Σήμερα στην Πάτρα θεωρούνται άστεγοι, 90 με 100 άτομα, μέγεθος όμως που μεταβάλλεται διαρκώς
Άνδρας, μεσήλικας, άνεργος. Αυτό είναι στη συντριπτική πλειοψηφία το προφίλ του πατρινού άστεγου, όπως καταγράφεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις τέσσερις γυναίκες φιλοξενήθηκαν στο υπνωτήριο της οδού Γούναρη τις ημέρες του μεγάλου ψύχους. Δεν είναι μόνο οι άνδρες όμως. Στην κορύφωση της κρίσης οι μεμονωμένοι άστεγοι και οι άστεγες οικογένειες έφθασαν τον αριθμό ρεκόρ των 800 στην Πάτρα. Σήμερα ο αριθμός έχει πέσει στους 100, κυρίως λόγω της χορήγησης του επιδόματος στέγασης.
Μέχρι πρότινος περίπου 25 άτομα φιλοξενούνταν στην πανσιόν που νοίκιαζε εδώ και χρόνια ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων (ξεκίνησε επί δημαρχίας Γιάννη Δημαρά και συνεχίστηκε από τη νυν δημοτική αρχή) για τους άστεγους. Από τα τέλη του 2019 η δομή αυτή έχει μεταφερθεί στη νέα δομή που δημιούργησε το Κοινωνικός Οργανισμός. Πρόκειται για το Υπνωτήριο Αστέγων και την Στέγη Αστέγων, που βρίσκεται επί της οδού Μπουκαούρη 100 (στη διασταύρωσή της με την οδό Γούναρη) και η οποία χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ, με πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.
Οι άστεγοι, οι άνθρωποι που ζουν στους δρόμους της Πάτρας και κοιμούνται στα πεζοδρόμια, στα παγκάκια, στις πυλωτές των πολυκατοικιών, μέσα σε χαρτόκουτα, εκτεθειμένοι στο κρύο και σε διάφορους κινδύνους είναι μια ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας. Και δεν είναι μόνο αυτοί που βλέπουμε στους δρόμους. Είναι και αυτοί που έχουν βρεθεί στο δρόμο και φιλοξενούνται από συγγενείς και φίλους, αλλά και αυτοί που απειλούνται από έξωση, καθώς λόγω της πολύχρονης κρίσης, έφτασαν σε σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν το νοίκι του σπιτιού τους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Κοινωνικού Οργανισμού, σήμερα στην Πάτρα θεωρούνται άστεγοι, 90 με 100 άτομα, μέγεθος όμως που μεταβάλλεται διαρκώς. Πρόκειται για άτομα που έχασαν την εργασία τους, κάποιοι που είναι από άλλες πόλεις καθώς το οικογενειακό τους περιβάλλον τους έδιωξε, ενώ και ορισμένοι επιλέγουν να ζουν στο δρόμο. Η πλειοψηφία τους, για δικούς της λόγους, αρνείται να αφήσει το σημείο που σε απάνθρωπες συνθήκες περνά της καθημερινότητά της.
Υπνωτήριο Αστέγων και Στέγη Αστέγων της Πάτρας
Το thebest.gr επισκέφθηκε τη νέα δομή του Κοινωνικού Οργανισμού για τους άστεγους και συνομίλησε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Θεόδωρο Τουλγαρίδη και την υπεύθυνη της δομής, την κοινωνική λειτουργό Βάσω Αλέρτα.
Το πρώτο τεστ για τη νέα δομή του Κοινωνικού Οργανισμού, ήταν με το κύμα του ψύχους των γιορτών. Όπως μας είπε η κυρία Αλέρτα, το υπνωτήριο δέχθηκε 41 αιτήσεις και φιλοξενήθηκαν, κατά μέσο όρο, 15 άτομα κάθε βράδυ. Ο αριθμός των ατόμων ήταν εναλλασσόμενος και η διανυκτέρευση των αστέγων γινόταν μόνο με την επίδειξη κάποιου επίσημου εγγράφου που πιστοποιούσε την ταυτότητά τους, αρκεί φυσικά να μην ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών και μην έφεραν κάποιο αντικείμενο πάνω τους, για την ασφάλεια των υπόλοιπων φιλοξενούμενων.
Όπως εξηγεί η υπεύθυνη της δομής, Βάσω Αλέρτα, όλοι όσοι φιλοξενήθηκαν στη δομή κατά τη διάρκεια του ψύχους, αυτή την περίοδο κάνουν τα χαρτιά τους και τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ώστε να φιλοξενηθούν σε πιο μόνιμη βάση στη Στέγη Αστέγων.
Τα χαρακτηριστικά του ξενώνα
Οι εργαζόμενοι της δομής
Το Υπνωτήριο και η Στέγη Αστέγων
Στο συγκεκριμένο κτίριο, φιλοξενούνται δύο δομές. Η μία είναι το υπνωτήριο των αστέγων, όπου οι άστεγοι μπορούν να κοιμηθούν το βράδυ και να φύγουν το επόμενο πρωί και η Στέγη Αστέγων, όπου έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά φιλοξενίας. Το υπνωτήριο λειτουργεί από τις 8:00 το βράδυ έως και τις 8:00 το πρωί.
Βέβαια, όπως μας εξηγεί η κυρία Αλέρτα, στόχος είναι η κοινωνική επανένταξη των φιλοξενούμενων και για το λόγο αυτό, υπάρχει πολύπλευρη στήριξη των φιλοξενούμενων από τις υπηρεσίες του Κοινωνικού Οργανισμού.
Η δομή εκτείνεται σε τρεις ορόφους. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν τα γραφεία του προσωπικού και τα δωμάτια του Υπνωτηρίου. Στον δεύτερο και στον τρίτο όροφο αναπτύσσεται η δομή της Στέγης Αστέγων.
Τα δωμάτια είναι καθαρά, φωτεινά και ζεστά, με τρία έως πέντε κρεβάτια το καθένα, με λουτρό – μπάνιο και κουζίνα.
Συνολικά, η δυναμικότητα της δομής είναι στα 90 άτομα και οι φιλοξενούμενοι εκτός από το να κοιμηθούν και να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο, μπορούν να πάρουν πρωϊνό και μεσημεριανό, στην τραπεζαρία της δομής, που προέρχεται από τη δομή των συσσιτίων του Κοινωνικού Οργανισμού, αλλά και από προσφορές κοινωνικών φορέων της Πάτρας.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Θεόδωρος Τουλγαρίδης, το υπνωτήριο - Ξενώνας Αστέγων, το λειτουργεί και το διαχειρίζεται ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων και αποτελεί πανελλαδικά το μοναδικό Ξενώνα τέτοιας δυναμικότητας που λειτουργεί χωρίς τη μεσολάβηση ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ ή ιδιωτικών εταιρειών. Βέβαια, η διαδικασία για τη λειτουργία της δομής, που χρηματοδοτείται από πρόγραμμα ΕΣΠΑ με ένα εκατομύριο ευρώ, ξεκίνησε πριν από περίπου δύο χρόνια, ωστόσο ο κ. Τουλγαρίδης αποδίδει αυτή την καθυστέρηση, στο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο όπως υποστηρίζει ευνοεί τη λειτουργία των δομών αυτών με την παρεμβολή ιδιωτών, αλλά και στην εξεύρεση του κατάλληλου χώρου που να πληροί τις προδιαγραφές του προγράμματος. Για το λόγο αυτό, δύο διαγωνισμοί που είχε προκηρύξει ο Κοινωνικός Οργανισμός για την εύρεση κτιρίου, είχαν κηρυχθεί άγονοι.
Εξάλλου, προσθέτει ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού, μέσω της λύσης που επελέγη, διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των 20 εργαζομένων της δομής. Οι εργαζόμενοι είναι κοινωνικοί λειτουργοί, διοικητικό προσωπικό, φύλακες, γενικών καθηκόντων, νοσηλευτές και ψυχολόγος.
Η υπεύθυνη της δομής, κοινωνική λειτουργός, Βάσω Αλέρτα
Στο μέσο της φωτογραφίας ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Θεόδωρος Τουλγαρίδης
Ο αριθμός των αστέγων τα προηγούμενα χρόνια ήταν σαφώς μεγαλύτερος και έφτανε στα 700 άτομα! Αριθμός που μειώθηκε δραστικά χάρη στο επίδομα στέγασης που χορήγησε το κράτος και έδωσε στέγη στους ανθρώπους αυτούς που έχουν χτυπηθεί από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.
Οι αριθμοί αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος: 800 άτομα υπέβαλαν αίτηση για βεβαίωση αστεγίας, στον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων προκειμένου, να λάβουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και το Επίδομα Στέγασης.
Το πρόβλημα γιγαντώνεται μόνο και μόνο αν συνειδητοποιήσει κάποιος πως σε πολλές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί υπάρχουν από πίσω οικογένειες, κάποιες εκ των οποίων πολυμελείς.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr