Το προγραμμα των ομιλιών
Ο «Ωρίων» προσκαλεί το κοινό στην 1η «Ημέρα Ορθολογισμού 2020» στην Πάτρα, την Τετάρτη 4 Μαρτίου και ώρα 20:00 στο αμφιθέατρο Ι4 του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας με τις περιλήψεις των ομιλιών καθώς και τα σύντομα βιογραφικά των ομιλητών έχουν ως εξής:
Η μετάβαση από τον Μύθο στον Λόγο κατά την αρχαϊκή εποχή
Η μετάβαση από τον Μύθο στον Λόγο αποτελεί μία κοσμοϊστορικής παρουσίας αλλαγή, καθότι εισάγει νέα κριτήρια στοχασμού, πράξεων, σχέσεων με το φυσικό περιβάλλον και επικοινωνίας με το θείον. Ωστόσο, η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει ότι ο Μύθος στερείται λογικών δομών.
Ο Χρήστος Αθ. Τερέζης είναι Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει συντάξει άνω των διακοσίων πενήντα άρθρων σε ελληνικά και σε διεθνή περιοδικά και είκοσι τρία βιβλία.
Ζώντας σε μια επίπεδη γη: Ένας γρίφος αγάπης
Τα τελευταία πέντε χρόνια, όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι ζούμε σε επίπεδη γη. Γιατί; Θα αναλύσουμε την υπόθεση της επίπεδης γης, γιατί έχει ανεβεί σε δημοτικότητα τελευταία και πως ερμηνεύει τον φυσικό κόσμο. Και πάνω από όλα: πως εξηγείται μια τέτοια πεποίθηση;
Ο Θέμος Κάλλος ζει στο Λονδίνο και είναι συνιδρυτής και διευθυντής επιστήμης της Metamaterial Technologies Inc. Είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός με εξειδίκευση στην εφαρμοσμένη φυσική, τα μεταϋλικά, τις ασύρματες επικοινωνίες, και τον ηλεκτρομαγνητισμό. Κατέχει διδακτορικό από το University of Southern California στο Los Angeles, και δίπλωμα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει υποβάλει 12 οικογένειες πατεντών και έχει πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε περιοδικά και συνέδρια.
Μπορούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;
Το ενεργειακό ζήτημα σήμερα, παγκοσμίως, έχει αναχθεί σε ζήτημα επιβίωσης του πολιτισμού και του οικοσυστήματος. Στην πραγματικότητα ήταν πάντα έτσι. Επί χιλιάδες χρόνια, οι ανθρώπινες κοινωνίες προσάρμοζαν τις ενεργειακές τους ανάγκες στις διαθέσιμες σε κάθε γεωγραφικό πλάτος και τόπο ΑΠΕ (ήλιος, άνεμος, νερό, βιομάζα). Ο βιομηχανικός πολιτισμός και τα ορυκτά καύσιμα επέτρεψαν την απεξάρτηση από τους εγγενείς περιορισμούς στην χρήση ενέργειας. Η κλιματική κρίση την καθιστά προσωρινή και επιβάλλει την επιστροφή στις ΑΠΕ.
Προβλήματα εγγενή σε αυτές (αποθήκευση, στοχαστικότητα, διαθεσιμότητα, περιβαλλοντικό αποτύπωμα) γεννούν προβληματισμούς. Καίρια σημασία έχει η συνειδητοποίηση των προϋποθέσεων της ενεργειακής στροφής, πρωτίστως της σταθεροποίησης των ενεργειακών απαιτήσεων.
Τεχνολογική εξέλιξη, επιστήμη, διεθνής συνεννόηση, στροφή των επενδυτικών κεφαλαίων επιτρέπουν αισιοδοξία. Οι ΑΠΕ καλούνται να αποδείξουν ότι μπορούν, πριν αγγίξουμε τα όρια θραύσεως του οικοσυστήματος.
Ο Γιώργος Ν. Κανέλλης κατέχει πτυχίο Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης καθώς και Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει επίσης αποφοιτήσει από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Έχει εργαστεί 10 χρόνια στη Δημόσια Διοίκηση και 24 στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το 1990 δραστηριοποιείται στον οικολογικό χώρο ως μέλος περιβαλλοντικών οργανώσεων και αρθρογράφος περιβαλλοντικών εντύπων. Μεταξύ 2014 και 2018 διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος Δ. Ελλάδας, επικεφαλής οικολογικής παράταξης.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr