Στις 11 το πρωί της Τρίτης θα τελεστεί και η Δοξολογία για τους προστάτες των Πυροσβεστών "Τρεις Παίδες εν καμίνω"
Στις 17 Δεκεμβρίου ως γνωστόν τιμάται από την Ορθόδοξη Χριστιανική εκκλησία μας η μνήμη της Κοιμήσεως του Αγίου Διονυσίου, Προστάτη & Πολιούχου της Ζακύνθου. Ο Άγιος Διονύσιος έζησε από το 1546 έως το 1622 και θεωρείται θαυματουργός. Στην Πάτρα έχει ανεγερθεί ιερός ναός στην ομώνυμη περιοχή που αποτελεί και το επίκεντρο του εορτασμού.
Η θρησκευτική πανήγυρη ξεκινά με τον εσπερινό στις 18.00 το απόγευμα της Δευτέρας 16/12 όπου θα χοροστατήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος που θ’ αναφερθεί και στο βίο του Αγίου Διονυσίου, το ιερό σκήνωμα του οποίου παραμένει και φυλάσσεται άφθαρτο στο ναό στην Ζάκυνθο όπου επίσης λαμβάνει μεγάλος εορτασμός.
Στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου στην οδό Νόρμαν στην Πάτρα θα ακολουθήσει ιερά αγρυπνία στις 22.00 όπου θα ιερουργήσει ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, αρχιμανδρίτης Αρτέμιος Αργυρόπουλος και το πρωί της Τρίτης 17/12/2019, 7-10 θα τελεστεί η πανηγυρική, αρχιερατική Θεία λειτουργία χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου που θα κηρύξει και το Θείο λόγο. Ο κ.κ. Χρυσόστομος θα τελέσει και στις 11 το πρωί στο ναό του Αγ. Διονυσίου την Θεία Δοξολογία για το Πυροσβεστικό Σώμα που τιμά τους προστάτες του, Τρεις Παίδες εν Καμίνω, εικόνα των οποίων υπάρχει στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου.
Ο φετινός εορτασμός στην πολυπληθή ενορία του Αγ. Διονυσίου Πατρών θα ολοκληρωθεί στις 5 το απόγευμα της Τρίτης με την παράκληση και μεθεόρτιο εσπερινό όπου θα προεξάρχει ο π. Νεκτάριος Γαλάνης.
Ο Διονύσιος γεννήθηκε το 1547 στη Ζάκυνθο από γονείς πλούσιους και ευγενείς, με καταγωγή από τη Βενετία. Το κοσμικό του όνομα ήταν Δραγανίγος Σιγούρος. Νιώθοντας κλίση προς το μοναχικό βίο από νωρίς ενδύθηκε το μοναχικό σχήμα στη μονή των Στροφάδων νήσων, απέναντι από τη Ζάκυνθο, και χειροτονήθηκε ιερέας.
Με παρακίνηση του αρχιεπισκόπου Αθηνών χειροτονήθηκε επίσκοπος Αίγινας με το όνομα Διονύσιος. Μετά από χρόνια ποιμαντορικής δράσης στο νησί του Αργοσαρωνικού, επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου έζησε ασκητικά στη Μονή της Αναφωνήτριας.
Ο Άγιος Διονύσιος εκοιμήθη το 1622, σε ηλικία 75 ετών. Το λείψανό του ετάφη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της μονής Στροφάδων. Κατά την ανακομιδή είδαν ότι το λείψανό του ήταν άφθαρτο. Το είχαν στην αρχή στημένο όρθιο στον επισκοπικό θρόνο του ναού, αλλά αργότερα το μετέφεραν στην πόλη και το διατηρούσαν σε διάφορους ναούς. Στις μέρες μας είναι τοποθετημένο σε πολυτελή λάρνακα στο ναό που φέρει το όνομά του.
Από τις πολλές αρετές του Αγίου Διονυσίου αξίζει να επισημανθούν η ταπεινοφροσύνη και η μεγάλη ανεξικακία του. Όταν ζήτησε καταφύγιο στο μοναστήρι ο φονιάς του αδελφού του, τον έκρυψε και τον προστάτευσε, όπως αναφέρει το www.sansimera.gr.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr