων του κινηματογράφου, απονεμήθηκαν τα τιμητικά βραβεία καθώς και τα βραβεία του Διαγωνιστικού Τμήματος, από τις 4 επιτροπές της φετινής διοργάνωσης ενώ ακολούθησε η προβολή, σε πανελλαδική πρεμιέρα, της ταινίας της Haifaa Al Mansour “The Perfect Candidate” από τη Σαουδική Αραβία. Ο Νίνος Μικελίδης, αφού έκανε μια ανασκόπηση του φετινού Πανοράματος αναφερόμενος στα μεγάλα αφιερώματα, τους καλεσμένους και τις πρεμιέρες της διοργάνωσης, ευχαρίστησε θερμά όλους τους φορείς, τους υποστηρικτές και τους χορηγούς επικοινωνίας της 32ης διοργάνωσης, ενώ στο τέλος της τελετής, ευχήθηκε να εξασφαλιστούν και την επόμενη χρονιά οι πόροι (πράγμα όλο και πιο δύσκολο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά),ώστε το φεστιβάλ να γιορτάσει το 2020 αισίως τα 33α γενέθλιά του!

Αναλυτικά τα βραβεία του φεστιβάλ, με τη σειρά που απονεμήθηκαν:

ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Στον σκηνοθέτη Ερρίκο Ανδρέου. Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος

Στην Αιγιώτισσα ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη. Προβλήθηκε video χαιρετισμός της ηθοποιού, που την ώρα της τελετής έπαιζε σε παράσταση στο θέατρο, και το βραβείο παρέλαβε στο πάρτι που ακολούθησε.

Στον σκηνοθέτη Βασίλη Μαζωμένο. Το βραβείο απένειμε η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη

Στον σκηνοθέτη Χρίστο Σιοπαχά και το βραβείο παρέλαβε αντί αυτού η Άντρη Χρυσάνθου, από το Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας «Το Σπίτι της Κύπρου».

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΟΥ

αποτελούμενης από αναγνώστες του περιοδικού Αθηνόραμα (Μέλη: Ιωσηφίνα Κοντέση, Στέλιος Πετρουλάκης & Σπύρος Χειμωνάκης).

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία STITCHES από τη Σερβία, διάρκειας 105 λεπτά.

Σκηνοθεσία: Miroslav Terzic.

Το σκεπτικό της απόφασης βράβευσης:

Εμείς, ως η κριτική επιτροπή των αναγνωστών του περιοδικού «Αθηνόραμα», επιλέξαμε τη σερβική ταινία “Stitches - Ράμματα”, του Μίροσλαβ Τέρζιτς, η οποία θίγει το ζήτημα της εμπορίας βρεφών, που μάστιζε τη χώρα τη δεκαετία του ’90, αμέσως μετά τον εμφύλιο πόλεμο και το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Πέρα από το σενάριο και τον σκηνοθετικό χειρισμό, μας εντυπωσίασε η έξοχη ερμηνεία της πρωταγωνίστριας και η φωτογραφία, η οποία προβάλλει με εξαιρετικό τρόπο τα «ράμματα» στις πληγές του μετεμφυλιακού Βελιγραδίου, που δεν έχουν επουλωθεί 20 χρόνια μετά.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΚΚ

Επιτροπή μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Γεράσιμος Βάκρος, Δημήτρης Κολιοδήμος & Θόδωρος Σούμας)

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία «Η Ανάκριση - The Interrogation», Ελλάδα, διάρκειας 80 λεπτών.

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Πορτοκαλάκης.

Το σκεπτικό της απόφασης:

Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου απονέμεται στην ταινία Η Ανάκριση, του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη, για την εύστοχη και πειστική αναμόχλευση του κοντινού παρελθόντος της χώρας μας, που αποδίδεται με επαγγελματική επιδεξιότητα, αφηγηματική οικονομία και σκηνοθετική άνεση, μέσω δύο καλά σκιαγραφημένων σημερινών χαρακτήρων – μιας οργισμένης νεαρής αντιεξουσιάστριας και του συμβιβασμένου αριστερού, βασανισμένου από τη χούντα πατέρα της.

ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI – ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Επιτροπή μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI)

Τάσος Γουδέλης, Vecdi Sayar (Τουρκία), Alena Sycheva – Ρωσία

Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία

PASSED BY CENSOR, Τουρκία, Γερμανία, Γαλλία, διάρκειας 96 λεπτών.

Σκηνοθεσία: Serhat Karaaslan.

Το σκεπτικό της απόφασης:

Τα μέλη της επιτροπής της FIPRESCI του 32ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου αποφάσισαν να απονείμουν το βραβείο ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στην Τουρκο-Γαλλο-Γερμανική συμπαραγωγή με τίτλο "Görülmüştür" (Passed by Censor). Η ταινία αντανακλά, με λεπτό, διακριτικό τρόπο τα κοινωνικά και διανοητικά ζητήματα ενός αξιωματικού των φυλακών, που ελέγχει την αλληλογραφία των κρατουμένων. Ασκώντας κριτική στο σύστημα φυλακών της Τουρκίας, η ταινία παράλληλα εστιάζει στη σχέση μεταξύ μύθου και πραγματικότητας και μεταφέρει πειστικά στο θεατή την αναζήτηση του ήρωα για δικαιοσύνη καθώς και τα ερωτικά του συναισθήματα. Ο σκηνοθέτης Serhat Karaaslan χειρίζεται το στοιχείο της μεταφοράς , συνδέοντας την έννοια της λογοκρισίας με τις μεθόδους δημιουργικής γραφής που διδάχθηκε.

ΒΡΑΒΕΙΑ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

Τα μέλη της φετινής επιτροπής του φεστιβάλ ήταν οι Στάθης Βαλούκος (συγγραφέας – σεναριογράφος), Αντώνης Μποσκοϊτης (κινηματογραφιστής – δημοσιογράφος) & Ελισάβετ Χρονοπούλου (σκηνοθέτης, συγγραφέας, σεναριογράφος), που φέτος αποφάσισαν να απονείμουν 2 βραβεία και 2 εύφημους μνείες, ενώ το Βραβείο Ελληνικής Ταινίας συνοδεύονταν και από 1.000 ευρώ, χρηματικό έπαθλο – χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ ΣΕ ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ δόθηκε στην ταινία «Stitches» του Μιροζλάβ Τέρζικ, για την ευαίσθητη και διεισδυτική προσέγγιση σε μία απ' τις πιο τραγικές συνέπειες του εμφυλίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, την εξαπάτηση των γονέων και την αρπαγή των φυσικών παιδιών τους.

ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ δόθηκε στην ταινία «Εξορία-Exile», Ελλάδα, διάρκειας 110 λεπτών.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαζωμένος

Το σκεπτικό της απόφασης:

Η Επιτροπή του 32ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου αποφάσισε ομόφωνα να αποδώσει εύφημο μνεία στην ταινία «Εξορία» του Βασίλη Μαζωμένου. Για την αισθητική της αναζήτηση, που συνδυάζει το χιούμορ με το δράμα των ανέστιων - απάτριδων ανθρώπων, στο νεοελληνικό δυστοπικό τοπίο.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Απονεμήθηκε στην ταινία “Passed by censor”, συμπαραγωγή Τουρκίας, Γερμανίας και Γαλλίας του Serhat Karaaslan. O λόγος ήταν για το πώς ο κεντρικός χαρακτήρας αντιλαμβάνεται την υπάρχουσα πραγματικότητα, η οποία επιδέχεται πολλά επίπεδα «ανάγνωσης», άρτια ενορχηστρωμένη από τον σκηνοθέτη. Για μία ιστορία, επίσης, που αναγάγει το προσωπικό δράμα του ήρωα σε συλλογικό, για το καθεστώς λογοκρισίας στις τουρκικές φυλακές και για το πατριαρχικό μοντέλο της τουρκικής οικογένειας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ απονεμήθηκε στην ταινία «Η Ανάκριση».

Το βραβείο απένειμε ο Διευθυντής Παραγωγής του Ε.Κ.Κ., Πάνος Θωμαϊδης

Οι φωτογραφίες από την τελετή λήξης έχουν photo credit: Πάνος Μουζάκης.

*Nα θυμίσουμε πως στην ξεχωριστή αυτή σινεφίλ διοργάνωση βρέθηκε για μία μέρα και το thebest.gr όπου και παρακολούθησε μία από τις ταινίες του αφιερώματος στο έτος 1969, τους "Δύο Ληστές - Butch Cassid & the Sundance kid" του Τζορτζ Ρόι Χιλ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight