Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κέντρο και Νότιες συνοικίες της Πάτρας "πνίγονται" πιο πολύ από τη ρύπανση

Κέντρο και Νότιες συνοικίες της Πάτρας &...

Η μορφολογία της πόλης που βασανίζει συγκεκριμένες περιοχές

Δεν επιβαρύνονται όλες οι περιοχές της Πάτρας το ίδιο από την αιθαλομίχλη που «πνίγει» την ατμόσφαιρα κατά κύριο λόγο από την καύση των ξύλων, εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr  ο Καθηγητής του Τομέας Εφαρμοσμένης Φυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Ανδρέας Καζαντζίδης.

Όπως εξηγεί ο Καθηγητής, αναλύοντας τα αποτελέσματα του συστήματος «Αιθέρας» που έχει στήσει σε τουλάχιστον 10 περιοχές της Πάτρας του Πανεπιστήμιο, κάποιες περιοχές της πόλης πληρώνουν πιο βαρύ το «τίμημα» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από άλλες. Έτσι οι περιοχές του κέντρο, πέριξ της Τριών Ναυάρχων μέχρι το παλιό Τελωνείο και την Αγίου Νικολάου καθώς και εκείνες στο νέο Λιμάνι, πάνω προς την Ελευθερίου Βενιζέλου, το Κουκούλι, την Κυψέλη και τις Νότιες Συνοικίες, έχουν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Αντίστοιχα συνοικίες από την οδό Γερμανού και πάνω, τα Δεμένικα, η Αγία Σοφρία, η Αγυιά και φυσικά οι βόρειες περιοχές προς Καστελλόκαμπο, Ρίο, Αγίο Βασίλειο κτλ. είναι σε καλύτερη κατάσταση. Αυτές καθώς και η περιοχή του Πανεπιστημίου Πατρών, το Πλατάνι κτλ. που είναι πιο αραιοκατοικημένες εμφανίζουν σημαντικές μικρότερες συγκεντρώσεις των επικίνδυνων μικροσωματιδίων που κατά κύριο λόγο προέρχονται από τα τζάκια.

Το γεγονός ότι ορισμένες περιοχές είναι πιο επιβαρυμένες από άλλες καταδεικνύει, μας εξηγεί ο κ. Καζαντζίδης ότι πρόκειται για τοπική μόλυνση δηλαδή από τοπικές πηγές και δεν είναι μεταφερόμενη. Και τούτο γιατί κατά τις ημέρες που υπάρχει, για παράδειγμα σκόνη από την Σαχάρα αυτή «σαρώνει» ομοιόμορφα όλη την έκταση της πόλης.

Αντιθέτως σε περιπτώσεις που η ατμόσφαιρα είναι καθαρή από τέτοια μεταφερόμενη ρύπανση, κατά τις πρωινές ώρες λόγω αγροτικών καύσεων, και τα βράδια εξαιτίας της καύσης ξύλων στα τζάκια, εάν οι καιρικές συνθήκες το ευνοούν (άπνοια και υγρασία), διαπιστώνουμε άλλες συγκεντρώσεις σε διαφορετικές περιοχές. Υπάρχει μια ιδιαίτερη γεωγραφία στην Πάτρα. Εάν κανείς βγει στο Δασύλλιο και κοιτάξει προς τα Νότια, θα διαπιστώσει ότι όλη αυτή η περιοχή είναι σαν ένα μικρό λεκανοπέδιο. Έχει γύρω βουνά μέχρι το Σούλι και την Οβρυά. Ο αέρας εγκλωβίζεται στα χαμηλά στρώματα.

Βλέπουμε π.χ. αγροτικές καύσεις με τον καπνό να φτάνει μέχρι ένα σημείο στην ατμόσφαιρα και μετά να οριζοντιώνεται. Εγκλωβίζεται ο καπνός στα κατώτερα στρώματα οι ρύποι και μεγάλες μάζες ρύπων σε μικρότερο όγκο δίνουν συγκεντρώσεις που φτάνουν στα «κόκκινα». Από την άλλη πλευρά προς το Ρίο λόγω των ισχυρών ανέμων που συνήθως επικρατούν τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα», σημειώνει ο Καθηγητής.

Σημειώνει τέλος ότι στην σκέψη μας συνήθως υπάρχουν στεγανά για το τι θα μπορούσε αν προκαλεί την μόλυνση. Για παράδειγμα θεωρούμε ότι τα αυτοκίνητα είναι μια κύρια πηγή ρύπανσης αλλά όπως έχουν εξελιχθεί οι κινητήρες τα τελευταία χρόνια, εκπέμπουν πάρα πολύ λίγα μικροσωματίδια σε σχέση π.χ. με τα τζάκια.

Οι μετρήσεις του Τμήματος Χημικών-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν δείξει ότι ένα αυτοκίνητο με ένα σχετικά καινούργιο κινητήρα Euro 5 -6 εκπέμπει 0,15 γραμμάρια σε 30 χιλιόμετρα που συνήθως κάνουμε μέσα σε μια μέρα, ενώ ένα τζάκι που θα κάψει 4 ώρες εκπέμπει 1.000 φορές περισσότερο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις