Θωρακίζονται ενεργειακά τα τέσσερα νοσοκομεία
Ανοίγει ο δρόμος για την κτιριακή «θωράκιση» τεσσάρων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Δυτικής Ελλάδας μετά την υπογραφή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια της έγκρισης σκοπιμότητας για την ενεργειακή αναβάθμισή τους.
Η μελέτη σκοπιμότητας αφορά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγία Βοήθεια», το Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου «Α. Παπανδρέου» και το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, τα κτίρια των οποίων παρουσιάζουν προβλήματα και χρειάζονται άμεσης «θεραπείας».
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Γνώμη» τα τέσσερα μεγάλα έργα που είχαν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό 10.152.000 ευρώ, είναι τα εξής:
Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων A,B,C και M του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, με προϋπ. 6.433.000 ευρώ.
Ενεργειακή αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, με προϋπ. 1.545.000 ευρώ.
Ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας –Νοσηλευτική Μονάδα Αιγίου, με προϋπ. 1.765.000 ευρώ.
Ενεργειακή αναβάθμιση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, στην Βότση 9, στο Αγρίνιο, με προϋπ. 408.000 ευρώ.
Με τα παραπάνω έργα θα επιτευχθεί καλύτερη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, έξυπνη διαχείριση της ενέργειας και της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και εξοικονόμηση κόστους. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στα κτίρια, εκτός από τις απαραίτητες βελτιώσεις στη θερμομόνωση για τη μείωση των θερμικών απωλειών (διπλοί υαλοπίνακες, θερμο-προσόψεις, δώματα κλπ), περιλαμβάνουν και σημαντικές παρεμβάσεις όσο αναφορά και στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα στην πλευρά της κατανάλωσης ενέργειας (αλλαγή φωτισμού με LED, αλλαγές κινητήρων κλιματιστικών μονάδων με χρήση inverter κλπ), του καινοτόμου ελέγχου για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους (χρήσης BMS, έξυπνη ρύθμιση επιπέδου φωτισμού, πολυζωνική ρύθμιση κλιματισμού, αυτοματοποιημένες μετρήσεις ηλεκτρικών και θερμικών μεγεθών σε επιμέρους ζώνες των κτιρίων κλπ), αλλά και της παραγωγής ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (ΑΠΕ) με την τοποθέτηση κεντρικών ηλιοθερμικών συστημάτων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης καθώς και φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Προβλέπεται, επίσης, να καταργηθεί η χρήση όλων των επιμέρους τοπικών κλιματιστικών μονάδων (ενεργοβόρες, ακριβή συντήρηση) με συστήματα κεντρικού κλιματισμού με fan-coils.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr