Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος Πατρινό Καρναβάλι 2025
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

H «έξυπνη» Φάτνη του Καθολικού Ναού της Πάτρας και το μήνυμά της

H «έξυπνη» Φάτνη του Καθολικού Ναού της ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Έχει αξιοποιηθεί και η τεχνολογία στην κατασκευή της

Η φάτνη του Καθολικού Ναού της Πάτρας είναι και φέτος εντυπωσιακή και φέτος διαφορετική από τιε προηγούμενες χρονιές αν και έχει κρατηθεί ένα τμήμα της.

Όπως εξηγεί ο εφημέριος του Ναού π. Γεώργιος Ντάγκας «η φετινή φάτνη απεικονίζει τη διάδοση του χριστιανικού μηνύματος μέσα στο χρόνο. Ο Ιησούς γεννιέται στη Βηθλεέμ, οι Απόστολοι και μαθητές του, όμως, καθώς και οι διάδοχοί τους, μεταφέρουν το μήνυμα της ενανθρώπισης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Από τους Αγίους Τόπους ξεκινάει η γέφυρα του χρόνου η οποία συμβολίζει το πέρασμα 2.000 ετών και φθάνει μέχρι τη σύγχρονη Πάτρα.

Η γέφυρα είναι κατασκευασμένη με χαρακτηριστικά υλικά της εποχής του Ιησού αλλά και μεταγενέστερων εποχών, για να καταλήξει στην εντυπωσιακή -της εποχής μας- γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Πάνω στη γέφυρα του χρόνου διακρίνουμε τους κορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, καθώς και τους υπόλοιπους μαθητές του Ιησού, οι οποίοι ξεκινούν για να ευαγγελίσουν όλο τον κόσμο. Για τον ίδιο λόγο καταφθάνει με πλοιάριο στην Πάτρα ο ψαράς Αγ. Ανδρέας, για να γίνει «ψαράς ανθρώπων». Στη σύγχρονη απεικόνιση της πόλης οι κάτοικοί της καταφθάνουν να τον υποδεχθούν, να αφήσουν δηλαδή το χριστουγεννιάτικο μήνυμα να πλημμυρίσει την καρδιά τους».

 

Ο Ιωσήφ Δεμαρτίνος με γνώσεις στην πληροφορική είναι ο άνθρωπος που κατασκεύασε τις μακέτες της φάτνης και την υλοποίησε μαζί με μια ομάδα ατόμων δουλεύοντας καιρό πάνω σε αυτή, αφού έχει αξιοποιήσει και τη χρήση αισθητήρων προσθέτοντάς της ηχητικά εφέ και εφέ φωτισμού.

«Είναι multimedia φέτος η φάτνη. Κάνουμε μια εξομοίωση της ημέρας και της νύχτας και όλη αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από ήχους» επισημαίνει στο thebest.gr ο κ. Δεμαρτίνος.

Οι αισθητήρες ενεργοποιούν με την ανθρώπινη παρουσία τα εφέ κάνοντας έναν κύκλο τριών λεπτών και οι επισκέπτες μπορούν να δουν ως και τον καπνό από τη φωτιά.

Το τμήμα που προστέθηκε φέτος αφορά στην παραδοσιακή φάτνη και το κλειδί είναι οι τρεις γέφυρες την οποία διαβαίνουν οι Απόστολοι και οι οποίες συνδέουν τη φάτνη με την πόλη της Πάτρας.

Η επιλογή των γεφυρών δεν είναι τυχαία. Είναι αντίγραφα υπαρκτών ζεύξεων και συμβολίζουν και την τεχνολογική εξέλιξη στο διάβα του χρόνου.

Η πρώτη βρίσκεται στην Ισπανία (Αλκανταρα), η δεύτερη γέφυρα είναι ξύλινη και βρίσκεται στην Αγγλία. «Λέγεται τοξοειδής, αλλά δεν έχει κανένα ξύλο με κάμψη. Είναι όλα ευθεία ξύλα και για την εποχή ήταν ένα μηχανικό επίτευγμα. Δίπλα της είναι μεταλλική γέφυρα η οποία υπάρχει επίσης στην Αγγλία και είναι η πρώτη χυτή γέφυρα που έγινε στον κόσμο».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight