Η Δραματοθεραπεύτρια Ράνια Πανουργιά μας εξηγεί τα πώς και τα γιατί…
Δραματοθεραπεία. Έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σας τι ακριβώς είναι και κατά πόσο μπορεί, αν όχι ν’ αλλάξει, σίγουρα να βελτιώσει τη ζωή σας; Το thebest.gr το έψαξε και για να μάθει περισσότερα αναζήτησε την Πατρινή Κλινική Ψυχολόγο και Δραματοθεραπεύτρια Ράνια Πανουργιά, η οποία μας έλυσε τις απορίες.
Αφορμή της κουβέντα μας στάθηκαν κάποια δωρεάν σεμινάρια που πραγματοποιεί για γυναίκες με καρκίνο μαστού.
Τι είναι λοιπόν η δραματοθεραπεία;
Όπως μας εξηγεί η κυρία Πανουργιά, είναι η σκόπιμη χρήση όλων των μορφών του θεάτρου και της δράσης ως απευθείας μορφή θεραπευτικής παρέμβασης. Η ψυχοθεραπεία και η τέχνη συναντιούνται μέσα από παιχνίδια ρόλων, αυτοσχεδιασμούς, τελετουργίες, μάσκες, κείμενα, ζωγραφική, αφήγηση ιστοριών, πηλό, άμμο, ψυχοθεραπευτικές κάρτες, θεατρικά αντικείμενα κ.ά. Είναι μια αναβίωση της καθημερινής δράσης του ατόμου που του επιτρέπει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, τις αναστολές του, τις αδυναμίες του, και στη συνέχεια να δράσει απελευθερωτικά.
«Όταν κάποιος έρχεται στο γραφείο μου πρώτη φορά βλέποντας τα χρώματα, τα παιχνίδια, τις πλαστελίνες, τα μουσικά όργανα με ρωτά εάν δουλεύω και με παιδιά. Όταν απαντώ πως όχι είναι για τα μεγάλα παιδιά με κοιτούν απορημένοι. Και εκεί καλούμαι να τους εξηγήσω τον τρόπο που δουλεύω και το τι είναι η δραματοθεραπεία», σημειώνει η κυρία Πανουργιά.
Είναι όμως η δραματοθεραπεία για όλους; Σε ποιους ανθρώπους απευθύνεται και πώς μπορεί να τους βοηθήσει;
Σύμφωνα με την συμπολίτισσα Κλινική Ψυχολόγο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες από παιδιά έως και την τρίτη ηλικία, γιατί η δημιουργικότητα δεν κάνει εξαιρέσεις, καθώς και σε ένα μεγάλο φάσμα ψυχολογικών δυσκολιών.
Όπως επισημαίνει «Η δραματοθεραπεία έχει τη δυνατότητα να δουλέψει σε 3 επίπεδα: το δημιουργικό, το εκπαιδευτικό και το θεραπευτικό, οπότε μπορεί να χωρέσει σε όλα τα πλαίσια είτε μιλάμε για πρόληψη είτε για εκπαίδευση είτε για έκφραση είτε για θεραπεία». Η δραματοθεραπεία μπορεί να είναι ατομική, όπου το άτομο μπορεί να δουλέψει τις δυσκολίες του ή να την αξιοποιήσει σαν εργαλείο αυτογνωσίας , αλλά και ομαδική, όπου τα μέλη της ομάδας λειτουργούν ως καθρέφτης το ένα για το άλλο και μέσα από τις δημιουργικές διαδικασίες προχωρούν προς την αλλαγή.
Πώς βλέπει όμως η ίδια τη δραματοθεραπεία; Ως ένα… ταξίδι που ξεκινά από την πρώτη της συνάντηση με το άτομο ή τα άτομα που αναζητούν βοήθεια.
«Με το αίτημα τους για μια ζωή με περισσότερη ποιότητα χωρίς συμπτώματα, εσωτερικές συγκρούσεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολίες στην καθημερινότητα και τις σχέσεις. Όποιο και εάν είναι το αίτημα, τελικά το ταξίδι αυτό έχει πάντα προορισμό τον εαυτό. Να τον δούμε όπως ακριβώς είναι. Ούτε μικροσκοπικό, ούτε γίγαντα ούτε κατακερματισμένο. Να τον δούμε ολόκληρο με τα δυνατά και τα σκοτεινά του κομμάτια, με τα τραύματα που κουβαλά σωματικά και ψυχικά, με την ιστορία του ξεδιπλωμένη και φωτισμένη όσο το δυνατόν περισσότερο. Και τότε να τον αγκαλιάσουμε και να σηκωθούμε όρθιοι με την δύναμη και στα δυο μας πόδια να μας στηρίζουν για να κάνουμε τις επιλογές που όντως εμείς επιλέγουμε, να απολαμβάνουμε τη ζωή, να θέτουμε όρια, να ακούμε το σώμα μας και τα συναισθήματα μας», υπογραμμίζει η κυρία Πανουργιά.
Η ίδια εκτιμά ότι η δραματοθεραπεία φέρνει στην επιφάνεια τον δημιουργικό εαυτό που όλοι έχουμε, ενεργοποιεί τη φαντασία, βοηθά στο να δημιουργήσουμε εναλλακτικές και να βρούμε λύσεις στα αδιέξοδα, κινητοποιεί το σώμα, απελευθερώνει το συναίσθημα, μας φανερώνει μπροστά στα μάτια μας αυτό που συμβαίνει μέσα μας...
Ομάδα για γυναίκες με καρκίνο μαστού
Όπως προαναφέρθηκε αφορμή για την επαφή μας στάθηκε μια ομάδα δραματοθεραπείας 28 συναντήσεων για γυναίκες που νοσούν με καρκίνο μαστού ή διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού την τελευταία τριετία, που ξεκινά στο τέλος του Φεβρουαρίου. Στόχος της ομάδας θα είναι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ασθένειας και ό, τι αυτή επιφέρει μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο. Μέσα από τις σχέσεις που θα αναπτυχθούν στα μέλη της ομάδας, τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση και με τις τεχνικές της δραματοθεραπείας που αναλύθηκαν πιο πάνω θα δουλεφτούν τα θέματα που τις απασχολούν όπως οι φόβοι που εγείρονται από την ασθένεια, οι αλλαγές στο σώμα, οι σχέσεις με τους άλλους που επηρεάζονται από την ασθένεια κ.α.
Για να μπει κάποια γυναίκα στην ομάδα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει νοσήσει στο πρόσφατο παρελθόν και να έχει τη θέληση να δεσμευτεί στην ομάδα . Απαραίτητη κρίνεται και μια ατομική συνάντηση με την κυρία Πανουργιά για να διερευνήσουν αν η συμμετοχή της στην ομάδα είναι κάτι που θα τη βοηθούσε στο εδώ και τώρα. Η συμμετοχή στην ομάδα θα είναι δωρεάν. Για πληροφορίες και ατομικό ραντεβού μπορούν να καλέσουν στο 2610 240 684/ 6936759801
Ημέρα & ώρα διεξαγωγής της ομάδας : Τετάρτη 16.30 – 18.00
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr