Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο κοροναϊός μεταδίδεται από απόσταση δύο μέτρων

Ο κοροναϊός μεταδίδεται από απόσταση δύο μέτρων

Η επιδημία θα κρατήσει πολλούς μήνες στην καλύτερη περίπτωση, εκτιμούν ειδικοί επιδημιολόγοι βάσει των πρώτων διαθέσιμων στοιχείων

Ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί από απόσταση δύο μέτρων, όπως προειδοποιεί η κινεζική, εθνική επιτροπή υγείας.  Στο μεταξύ για τη εξέλιξη του κοροναϊού σε πανδημία και για τα συμπτώματα της νόσου μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της εταιρείας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος. «Κάποια στιγμή θα έρθει κάποιο περιστατικό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαργαλιάνος. Στο μεταξύ με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας ενταχθηκε στα νοσοκομεία αναφοράς του Κοροναϊού.

Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό και το Πανεπιστημιακό της Πάτρας

Πρόεδρος Εταιρείας Λοιμώξεων: " Ο κοροναϊός θα έρθει και στην Ελλάδα"

Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή, αν φθάσει στα μάτια ή σε βλεννώδεις μεμβράνες του ανθρώπου. «Όλοι πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες και να μειώνουν τον αριθμό των στενών επαφών όσο το δυνατόν περισσότερο. Λέγοντας 'στενές' εννοούμε αυτή τη στιγμή μια απόσταση ενός έως δύο μέτρων --η μόλυνση μπορεί να συμβεί σ' αυτή την απόσταση», εξήγησε ο Λι Σινγκουάνγκ του νοσοκομείου Ντιτάν του Πεκίνου.  

Πρώτη επιμόλυνση από άνθρωπο σε άνθρωπο σε ευρωπαϊκό έδαφος   Εν τω μεταξύ, ένας Γερμανός άνδρας που διαγνώστηκε με στέλεχος του νέου κοροναϊού, μολύνθηκε στην δουλειά του από συνάδελφο, σε ευρωπαϊκό έδαφος και θεωρείται το πρώτο κρούσμα επιμόλυνσης ανθρώπου από άνθρωπο εκτός Ασίας. Ο 33χρονος ασθενής μολύνθηκε με τον νέο κοροναϊό από Κινέα συνάδελφό του στην εταιρεία Webasto. Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Βαυαρίας Μέλανι Χουμλ, ο ασθενής είναι σε καλή κατάσταση και νοσηλεύεται σε καραντίνα σε κλινική του Μονάχου.  

Ο 33χρονος είναι πατέρας παιδιού προσχολικής ηλικίας το οποίο πηγαίνει σε παιδικό σταθμό.  

Η Webasto διαθέτει εργοστάσια στην Κίνα, όπως και άλλες γερμανικές εταιρίες, που τώρα ανακοινώνουν, η μία μετά την άλλη, ότι αναστέλλουν τα ταξίδια των εργαζομένων τους προς την Κίνα. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε πριν από λίγο η εταιρία ανταλλακτικών αυτοκινήτων «Schaeffler». Εν τω μεταξύ στο Μόναχο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Abendzeit», παρουσιάζεται ήδη έλλειψη σε μάσκες προστασίας αναπνοής.  

Ακόμα 40 άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή ο ίδιος και η συνεργάτιδα της εταιρίας από την Κίνα, ελέγχονται για τον ιό.

Η γυναίκα επισκέφθηκε την έδρα της Webasto στην Γερμανία από τις 19 έως τις 23 Ιανουαρίου και παρουσίασε συμπτώματα κατά την πτήση της επιστροφής. Διαγνώσθηκε τελικά στις 26 Ιανουαρίου, ενώ ο άνδρας από την Γερμανία βρισκόταν μέχρι χθες στην εργασία του.

Οι χειρουργικές μάσκες, ένα αμφιλεγόμενο μέτρο προστασίας κατά του ιού

Kαθώς εξαπλώνεται η παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κοροναϊό, οι πανικόβλητοι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο εξαρτώνται από μια αβέβαιη πρώτη γραμμή άμυνας: την πολυπόθητη χειρουργική μάσκα που όμως είναι σε έλλειψη και για περιορισμένη χρήση.

Ενώ οι Ασιάτες που χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους με τη χαρακτηριστική υποπράσινη μάσκα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν από emojis με μάσκα και από φήμες περί ελλείψεων και αποθεμάτων, η ταπεινή χειρουργική μάσκα έχει γίνει ένα απαραίτητο όπλο στη μάχη εναντίον ενός αόρατου εχθρού.

Είναι φθηνή, μαζικής παραγωγής και συνήθως εύκολα διαθέσιμη στα φαρμακεία, όμως οι ειδικοί αμφισβητούν τη χρησιμότητά της ως ένα εργαλείο παρεμπόδισης της μετάδοσης του νέου ιού.

Ενώ η κλασική, χαλαρής εφαρμογής, μάσκα μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των σταγονιδίων του βήχα από τους μολυσμένους πολίτες, εντούτοις είναι μια "μονόδρομη" άμυνα και δεν συνιστά ένα αποτελεσματικό εμπόδιο απέναντι στην εισπνοή επικίνδυνων αερομεταφερόμενων μικροβίων.

"Δεν είναι ένα από τα συνιστώμενα εμπόδια" (μετάδοσης του ιού) για όσους δεν έχουν μολυνθεί, δήλωσε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπουζίν.

Ο Σατόσι Χιρόι, ένας ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Οσάκα, δήλωσε στο AFP ότι αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι ανώτερης ποιότητας χειρουργικές μάσκες -- αναφερόμενος στις ακριβότερες μάσκες που μοιάζουν με αναπνευστήρες και έχουν στενή εφαρμογή, ενώ χρησιμοποιούνται για να φιλτράρουν τα λεπτά σωματίδια σκόνης και ρύπανσης

"Αλλά, όπως πάντα, δεν υπάρχει εγγύηση 100%", δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα της μάσκας.

Πάντως στους δρόμους της Μπανγκόγκ πολλοί ήταν οι πολίτες εκείνοι που δήλωσαν σήμερα ότι εμπιστεύονται τη χειρουργική μάσκα ως μέτρο προστασίας κατά του ιού.

"Ανησυχώ πολύ για τον ιό", δήλωσε στο AFP η 28χρονη Τανιαμόν Τζαμοφάστ.

"'Οπου πηγαίνω, εκτός από τη μάσκα, κουβαλάω απολυμαντικό ζελέ για τα χέρια και αποφεύγω περιοχές με κινέζους τουρίστες".

Άλλοι είναι "βαρύτερα" --και αποτελεσματικότερα-- εξοπλισμένοι με μάσκες-αναπνευστήρες N95 σε μια πόλη που επί εβδομάδες πλήττεται από υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης.

Στην Ταϊλάνδη, στην παρούσα περίοδο αιχμής για τα τουριστικά γκρουπ από την ενδοχώρα, έχουν σημειωθεί 14 κρούσματα του νέου κοροναϊού και μόνο το ένα αφορούσε επισκέπτη από την Κίνα.

Για τον χημικό Σουφάκ Σαφακούλ η παρούσα κρίση χαρακτηρίζεται από τον μεγαλύτερο πανικό καταναλωτών για την αγορά τέτοιων ειδών που έχει δει ο ίδιος μετά την επιδημία του SARS το 2002/3.

"Όλοι οι προμηθευτές μας μασκών έχουν ξεμείνει από αποθέματα. Αυτές οι μάσκες κατασκευάζονται στην Κίνα και η ίδια η χώρα δεν έχει αποθέματα", λέει ο ίδιος.

"Γνωρίζουμε ότι δεν παρέχει 100% προστασία αλλά είναι καλύτερα από το τίποτα...και μπορεί επίσης να καθησυχάσει το κοινό".

Ακόμη όμως και για εκείνους που διαθέτουν μάσκα υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που πρέπει να τη φοράνε.

Τη Δευτέρα ο δήμαρχος της Ουχάν, του επίκεντρου της επιδημίας, δέχτηκε διαδικτυακά "πυρά" επειδή φόρεσε τη μάσκα το μέσα-έξω.

"Μπορείς να εισπνεύσεις τον ιό αν υπάρχει κενό ανάμεσα στη μάσκα και στο πρόσωπο", πρόσθεσε ο Σατόσι Χιρόι του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Οσάκα.

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της επαρχίας Χουμπέι δέχτηκε επικρίσεις επειδή δεν φορούσε μάσκα στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, παραβιάζοντας έτσι τη διαταγή που επέβαλε μάσκα σε δημόσιους χώρους.

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, το τρίψιμό τους με αιθυλική αλκοόλη, η αποφυγή να πιάνουμε το πρόσωπό μας και να πηγαίνουμε σε μέρη με πολύ κόσμο προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως τα ενδεδειγμένα ατομικά μέτρα προστασίας.

Η Facebook, η HSBC και άλλες μεγάλες εταιρίες περιορίζουν τα επαγγελματικά ταξίδια στην Κίνα

   

Η Facebook και άλλες μεγάλες εταιρίες όπως η LG Electronics και η HSBC επιβάλλουν περιορισμούς στα ταξίδια στην Κίνα, καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό ξεπέρασε σήμερα τους 100.

Οι αεροπορικές εταιρίες επίσης ακυρώνουν πτήσεις και επαναπρογραμματίζουν δρομολόγια καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες όχι μόνο για την επαρχία Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, αλλά και για την υπόλοιπη ηπειρωτική Κίνα.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χθες ότι οι Αμερικανοί που θέλουν να επισκεφθούν την Κίνα θα πρέπει να «επανεξετάσουν» τα σχέδιά τους, ενώ η Νότια Κορέα αναβάθμισε σήμερα την ταξιδιωτική της οδηγία, συμβουλεύοντας τους πολίτες τους να μην πάνε στη χώρα.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, η HSBC, απαγόρευσε όλα τα ταξίδια του προσωπικού της στο υπό κινεζική κυριαρχία Χονγκ Κονγκ για δύο εβδομάδες και στην ηπειρωτική Κίνα μέχρι νεοτέρας, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που είδε το Reuters. Η HSBC, που εδρεύει στη Βρετανία και έχει τη μεγαλύτερη παρουσία μεταξύ των ξένων τραπεζών στην Κίνα, ζήτησε επίσης από τους υπαλλήλους που πρόσφατα επισκέφθηκαν την Κίνα να επιλέξουν να παραμείνουν στο σπίτι τους. «Ζητάμε από αυτούς που ταξίδεψαν στην ηπειρωτική Κίνα ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον που ταξίδεψε στην επαρχία Ουχάν ή πέρασε από αυτήν τις τελευταίες 14 ημέρες να παραμείνουν σπίτι τους για 14 ημερολογιακές ημέρες», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας. Η αμερικανική ανταγωνίστριά της Goldman Sachs επέβαλε αντίστοιχα μέτρα, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters.

Η Facebook είναι η πρώτη μεγάλη αμερικανική εταιρία που ανακοίνωσε αναστολή των ταξιδιών ύστερα από την προειδοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης. Η αμερικανική εταιρία μέσων κοινωνικής δικτύωσης ζήτησε από τους υπαλλήλους να αναστείλουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ηπειρωτική Κίνα και έδωσε εντολή στους υπαλλήλους που είχαν ταξιδέψει εκεί να εργαστούν από το σπίτι, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος.

Η νοτιοκορεατική εταιρία οικιακών συσκευών LG προχώρησε σε ολοκληρωτική απαγόρευση των ταξιδιών στην Κίνα και συμβούλευσε τους υπαλλήλους που βρίσκονται στην Κίνα για επαγγελματικούς λόγους να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με εκπρόσωπο.

Η νοτιοκορεατική εταιρία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων SK Hynix ανακοίνωσε ότι ζητά από τους υπαλλήλους να αποφύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στην Κίνα, ενώ ο τραπεζικός όμιλος Standard Chartered περιόρισε τα ταξίδια στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Στη Γερμανία, η εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Webasto, που έχει 11 μονάδες στην Κίνα, μεταξύ των οποίων και στην Ουχάν, ανέστειλε όλα τα επαγγελματικά ταξίδια προς και από την Κίνα ύστερα από το ξέσπασμα της επιδημίας και τη μόλυνση ενός εργαζομένου της.

Η ιαπωνική Honda Motor ανακοίνωσε ότι συστήνει στους υπαλλήλους να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, ενώ η Nissan Motor ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απομακρύνει τους Ιάπωνες υπαλλήλους της και τις οικογένειές τους από την Ουχάν με ειδικό αεροσκάφος ναυλωμένο από την κυβέρνηση.

Καθώς οι εταιρίες επανεξετάζουν τους κινδύνους που ενέχουν τα ταξίδια στην Κίνα, κάποιες αεροπορικές εταιρίες ανακοίνωσαν ότι η ζήτηση για πτήσεις μειώνεται και προχωρούν σε προσαρμογή δρομολογίων.

Η νοτιοκορεατική εταιρία χαμηλού κόστους Air Seoul ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις προς την Κίνα, ενώ η ταϊβανέζικη China Airlines ανακοίνωσε περαιτέρω επαναπρογραμματισμό των πτήσεων της προς την Κίνα από την Παρασκευή έως τις 10 Φεβρουαρίου.

Η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε χθες ότι οι κρατήσεις για τις πτήσεις της προς και από την Κίνα ήταν κάπως περιορισμένες λόγω του κοροναϊού.

Η Cathay Pacific Airways του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι μειώνει τις διανυκτερεύσεις μεταξύ πτήσεων για τα πληρώματα καμπίνας σε όλα τα σημεία στην ηπειρωτική Κίνα στο βαθμό που είναι δυνατόν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αλλαγές σε κάποια δρομολόγια.

Η επιδημία θα διαρκέσει μήνες, το λιγότερο, εκτιμούν οι ειδικοί

 Ο νέος κοροναϊός που εμφανίστηκε στην Κίνα, ο 2019-nCoV, θα προσβάλει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους με την επιδημία να διαρκεί πολλούς μήνες στην καλύτερη περίπτωση, εκτιμούν ειδικοί επιδημιολόγοι βάσει των πρώτων διαθέσιμων στοιχείων.

«Το καλύτερο σενάριο θα ήταν (η επιδημία) να συνεχιστεί την άνοιξη, το καλοκαίρι και στη συνέχεια να υποχωρήσει», δήλωσε ο Ντέιβιντ Φίσμαν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο και συντάκτης του περιοδικού της Διεθνούς Εταιρείας Επιδημιολογίας.

«Δεν θα σταματήσει την επόμενη εβδομάδα ούτε τον επόμενο μήνα», δήλωσε ο Αλεσάντρο Βεσπινιάνι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Northeastern, στο οποίο εργάζεται μια ομάδα ερευνητών που δημοσιεύουν αναλύσεις για την επιδημία σε πραγματικό χρόνο.

Οι επιδημιολόγοι επιμένουν ότι δεν γνωρίζουν πολλά για τον ιό που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο και χρησιμοποιούν μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμήσουν τον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων σε σύγκριση με προηγούμενες επιδημίες, όμως πολλές υποθέσεις ανατρέπονται.

Μέχρι το Σαββατοκύριακο οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό δεν μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλον προτού εμφανίσουν οι ίδιοι συμπτώματα. Την υπόθεση αυτή επιβεβαίωσαν την Κυριακή οι κινεζικές αρχές, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν την έχει επιβεβαιώσει ακόμη.

Οι Αμερικάνοι εκτίμησαν χθες Δευτέρα ότι δεν έχουν δει αποδείξεις σχετικά. Αν οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί αλλά δεν εμφανίζουν ακόμη συμπτώματα μπορούν να μολύνουν άλλους, αυτό αλλάζει εντελώς τη δυναμική της επιδημίας.

Η περίοδος εκκόλαψης του ιού έχει μόλις αρχίσει να εκτιμάται: περίπου δύο εβδομάδες, ή και λιγότερο σύμφωνα με τον ΠΟΥ που έχει κάνει λόγο για δύο με δέκα ημέρες.

Υπομονή

Πολλοί ειδικοί προσπαθούν να εκτιμήσουν τις τελευταίες ημέρες μία σημαντική παράμετρο για τις επιδημίες: τον αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται από έναν ασθενή.

Οι εκτιμήσεις τους κυμαίνονται από 1,4 σε 3,8 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Φίσμαν, ποσοστό που θεωρείται μέτριο.

Όμως ο αριθμός αυτός δεν είναι παρά ο μέσος όρος: κάποιοι ασθενείς ενδέχεται να έχουν μολύνει περισσότερους ανθρώπους και άλλοι λιγότερους.

«Από μόνο του το ποσοστό αυτό δεν είναι λόγος για πανικό», δήλωσε η Μαϊμούνα Μαζούμντερ του πανεπιστημίου Χάρβαρντ που εργάζεται στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βοστόνης.

Υπενθυμίζει ότι το ποσοστό αυτό είναι 1,3 για την εποχική γρίπη και 2 με 5 για τον Sars. Για την ιλαρά το ποσοστό είναι 12 με 18.

Με τις καραντίνες, τα μέτρα περιορισμού, το συστηματικό πλύσιμο χεριών, τις μάσκες, ο μέσος αριθμός ανθρώπων που μολύνεται μπορεί να μειωθεί. Αν το ποσοστό πέσει κάτω από το 1, η επιδημία θα εξαλειφθεί.

«Φαίνεται να μοιάζει με τον Sars ολοένα και πιο πολύ», δήλωσε ο Φίσμαν. «Ο Sars ήταν ελέγξιμος, οπότε ελπίζουμε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για αυτό (τον κοροναϊό), όμως δεν θα γνωρίζουμε παρά σε μερικές εβδομάδες».

«Θα χρειαστούν εβδομάδες, πιθανόν μήνες και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί», πρόσθεσε.

Ο επίσημος αριθμός των κρουσμάτων είναι λίγο μεγαλύτερος από 4.000 στην Κίνα και περίπου 50 σε άλλες χώρες.

Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα όμως, σύμφωνα με την ομάδα ειδικών του Northeastern, είναι αναμφισβήτητα μεγαλύτερος από 25.000, δήλωσε ο Βεσπινιάνι.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ εκτίμησαν από την πλευρά τους ότι τα κρούσματα αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 40.000.

«Είναι εύκολο να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί αυτός ο αριθμός, μόνο στην Ουχάν», πρόσθεσε ο Βεσπινιάνι. «Αν μολυνθούν και άλλες πόλεις, οι αριθμοί θα αυξηθούν πάρα πολύ».

Όμως δεν θέλει να εκτιμήσει τον αριθμό των ενδεχόμενων θανάτων. Το ποσοστό θνησιμότητας μέχρι στιγμής κυμαίνεται γύρω στο 3%, όμως αυτά τα ποσοστά έχουν την τάση να αυξομειώνονται: ανεβαίνουν στην αρχή μιας επιδημίας όταν πεθαίνουν οι πιο ευάλωτοι και μειώνονται στη συνέχεια, ενώ ξανααυξάνονται όταν πεθαίνουν και άλλοι.

Και σε αυτή την περίπτωση οι επόμενες εβδομάδες θα αποκαλύψουν τον πραγματικό κίνδυνο του 2019-nCoV.

Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό και το Πανεπιστημιακό της Πάτρας

Ορίστηκαν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό σε όλη τη χώρα σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών(ΚΕΣΥΠΕ). Στη συνεδρίαση στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Υγείας, παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Επίσης έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

 Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας

6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,

Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

«Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση», αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

 
 

Η αποκρουστική αγορά που γέννησε τον Κοροναϊο: Νυχτερίδες, φίδια & κόμπρες

Η εικόνα μοιάζει με μετα-αποκαλυπτικό τοπίο σε πίνακα του Ουέιν Μπάρλοου: άνθρωποι που κυκλοφορούν ληθαργικά, με μάσκες να καλύπτουν το στόμα τους. Μια εγκαταλελειμμένη υπαίθρια αγορά. Μια ολόκληρη πόλη αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι πτήσεις και τα δρομολόγια των τραίνων από και προς αυτήν να έχουν όλα την ίδια ένδειξη δίπλα σε διαφορετικές ώρες: cancelled.

Και στο κέντρο αυτής της ομιχλώδους, άρρωστα κίτρινης φωτογραφίας, να δεσπόζει μία μονάχα «πυώδης» λέξη, η οποία δίνει την αίσθηση πως αναπνέει με μοναδικό στόχο να σκοτώσει όποιον έρθει σ’ επαφή μαζί της:

Ο συγκεκριμένος ιός εντοπίστηκε αρχικά στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου στην πόλη Ουχάν και «οδηγούσε» ανθρώπους σε βαριάς μορφής πνευμονία χωρίς σαφή και ευδιάκριτα αίτια.

Στο σήμερα, 1 μήνα μετά, υπάρχουν περισσότερα από 1300 άτομα που έχουν νοσήσει παγκοσμίως, με τους νεκρούς ν’ ανέρχονται στους 41 και τις προβλέψεις να είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

Το τρομακτικό της όλης υπόθεσης είναι πως παρά το γεγονός πως μετά τους πρώτους θανάτους η Ουχάν μπήκε ολόκληρη σε καραντίνα και 450 γιατροί μαζί με το προσωπικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της χώρας έσπευσαν εκεί, ο κοροναϊός έφτασε μέχρι την Αυστραλία, τη Μαλαισία και τη Γαλλία, με τους ειδήμονες να φοβούνται πως λίαν συντόμως θ’ αποκτήσει παγκόσμιες διαστάσεις το ερεβώδες φαινόμενο.

Το ερώτημα που γεννάται εδώ (εκτός από το εύλογο «Τι θα γίνει από δω και πέρα για να σταματήσει η επιδημία;») είναι το γιατί ξεκίνησε από την συγκεκριμένη πόλη ο ιός. Τι ακριβώς συμβαίνει εκεί και μολύνθηκαν τόσο γρήγορα τόσα πολλά άτομα;

Η απάντηση φωλιάζει στην πιο αποκρουστική, ενδεχομένως, αγορά ολόκληρου του κόσμου: αυτή της Χουανάν.

Στην συγκεκριμένη αγορά- η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είναι κλειστή από την 1η Ιανουαρίου και έχει απολυμανθεί μετά τα πρώτα κρούσματα- πωλούνται ζώντα ζώα παρέα με τα νεκρά, με τις συνθήκες υγιεινής να καταπατώνται συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια.

Φίδια, νυχτερίδες, κοάλα, μικροί λύκοι, γουρούνια, όλων των ειδών τα πουλερικά, ψάρια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο διεστραμμένος ανθρώπινος νους βρίσκονται στα «ράφια» της Χουανάν, και είναι αυτά που «γέννησαν» τον κοροναϊό.

Με βάση τα εργαστηριακά αποτελέσματα των εξετάσεων από το φαρυγγικό επίχρισμα και το αίμα των ασθενών διαπιστώθηκε πως ο ιός μεταλλάχθηκε και μεταδόθηκε για πρώτη φορά από τα ζώα στους ανθρώπους της συγκεκριμένης αγοράς.

Μάλιστα, η επίσημη επιστημονική έκθεση του Σαββάτου (25/1) ανέφερε μία συγκεκριμένη πηγή μόλυνσης: της νυχτερίδες, οι οποίες πωλούνται κατά κόρον εκεί και αποτελούν έδεσμα για τους Κινέζους (συνήθως γίνονται σούπα), μαζί με τις κόμπρες που επίσης αποτελούν μέρος των διατροφικών συνηθειών των ατόμων της ανατολικής Ασίας.

Ο κοροναϊός είναι κατά 96.2% ίδιος με αυτόν που επιβιώνει στις νυχτερίδες (οι οποίες, με την σειρά τους, μολύνουν κυρίως τα φίδια) και μεταδίδεται με χαρακτηριστική ευκολία από τα ζώα στους ανθρώπους- ό,τι ακριβώς συνέβη, δηλαδή, και στην Ουχάν.

Οι περισσότερες πωλήσεις (μέχρι και κροκόδειλο μπορεί να βρει κανείς) στο “Huanan seafood Market” είναι παράνομες, με τις Αρχές να είναι ανεξήγητα ελαστικές και να εφαρμόζουν άψογα την τακτική «Δεν είδα, δεν άκουσα».

Οι σοκαριστικές εικόνες κοάλα κλεισμένων σε κελιά, γδαρμένων τρωκτικων σε καφάσια και λοιπών… εδεσμάτων προκάλεσαν την ετεροχρονισμένη παγκόσμια κατακραυγή, καθώς το πάρτι μικροβίων και οι μηδενικές προφυλάξεις είχαν ως αποτέλεσμα την «παραγωγή» ενός ιού που, για την ώρα, ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά ότι αντιμετωπίζεται 100%. 

Ο κοροναϊός μπορεί να έχει σταματήσει τον χρόνο στην Γουχάν όμως όσοι έχουν μείνει στα σπίτια τους λόγω της καραντίνας συγκινούν. Κάθε απόγευμα, όταν αρχίσει να νυχτώνει δίνουν ένα διαφορετικό ραντεβού. 
Οχι στους δρόμους, αλλά στα μπαλκόνια με τις σκηνές να είναι συγκλονιστικές. Τραγουδούν «μείνε δυνατή Γουχάν, θα τα καταφέρουμε», όπως επίσης και τον εθνικό ύμνο της Κίνας.
Από την Γουχάν φέρεται να ξεκίνησε ο ιός με τις αρχές να αποφασίζουν να την θέσουν σε καραντίνα. Πρόκειται για την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Κεντρική Κίνα, με πληθυσμό που ξεπερνά τα 11.000.000 κατοίκους.

 

Με τα κρούσματα να αυξάνονται, τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και πάνω από 56 εκατομμύρια Κινέζους να βρίσκονται υπό το καθεστώς καραντίνας, ο φόβος να αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό ο κοροναϊός που να θυμίζει το «διαβόητο» SARS(που σκότωσε 650 άτομα πίσω στο 2003) είναι σχεδόν απτός.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις